Opgave 2 – Kogepunkt under forskellige tryk koger vand ved 70 grader celsius på toppen af Mount Everest da trykket er lavere end trykket ved havoverfladen. For at løse denne opgave skal i gå på nettet og søge efter en 'Damptabel' eller 'Saturated steam table'.
Hvornår koger vand på toppen af Mt Everest og hvorfor?
Ved havoverfladen er trykket nogenlunde konstant omkring 1 atmosfære, men på toppen af Mount Everest er trykket kun 1/3 af dette, og vand koger der ved en meget lavere temperatur, nemlig ca. 71°C.
Hvorfor koger vand ved lavt tryk?
Normalt oplever vi, at vand koger ved 100 grader celcius. Men jo mindre trykket er, jo lavere temperatur kræver det, for at vandet koger. I vakuum er der slet ingen luft, så her koger selv koldt vand. Over jordens atmosfære og på månen er der vakuum, og derfor er det vigtigt at astronauter har deres rumdragter.
Hvornår koger vand på bunden af havet og hvorfor?
Hvornår koger vand på bunden af havet? Det er det faldende tryk, ikke højden, som er ansvarlig for, at vands kogepunkt ændrer sig fra cirka 100° celsius ved havets overflade til omkring 69° celsius på toppen af Mount Everest.
Kan vand koger ved 90 grader?
Almindelig kogning
Vandet er 80-90 grader varmt, men buldrer ikke. Grøntsager og kartofler må ikke "bulderkoge", hvor der er store luftbobler. For de store luftbobler gør, at grøntsagerne støder sammen i gryden og bliver slået mod hinanden, så de bliver ødelagt og smattede.
Kogende vand på Mount Everest! | jord videnskab
Kan vand bliver varmere end 100 grader?
Du kender det fra vand. Normalt er det flydende. Hvis temperaturen kommer under 0 grader, bliver det fast til is og hvis temperaturen kommer over 100 grader, bliver det til vanddamp, som er en gas. Når vand står og koger på komfuret, er det fordi, det er blevet så varmt, at vandet begynder at blive til damp.
Hvorfor koger vand ved 100 grader?
"Over alle væsker er der (i ligevægt) damp med et damptryk, der afhænger af væskens temperatur. For vand er damptrykket ved 100 grader 1 bar (1 atm.), og derfor koger vand ved 100 grader ved normalt tryk.
Hvornår koger vand i højden?
Når man går op i bjergene, falder vands kogepunkt. Derfor tager det længere tid at koge noget deroppe. I 19 kilometers højde er trykket så lavt, at vand koger ved 37 grader. Derfor koger blodet i den højde, hvis man ikke er i en trykdragt eller er inde i en trykkabine.
Hvorfor er vand tungest ved 4 grader?
Vand, som afkøles ved overfladen, bliver tungere og synker ned. Det fremkalder konvektionsstrømme, der afkøler hele vandmassen, men når vandets temperatur kommer under 4 °C, bliver vandet på overfladen lettere og flyder ovenpå som et lag, der til sidst danner is.
Hvor koldt er det på bunden af havet?
Vandtemperaturen ved bunden af verdenshavene er ca. 2-3 grader Celsius. Hvad skyldes denne (lave) temperatur, når Jordens temperatur i dybden er hundreder eller tusinder af grader, og temperaturen i middel i atmosfæren nær jordoverfladen er ca. 15 grader Celsius?
Hvornår begynder blod at koge?
— Så effektivt er blods kogepunkt stadig de 100°C.
Hvornår fryser vand til is?
Vand begynder normalt at fryse ved 0 grader. Det kalder man vands fryse- punkt. Når is tilføres varme, smelter det.
Hvornår koger vand under tryk?
Hvis trykket er lavere end 1 atmosfære, vil vand koge ved en lavere temperatur end 100°C. Det kan man opleve på vandreture i høje bjerge. Der vil teen være knap så varm som ved havets overflade. Omvendt vil et højere tryk gøre, at vandet koger ved en højere temperatur.
Hvor mange er døde i forsøget på at bestige Mount Everest?
Mount Everest blev første gang officielt besteget af Tenzing Norgay (1914-1986) og Edmund Hillary i 1953, og det har været en magnet for bjergbestigere, siden det blev opmålt i 1850'erne. Siden da har mere end 6300 personer nået toppen af bjerget, mens 310 er omkommet.
Kan man flyve til toppen af Mount Everest?
Mountain flight i Nepal er en endagstur designet af Himalayan Social Journey til alle dem, der elsker bjerge og er entusiaster. Tag en flyvetur over Himalaya og få den spændende oplevelse at se alle de smukke bjerge inklusive verdens højeste top: Mt. Everest fra Tribhuvan International Airport i Kathmandu.
Hvorfor er det svært at trække vejret på Mount Everest?
På det højeste bjerg, Mount Everest, er der ikke ret meget ilt og mennesker har svært ved at trække vejret. – Så de skal arbejde hårdt med at suge luft nok ind til at de får tilstrækkelig med ilt til at kunne leve. Derfor har man fundet på at lave iltflasker, der er forbundet med iltmasker.
Hvor meget vejer 1 liter vand?
#2 – En liter is vejer kun 917 gram, mens en liter vand vejer 1000 gram – is er altså lettere end vand. #3 – Du har 1 liter vand i din hjerne. #4 – I løbet at et helt live drikker et menneske cirka 75.000 liter vand. #5 – En agurk består af 95 procent vand.
Hvorfor er is lettere end vand?
Isen er lettest, så den flyder ovenpå. Isen har mindre massefylde, fordi vand udvider sig ved frysning. Det kan du se, hvis du hælder vand til randen i en plastic-tupperware-skål, lukker den med et plasticlåg og sætter den i fryseren en aften.
Hvor gammel kan vand blive?
Så længe vandet er opbevaret i en ren, lukket beholder, som ikke afgiver stoffer, kan det således stå i årevis, før det bliver usundt at drikke, og det gælder også, selvom flasken har været åbnet før.
Hvor lang tid tager det at koge 1 liter vand?
Det tager mellem 3 og 6 min at koge én liter vand. Tages der udgangspunkt i en elkedel der bruger 2000 watt og 3 min om at koge én liter vand med en kWh pris på 2,25 kr., koster det 0,23 kr. når elkedlen bruger 0,1 kWh.
Hvor varmt er vand før det koger?
Vi er vant til, at vand koger ved 100 grader C. Når man opvarmer vand, kommer der små dampbobler i vandet, men lufttrykket presser boblerne sammen igen.
Hvad er kogepunktet for mælk?
115-120°C/15-20 min. De to pasteuriseringsmetoder er de mest anvendte til de mælkeprodukter, vi får flest af til daglig: Mælk, fløde, syrnede mælkeprodukter, smør og ost.
Hvorfor må man ikke koge varmt vand?
Hvorfor skal man koge koldt vand? Vand fra varmtvandshanen kan indeholde bakterien legionella pneumophilia, der kan give »legionærsyge«. Bakterien trives bedst ved 20-50 grader altså i varmtvandsreservoir.
Hvorfor vejer varmt vand mindre?
Varmt vand er lettere end koldt vand
Hvis du vejer en liter varmt vand, vejer den mindre end en liter koldt vand. Dette skyldes, at vand udvider sig, når det bliver varmere.
Kan vand være minus grader?
De fleste ved, at almindeligt vand fryser til is ved 0 grader, men det forholder sig anderledes med saltvand. Fænomenet kan vi se i for eksempel verdenshavene, hvor det salte vand sagtens kan være adskillige minusgrader koldt uden at fryse til is.