Navnet Odense stammer fra vikingetiden. Ifølge Snorres kongesagaer kommer navnet af Odinsø, hvor guden Odin skal have boet. Odense har siden sin grundlæggelse været en af Danmarks førende byer og var indtil slutningen af 1800-tallet den største efter København.
Hvor stammer navnet Odense fra?
Navnet Odense tyder på oprindelse i vikingetiden. I vikingetiden lå der en hedensk helligdom, en vi, i området, og byens navn kommer formentlig af helligdommens navn, Odins Vi. Dette navn er så senere udviklet i flere trin til byens nuværende navn.
Hvordan opstod Odense?
Odense nævnes første gang i 988, og byen var allerede da bispesæde. Den er anlagt som centrum for et rigt opland ved den dengang sejlbare å. Odense havde siden vikingetiden fungeret som samlingssted for hele Fyn, og i middelalderen fik byen som kirkeligt centrum desuden en række gejstlige institutioner og bygninger.
Hvem grundlagde Odense?
Forklaringen skulle så være, at kejser Otto den Store i sin tid havde påtvunget danerne kristendommen og havde grundlagt Odense - eller at byen af kong Harald Blåtand var navngivet til minde om kejseren.
Hvad er Odense kendt for?
Odense er kendt for sine mange events og festivaler, men vi har også et rigt kulturliv på andre fronter. Odense Teater, Odeon Koncerthus, Den Fynske Opera og mange andre aktører holder niveauet højt hele året rundt.
Odense in 5 minutes 🇩🇰 A weekend in Odense in Denmark
Hvem har Odense fået sit navn efter?
Det er altsaa et Spring tilbage, fra 1830 til 1810. Vi blive i Odense, den gamle By, som skal have sit Navn efter Odin. Almuen der, har endnu et Sagn om Oprindelsen til Byens Navn.
Hvad har Odense at byde på?
Odense har noget at byde på for alle - og vi mener det. Hvad enten du er til rollespil og fantasy, kunst i international klasse, gourmetmad, cykling, klassiske koncerter, Danmarks historie, H.C. Andersen, bæredygtighed, arkitektur. musikfestivaller eller friluftsliv og vandreture.
Hvor gammel er Odense Å?
I ældre tid var det dog kun den del af åen, der løb gennem Odense, som blev kaldt Odense Å. Det er først i nyere tid, at navnet Odense Å er blevet brugt om vandløbet i hele dets strækning. Første gang åens navn dukker op i kilderne, er i et brev, som kong Hans underskrev den 10. maj 1495 på Næsbyhoved Slot.
Hvad hedder den ældste bygning i Odense?
Her ligger Oluf Bagers Mødrene Gård, som er byens ældste verdslige hus.
Hvad hed den første vej i Odense?
Vejen har navn efter kongsgården Rugård, der ligger smukt placeret i et blødt sving fem kilometer vest for Morud. Den er kendt fra kort tegnet omkring 1500-tallet og hed oprindeligt Rugårds Landevej.
Hvad kalder man en person fra Odense?
På Fyn er man stolt af Odense eller som fynboerne kalder den fynske hovedstad - 'O'nse'.
Hvor meget vokser Odense?
Odense Kommune kan forvente, at befolkningsgruppen 67+ år vokser med cirka 31 pct. i perioden.
Hvor mange bydele er der i Odense?
Odense er en mangfoldig storby i rivende udvikling med plads til alle – uanset om du er til sprudlende byliv, roligt villakvarter, grønne parker eller aktiviteter på vandet, så finder du det hele i Odense mange forskellige lokalområder - der er 49 i alt!
Hvor gammelt er navnet Danmark?
Det nævnes første gang i Danmark på runestenen Lille Jellingsten i ca. 950 i genitiv tanmarkaR, forleddet er folkenavnet daner, efterleddet mark i en ældre betydning 'grænseskov, grænseområde', enten sigtende til grænsen mod sakserne i syd som oftest antaget eller til grænsen til Småland i Sverige i nordøst.
