Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
Hvor stammer jul fra?
Fejringen af guddommen Sol Invictus blev inspiration for de kristne, hvor de i 300-tallet e.Kr. begyndte at fejre deres guddoms fødselsdag, Jesu fødselsdag, den 25. december. Da kristendommen blev udbredt til det nordlige Europa, lå festen således nogenlunde, hvor vinterens kulmination i forvejen blev fejret.
Hvor gammelt er ordet jul?
Ordet 'jul' og dets betydning
Her dukkede ordet 'jul' op i 300-tallet. Det blev blandt andet anvendt i formen 'jiuleis', som var navn for enten november eller december.
Hvad hedder tiden før jul?
Men allerede fire søndage før jul begynder man at glæde sig og tælle ned til juleaften. Ventetiden kaldes for advent, og den første søndag i advent er også den første dag i det nye kirkeår. I 1800-tallet begyndte folk at lave adventskranse.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2 juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Christmas in Denmark 🇩🇰 Hygge and Danish Christmas Traditions
Hvorfor fejrer vi jul den 24 og ikke den 25?
Spørgsmålet om, hvorfor vi i Norden fejrer jul allerede 24., er mere simpelt at svare på. Juletraditionen startede for mange hundrede år tilbage, og dengang regnede man med, at en ny dag begyndte ved solnedgang i stedet for - som nu - ved midnat. Derfor fejrede man jul den 24.
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvorfor hedder det jul?
Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
Hvorfor holder vi jul den 24. december?
Jesus' fødselsdag er ukendt
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvorfor er der 4 søndage i advent?
Traditionen kommer fra Tyskland
De sidste fire søndage før jul, tænder vi lys i kransen. Vi tænder et nyt lys hver søndag, og den fjerde søndag er alle fire lys tændt. Hvis juleaften er en søndag, er det 4. søndag i advent.
Hvornår lå julen i vikingetiden?
Skriftlige kilder fortæller, at vikingerne omkring den 13. januar havde en fest, hvor der blev holdt gilde og ofret til guderne. De fejrede, at midten af vinterperioden var nået, og man gik lysere tider i møde. I 900-tallet blev midvinterfesten slået sammen med de kristnes fejring af Jesu fødsel.
Hvorfor hedder det Weihnachten?
Tyskernes ord Weihnacht er sammensat af navneordet Nacht 'nat' og en afledt form af udsagnsordet weihen 'indvie'. Ordet betyder altså 'den indviede, helliggjorte nat'. Franskmændenes betegnelse er, ligesom de øvrige romansktalendes, knyttet til selve fødslen.
I hvilket land fejrer man jul og får gaver den 25. december om morgenen?
til julens hovedbegivenhed. I en række lande, fx England, holder man dog fast ved den 25. og venter med at åbne gaver til om morgenen.
Hvorfor går vi i kirke til jul?
Med kristendommen bliver julen også en fest for Jesu fødsel, men da han jo også kaldes "Verdens lys" hænger dette egentlig fint sammen med den gamle juls "grundidé", at feste for det nye år og for, at vi går mod lysere tider. Jesu fødselsdag blev først fastlagt til den 25. december engang i 300-årene.
Hvad fejrer asatroende ved juletid?
Selvom asatroende ikke tror på, at Jesus blev født natten mellem den 24. og 25 december, fejrer de alligevel jul - bare med et andet formål. Her fejrer man nemlig lyset og solen, hvorfor juleblóten (Jol Blót) typisk afholdes omkring vintersolhvervet den 21. december.
Hvad er meningen med julen?
I den kristne verden festligholdes julen for at fejre Jesu fødsel. Julen er for mange en af årets store kirkelige højtider; men for andre er den blevet et mere kommercielt foretagende, hvor de oprindelige begivenheder og de gamle traditioner er trådt i baggrunden.
Hvorfor har man et juletræ til jul?
Juletræets kristne betydning
Juletræet sættes ind i hjemmet for at fejre, at Livets træ blev født julenat. Jesus Kristus er Livets træ i vores verden. Det evige liv er frugten fra Livets træ i Eden og fra Jesus Kristus i vores verden. Gaverne under træet symboliserer frugten fra Livets træ.
Hvornår blev jul en tradition?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvad er jul et symbol for?
Jul, den kristne fejring af Jesu fødsel. Historisk set indgår blandede elementer dog i denne højtid. Selve ordet jul er gammelnordisk, betyder måske “drejning”, dvs. årsskifte og vintersolhverv, eller “leg”, jævnfør betegnelser som julestue og legestue.
I hvilke lande holder man jul den 25?
Her i Europa fejrer vi juleaften den 24. december, mens USA hovedsagelig fejrer den 25. december. Her åbnes julegaverne, og kalkunen serveres, men hvorfor er det sådan?
I hvilke lande fejrer man jul den 24. december?
I Danmark, Sverige og Tyskland fejrer vi julen den 24. december om aftenen, hvor familier samles til middag. I Danmark og Tyskland består menuen ofte af and, gås og/eller æskesteg.
Hvad spiser man i Norge til jul?
- Pinnekjøtt. Pinnekjøtt – eller Lammeribben – er den mest almindelige julemad i Vestlandet og har taget konkurrencen op som den mest populære julemad i hele Norge. ...
- Lutefisk. ...
- Ribbe.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
Hvem holder jul den 6. januar?
Den handler om tro og om at fejre Jesu fødsel. Juleaften begynder i Rusland d. 6 Januar, hvor man går til midnatsmesse i kirken. I den ortodokse tradition faster man 40 dage op til Kristi fødsel.