Harolds kone har lavet en runesten, hvor der står, at hun er gift med Harald den Gode. Det var altså det han i virkeligheden ville hedde. Men Harald blev jo også lidt upopulære mod slutningen, så måske synes folk ikke, han var så god, men de havde nok set, at han havde en blå tand. Og så kaldte det ham sikkert det.
Hvorfor hedder han Harald Blåtand?
Tilnavnet Blåtand forekommer først i Roskildekrøniken fra ca. 1140 og må sigte til, at Harald havde en iøjnefaldende blå (eller sort) tand.
Hvem slog Harald Blåtand ihjel?
Harald søgte at udvide sin magt mod syd, men i 974 brød kejser Otto 2. hans magt ved Danevirke og drog plyndrende op i Jylland. Harald Blåtand blev dræbt ved Jomsborg (fæstning, formentlig på øen Wollin ved Oderens munding) under sønnen Svend Tveskægs oprør.
Hvad er Harald Blåtand kendt før?
Harald 1. Blåtand var en vikingekongerne. Han var en meget aktiv konge, både indlands og udenlands. Han sikrede sig magten i hele Danmark, erobrede dele af Norge og kæmpede mod den tyske kejser om herredømmet over Sønderjylland.
Hvordan blev Harald Blåtand konge?
Han startede med at underlægge sig England i 1016, og i 1019 blev han konge i Danmark, hvor han efterfulgte sin broder Harald den Anden.
Bluetooth: Where Does The Name Come From - The Story of "Bluetooth" Harald I of Denmark
Hvorfor kristnede Harald Blåtand Danmark?
Adam af Bremen fortæller, at kejser Otto og kong Harald Blåtand var i krig med hinanden. Harald tabte krigen til Otto. Otto bestemte nu, at hvis Harald skulle have lov til fortsat at være konge i Danmark, så skulle han blive kristen. Og Harald skulle også love at gøre sit rige til et kristent rige.
Hvem fik kristendommen til Danmark?
Harald Blåtands runesten markerer overgangen
Overgangen til kristendommen markeres af kong Harald Blåtands runesten i Jelling fra omkring år 965. Her står skrevet, at han gjorde danerne kristne.
Hvad står der på Harald Blåtands sten?
Stenens indskrift beretter samtidig om Haralds fortjenester. Han samlede Danmark og gjorde danerne kristne. Stenen består af tre forskellige sider. Den ene side er indgraveret med runer, den anden side består af et fabeldyr, og på den tredje side af stenen er et korsfæstelsesbillede af Kristus.
Hvem var mor til Harald Blåtand?
Thyra Danebod var Gorm den Gamles dronning og mor til Harald Blåtand.
Hvor mange søskende havde Harald Blåtand?
Harald Blåtand var søn af Gorm og Thyra. Men han var ikke deres første søn. Det var faktisk slet ikke ham, der skulle have været konge. Det var faktisk hans storebror, som hed Knud.
Er Harald Blåtand dansk?
Blåtand var en dansk konge, søn af Gorm den Gamle. Harald Blåtand regnes som den første konge, der regerede over hele Danmark. Han regerede fra ca. 950 til sin død i senest 987 og herskede også over dele af Norge.
Hvor er Jomsborg?
Jomsborg var en vikingeborg, ifølge traditionen anlagt af Harald 1. Blåtand i midten af 900-tallet på øen Wallin, der er forsøgt identificeret som øen Wolin ved Oders munding.
Hvad hed Harald Blåtands forældre?
Vi lærer ofte, at kongerækken begynder med Gorm den Gamle – men der var konger før ham. At Gorm ofte fremhæves som den første konge skyldes, at han er den første, der nævnes i samtidige, danske skriftlige kilder, nemlig de to runesten i Jelling. Gorm var gift med Thyra, og parret var forældre til Harald Blåtand.
Hvor er Gorm den Gamle begravet?
Gorm havde hovedsæde i Jelling og blev ligeledes begravet i Jelling i den ene af de to store gravhøje. Senere blev han sandsynligvis af sin søn Harald flyttet ind under gulvet i Jelling kirke.
Hvor fandt man Gorm den Gamle?
Skelettet i Jelling Kirke
Det er af en del blevet tolket som, at Gorm er blevet begravet det år. Et ufuldstændigt skelet i 73 dele af en mand, der ud fra forskellige undersøgelser er blevet udpeget som de mulige eller sandsynlige levninger af Gorm, blev opdaget under kirkegulvet i Jelling Kirke i 1978.
Hvor kom dronning Thyra fra?
Den danske historiker Sven Aggesen priste omkring 1185 dronning Thyras skønhed, klogskab og handlekraft. Saxo føjede godt 15 år senere nye oplysninger til i sit store værk om danernes bedrifter. Thyra kom efter sigende fra England, og hun fik to sønner, Knud og Harald.
Hvad er en kumler?
Ordet 'kuml' er kendt fra en række runesten i Danmark og har en omdiskuteret betydning 'tegn', 'gravhøj' eller et mindesmærke bestående af flere sten. I de danske runestenstekster står ordet stort set altid i flertal 'disse kumler'.
Hvorfor er Jellingestenen i vores pas?
På første side af et dansk pas ses et billede af Jesus, som også findes på en meget gammel sten, nemlig Jellingstenen. Stenen fortæller om, hvordan vikingekongen Harald Blåtand gjorde danskerne kristne og samlede landet til ét kongerige.
Hvad står der i de 10 bud?
- Du må ikke have andre guder end mig.
- Du må ikke misbruge Herren din Guds navn.
- Du skal holde hviledagen hellig.
- Du skal ære din far og din mor.
- Du må ikke slå ihjel.
- Du må ikke bryde ægteskabet.
- Du må ikke stjæle.
- Du må ikke sige falsk vidnesbyrd imod din næste.
Hvilken religion tror man på i Danmark?
Kristne trossamfund er langt det mest udbredte, med katolikker som det største efter folkekirken med over 47.000. Herefter følger blandt ikke-kristne islam med 250.00-300.000 muslimer. Dernæst kommer de østlige religioner med hhv. op mod 35.000 buddhister og 23.000- 25.000 hinduer.