Hvor kommer navnet Danmark fra?
"Daner" er sandsynligvis en afledning af det indoeuropæiske *dhen-, som betyder "flade, fladt bræt". Ordet Danmark kan altså have betydet "fladlandsbeboernes grænseland" og var muligvis i begyndelsen begrænset til skovene i Slesvig, altså danernes grænseland til tyskerne mod syd.
Hvor starter og slutter Odense Å?
Odense Å er omkring 54 kilometer lang og løber gennem Odense. Åen er Fyns længste vandløb med en bredde på normalt 30-50 meter og udgør Østerbros sydlige grænse. Den har sit udspring i Arreskov Sø nordøst for Faaborg, og munder ud i Odense Fjord. Undervejs løber Sallinge Å og Lindved Å ud i den.
Hvad er den højeste bygning i Odense?
Med sine 63,2 meter overgår Filippa Tårnet med 320 centimeter den hidtil højeste bygning i Odense TBT Tower. Lige nu foregår adgangen til bygningen med enten trapper eller en udvendig elevator. TV 2 Fyn har monteret et kamera på ydersiden af bygningens elevator.
Hvilken konge boede på Odense Slot?
Det moderniserede slot var et par måneder i 1808 opholdssted for den franske general Jean-Baptiste Bernadotte, den senere Karl 14. Johan af Sverige. Som hovedsædet i det nyoprettede Fyns Guvernement blev det i perioden 1816‑47 bolig for først prins Christian Frederik (den senere Christian 8.)
Hvad er den ældste bygning i verden?
Det formentlig 5600 år gamle tempel Hagar Qim på middelhavsøen Malta bliver af de fleste arkæologer anset som den ældste bygning. Den er ældre end både de egyptiske pyramider og Stonehenge i Storbritannien.
Er Odense Å ren?
Odense Å og dens omgivelser er noget af det mest værdifulde natur vi har i Odense Kommune. Derfor er åen naturfredet. Desuden er åen beskyttet ved at være såkaldt ”Natura 2000 område”.
Er Odense Å fredet?
Hele strækningen gennem Odense Kommune er omfattet af en fredning, hvis hovedformål er, at beskytte ådalen mod ny bebyggelse. Odense Kommune har siden 1878 opkøbt arealer langs Odense Å og ejer i dag halvdelen af det fredede område.
Hvornår blev Odense 1000 år?
En 1000-års fødselsdag er nok værd at fejre! Og det var netop, hvad Odense gjorde, da byen i 1988 rundede dette skarpe hjørne. Baggrunden for fødselsdagen var, at Odense – Othenesuuig ('Odensvig') – nævnes første gang på skrift i et gavebrev fra den tyske kejser den 18. marts 988.
Hvad man man lave i Odense?
- Odense Domkirke - Skt. Knuds Kirke. ...
- Odense Havnebad - gratis svømmetur. VisitOdense. ...
- I H.C. Andersens Fodspor. Tommelise - Skulptur. ...
- Eventyrskulpturer. H.C. Andersen Statuen i Eventyrhaven. ...
- Vægteren går sin aftentur. ...
- Legeruten langs Odense Å
Er Odense et godt sted at bo?
Denne pulserende og charmerende danske by er hjemsted for omkring 200.000 mennesker og er et besøg værd - især hvis du leder efter et sted at kalde et hjem. Odense er under hastig udvikling, og nye boligområder, grønne områder og aktive lokalmiljøer er begyndt at skyde op overalt i byen.
Hvad er sjovt i Odense?
- Egeskov Castle. 1.526. Seværdigheder og vartegn. ...
- Odense ZOO. 875. Zoologiske haver. ...
- Danmarks Jernbanemuseum. 340. Specialmuseer. ...
- H.C. Andersens Hus. 934. Specialmuseer. ...
- Den Fynske Landsby. 361. ...
- Odense Bunkermuseum. Militærmuseer. ...
- Odense Domkirke - Sct. Knuds Kirke. ...
- Kunstmuseum Brandts. 133.