Pigehjemmet på Sprogø blev oprettet som en del af De Kellerske Anstalter. Målet med anstalterne var at isolere uønskede individer fra samfundet og dertil undgå, at de fik børn. For en del af de kvinder, der blev anbragt på Sprogø, var der tale om, at de var ”moralsk defekte” – løsagtige og uregerlige.
Hvorfor lukkede pigehjemmet på Sprogø?
Pigehjemmet skulle afskrække
Baggrunden for oprettelsen af de to ø-anstalter var angsten for, at der blev flere og flere degenererede personer. I forhold til dette skulle samfundets svar være, at de sunde skulle opmuntres til at få flere børn og de usunde tvinges til at få færre. De usunde skulle derfor isoleres.
Hvordan blev kvinderne behandlet på Sprogø?
Kvindeanstalten på Sprogø var ikke et fængsel, men de indsatte var der på ubestemt tid. Det var ikke et hospital, men de indlagte blev opfattet som syge. Kvinderne blev betragtet som letfærdige og løsagtige, men havde selv en drøm om en borgerlig tilværelse.
Hvorfor blev pigerne på Sprogø steriliseret?
Gennem 38 år blev "moralsk defekte" kvinder anbragt på Sprogø, der forbinder Fyn med Sjælland. 89-årige Karoline Olsen var en af dem. Hun var ensom og indespærret og blev steriliseret mod sin vilje.
Hvorfor startede Sprogø?
og i 1100-tallet valgte Valdemar den Store at opføre en borg på øen for at sikre de rejsende imod sørøvere. Resterne af Valdemar den Stores borg kan i dag studeres i glimt fra tog og bil, når broen passeres. Midt i Storebælt mellem Korsør og Nyborg ligger den lille ø Sprogø.
Journal 5305: Karoline blev anbragt på pigehjemmet på Sprogø
Hvor mange piger blev steriliseret på Sprogø?
Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret. I 1929 fik Danmark den første lov, der gav adgang til sterilisation af åndssvage og handicappede, der var anbragt under forsorg.
Er Journal 64 ægte?
Stort biografhit foregår på Sprogøs kvindehjem: - Virkeligheden var ikke så barsk. Jussi Adler-Olsens bestseller og den nye film Journal 64 foregår på kvindehjemmet på Sprogø.
Er der nogen der er flygtet fra Sprogø?
Siden hun var 17 år havde Lillian Nielsen levet et omtumlet liv under åndssvageforsorgen. Hun var blevet steriliseret som 23-årig, sendt i familiepleje, var flygtet, sendt til kvindehjemmet på Sprogø, var flygtet igen osv.
Hvornår lukkede kvindeanstalten på Sprogø?
I stedet blev det et langvarigt mareridt for mange af de kvinder, der blev anbragt på øen. I årene mellem 1923 til 1961 blev omkring 500 kvinder anbragt på kvindeanstalten på Sprogø.
Kan man se pigehjemmet på Sprogø?
Sprogø er fredet og der er ikke adgang til øen og pigehjemmet.
Hvor mange kvinder blev Tvangssteriliseret?
På kvindeanstalten blev omkring 500 kvinder anbragt i perioden 1923 til 1961. Kvinderne blev anbragt her, hvis de blev anset som svagt begavede eller ”defekte, uregerlige eller havde løssluppen moral”. Det som man også kaldte ”moralsk åndssvag”.
Hvor gamle var pigerne på Sprogø?
Wildenskov var manden bag ved den senere lov om Foranstaltninger vedrørende åndssvage, der blev ved- taget i 1934. Den første forstanderinde på Sprogø var Frida Nielsen en ugift sygeplejerske, og fra starten blev der anbragt 18 piger på øen – aldersfordeling for disse kvinder var 16 – 42 år.
Hvad hedder filmen om pigerne på Sprogø?
Der bliver ikke sparet på hverken hjerter eller stjerner, når anmelderne skal vurdere Malou Reymanns nye film "Ustyrlig". Filmen får premiere torsdag. Den handler om de Kellerske Anstalter på Sprogø, hvor man fra 1923 til 1961 placerede kvinder, der afveg fra samfundets sociale normer.
