Hvorfor hedder det jeg og ikke mig?

Hvis personerne i sætningen er grundled, bruges “jeg”. Fx “Bo og jeg går en tur”. Men hvis personerne i sætningen indtager andre roller, bruges “mig”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på publicimage.dk

Hvad er forskellen på mig og jeg?

Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk

Hvornår hedder det mig og jeg?

Reglen er i og for sig ganske simpel: Man bruger 'jeg', når stedordet fungerer som subjekt/grundled i sætningen (dvs. personen, der gør noget), mens man bruger 'mig' i alle andre tilfælde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på btech.medarbejdere.au.dk

Kan man sige og jeg?

Ja, det er korrekt, hvis fx Jacob og jeg gerne vil se Jesper til middag. Men hvis Jesper laver middag, gør han det til Jacob og mig. Jacob og jeg ville være forkert i den sidste sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Hvornår hedder det du eller dig?

Det vil sige, at de står i stedet for en person i en sætning, og de bøjes forskelligt, alt efter hvilket led ordet står som i sætningen. Hovedreglen er, at står det personlige stedord som grundled, skal man bruge du og jeg; i alle andre situationer bruger man dig og mig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordkraftkom.dk

Hvorfor Ikke Mig



Hvilken person er man?

Ubestemte pronomener

– er man, en (et), ingen (intet, ingen), nogen (noget, nogle). Som akkusativform for man bruges en og som genitivform ens.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Kan man sige det er fordi at?

En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på publicimage.dk

Kan man sige det virker til?

Tidligere kunne man sige: 'Hun virker irriteret' eller 'han virker træt'. Eller 'Det virker, som om hun er sur' og 'hun virker, som om hun er sur'. Ikke noget med 'til' nogen steder. Men ser man i Den Danske Ordbog i dag, er der søreme føjet et lille 'det virker til at' ind bag de andre konstruktioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Kan man sige bedte om?

Ja, ifølge Retskrivningsordbogen hedder det 'bad'. Men mange, især unge mennesker, siger 'bedte', og det er et udtryk for en naturlig forandring i sproget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Kan man godt starte en sætning med og?

Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Hvornår bruger man jo og ja?

Jo (det er billigt). Resultatet af et ja er altid et udsagn med positivt fortegn, men ja bruges kun som respons på udsagn med positivt fortegn, og altså ikke til at vende fortegn. Det gælder også jah og tja, som dog bruges til at udtrykke forbehold over for udsagnets sandhedsværdi, fx fordi den ikke gælder ubetinget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår bruger man sin og hans?

Brug sin når den der ejer noget, er subjekt (grundled) i sætningen:
  1. Drengen tog altid sin kasket omvendt på (hvis du skriver hans, er det en andens kasket).
  2. Søren gav sin hund et kødben (hvis du skriver hans, er det en andens hund).
  3. Hun hørte sin far spille guitar (hvis du skriver hendes, er det en andens far).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvordan staver man til mig?

mig pron. det er fint med mig el.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Hvornår bruger man ny og nye?

Hovedreglen er at tillægsord der ender på en vokal, aldrig får endelsen -e: de rå børster, den tro tjener, de ædru gæster, den blå vogn osv. De eneste undtagelser er fri og ny, der har endelsen -e som en mulighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvornår skal man bruge at?

Hovedregel. Du skal som hovedregel bruge “at”, hvis udsagnsordet lige bagefter ordet, du er i tvivl om, står i navnemåde og ellers bruger du “og”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan man sige bakke tilbage?

Verbet bakke kan ikke have ordet frem efter sig, da at bakke udelukker noget, der bevæger sig fremad. Man siger også aflevere tilbage, og det er vrøvl at sige det modsatte, aflevere frem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Kan man godt sige slemmere?

Værst eller slemmest

Jeg har da altid lært, at det hedder: slem, værre, værst. Svar: "Ordbog over det danske Sprog" (1941) henviser til, at "værre" og "værst" er den almindelige bøjning af "slem", men at "slemmere" og "slemmest" også findes, især i dialekt og i dagligsprog.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Kan man sige at noget Knak?

Det gør Retskrivningsordbogen (2012) heller ikke. Den nævner kun én datidsform af knække, nemlig "knækkede". Den Danske Ordbog (2004) har begge former med, men kalder "knak" for uofficiel. Ordbog over det danske Sprog (1928) nævner begge, men betegner knak som "gammeldags, spøgende eller dialektalt".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Kan man skrive i dag i et ord?

Svaret er entydigt: i dag - i morgen - i går: altid i to ord. Idag, imorgen og igår er ikke godkendte skrivemåder på dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kathrinemedh.dk

Hvad er forskellen mellem for og fordi?

For presents an explanation, that is: it gives you enough information to understand the situation. Fordi gives a reason, which means telling you what lies behind the situation. In most cases you can use for or fordi with no big difference in meaning - the reason may be a good explanation.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på basby.dk

Kan man sige efter at?

Efter eller efter at

Eller skal det være med at: Hun ankom til festen efter at jeg var taget hjem? Det er før i tiden blevet regnet for ukorrekt at udelade at når efter står før en ledsætning. Begrundelsen var at en ledsætning skulle indeholde at når den var styret af en præposition, i dette tilfælde efter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvad er 3 person flertal?

Tredje person flertal: They/them

person flertal bruges stort set som på dansk, desuden i betydningen ”man” og ses nu også som erstatning for he/she efter grundled i ental for at undgå kønsdiskriminering: Everyone is aware that they must line up in time.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wizzgrammar.dk

Er vi 3 person?

De personlige pronominer omfatter tre personer: 1. person (den talende) jeg, vi, 2. person (den, der tales til) du, I og 3. person (den eller dem, der tales om) han, hun, den, det, de.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad er en 2 person?

2. person-fortæller (du-fortæller) 2. person-fortæller er meget sjælden i noveller og romaner, men kendes ved at hovedpersonen omtales som du.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på indidansk.dk