Hvorfor må man ikke være på Sprogø?
Sprogø er et naturbeskyttet område
Sådanne områder er kendetegnet ved at indeholde særlige naturtyper eller dyr, som kræver en særlig bevaringsindsats. Herudover er visse bygninger på Sprogø fredet, og naturplejen på øen sker i overensstemmelse med plejeplaner for øen, som er godkendt af Slagelse Kommune.
Hvem ejer Sprogø?
I dag er det A/S Storebælt, der ejer Sprogø, men både øen og kvindehjemmet er fredet. Indvendigt er der dog ikke mange spor efter den gamle anstalt: Gymnastiksalen er blevet konferencelokale, pigeværelserne erstattet af kontorer, og der er bygget flere ferielejligheder i de gamle bygninger.
Hvornår lukkede institutionen på Livø?
De Kellerske Anstalter på Livø blev officielt nedlagt i 1961 og nåede akkurat at have 50-års jubilæum. Når man i nutiden besøger Livø, vil man derfor opleve omgivelserne, som åndssvage i gamle dage kunne kalde sit hjem i mange år.
Hvor mange blev Tvangssteriliseret i Danmark?
I 1929 skete de første sterilisationer af åndssvage i Danmark. Fem år efter blev der indført en lov om tvangssterilisation af åndssvage. Frem til 1967 blev der foretaget over 10.000 sterilisationer i Danmark og mange tusinde åndssvage blev tvangssteriliseret.
Hvad er Sprogø kendt for?
Sprogø var fra midten af 1500-tallet og mere end 120 år frem beboet af kvægdrivende bønder. I 1569 fik øen status som nødherberg og fungerede i årene 1793-1893 som mellemstation for isbådstransporter. En optisk telegraf var placeret her i 1801-1854, og i 1868 opførtes et af Danmarks kønneste fyrtårne.
Er Sprogø kunstig?
fire gange, og det kunstigt skabte areal er omkranset af et stort stendige nord for jernbaneforbindelsen og et mindre areal mellem motorvejen og jernbanen. Øen fungerer i dag som forbindelsesled mellem Vestbroen og Østbroen. Der er begrænset adgang til Sprogø på guidede ture.
Hvor mange mænd blev steriliseret på Livø?
I perioden fra 1911 til 1961 blev i alt 700 mænd anbragt på De Kellerske Anstalter på Livø. Mange af disse mænd på Livø blev steriliseret eller kastreret, for at de kunne få mulighed for at forlade øen – hvis de sagde nej, måtte de blive. Senere foregik indgrebet under tvang.
Hvem kom på Sprogø?
På Sprogø var kvinderne så langt væk fra mænd som de kunne komme. Derved kunne de ikke sprede deres syge arveanlæg og sætte ”en lidet brugbar generation” i verden. Helt afsondret for det modsatte køn var de dog ikke. På øens fyrtårn tjente flere unge mænd og fra tid til anden lagde en stenfisker også til.
I hvilket farvand ligger Sprogø?
Sprogø er en lille ø med areal på 164 ha midt i Storebælt, tilhørende Slagelse Kommune. Øen bruges som forbindelsespunkt til Storebæltsbroen, der forbinder Fyn og Sjælland.
Hvorfor ny Carl Mørck?
Han fortalte i et interview med Avisen.dk sidste år, at ambitionen med 'Marco effekten' var en ny start, et reboot af universet. Derfor skulle der også nye ansigter til - og om valget af Thomsen udtalte Rieks: - Jeg skal være fuldstændig ærlig at sige, at jeg simpelthen ikke kunne se andre i den rolle.
Hvad skete der med Nete i Journal 64?
'Journal 64': Selv Carl Mørck må knibe en tåre for alle formummede knudemænd. Teenagepigen Nete (Fanny Leander Bornedal) styrter af sted på stranden i Dragør. Hun trækker vejret i erotiserede stød, kinderne er røde og benene bare under 1960'er-skørtet.
Hvor er Kvinden i buret optaget?
Ebbe Larsen fik rollen, da produktionsselskabet Zentropa søgte efter skuespillere i det amatør-teater, hvor han er medlem. En del af Kvinden i buret bliver optaget på Bornholm i uge 43.