Hvis I ikke ønsker at dele jeres formue ligeligt ved skilsmissen, skal I oprette en ægtepagt med særeje. En ægtepagt er altså en måde, hvorpå du kan sikre dig rettighederne til hele eller dele af din formue i tilfælde af skilsmisse.
Hvorfor lave ægtepagt?
Hvis I vælger at lave en ægtepagt, forhindrer I en ligedeling af formuen, og afhængigt af ægtepagtens type, sikrer I jeres individuelle formuer, som de var inden ægteskabets indgåelse. I kan vælge at lave den både før og efter ægteskabets indgåelse, men vi anbefaler, at I gør det inden, for at undgå misforståelser.
Hvad betyder en ægtepagt?
En ægtepagt er en skriftlig aftale mellem ægtefæller, hvor ægtefællerne bestemmer, at der ikke skal gælde formuefællesskab (også kendt som delingsformue eller fælleseje), som ellers er udgangspunktet for ægtefæller.
Hvad er forskellen på særeje og ægtepagt?
Ved at oprette særeje ændrer (eller ophæver) man dette formuefællesskab, så man ikke skal dele alle sine ejendele og formue. Særeje oprettes ved, at ægtefællerne laver en såkaldt ægtepagt om særeje, som kan gælde for, enten alt hvad de hver især ejer, eller kun for enkelte bestemte ejendele.
Hvad kan en ægtepagt indeholde?
- Jeres fulde navn og fødselsdato.
- Hvilken type særeje formuen/aktiverne er. ...
- Oplysninger omkring jeres ægteskab.
- Hvilke dele af jeres formuer, som ægtepagten omfatter.
- Hvad der skal ske i tilfælde af separation eller skilsmisse.
- Hvad der skal ske, hvis den ene ægtefælle dør.
Sådan laver du selv en Ægtepagt
Hvem arver ved ægtepagt?
Med en ægtepagt med skilsmissesæreje deles jeres respektive ejendele ikke i tilfælde af skilsmisse, men kun ved død. Det betyder, at når den første af jer går bort, så bliver jeres ejendele en del af formuefællesskabet og dermed til fælleseje.
Hvad er forskellen på ægtepagt og testamente?
En ægtepagt regulerer formuefordelingen under ægteskabet, hvorimod man ved et testamente alene kan foretage bestemmelser om arven efter en. Om man skal vælge det ene, det andet eller begge dele, afhænger således af, hvad man ønsker.
Hvad koster det at få lavet en ægtepagt?
For at jeres ægtepagt bliver gyldig, skal den tinglyses hos Tinglysningsretten. En tinglysning koster 1.850 kr. i offentlig tinglysningsafgift. Afgiften er en fast del af en ægtepagt pris og skal betales, uanset om I får lavet jeres ægtepagt hos en advokat eller hos Legal Desk.
Hvornår ophører en ægtepagt?
Nogle ægtefæller vælger at ophæve deres ægtepagt, når de har været gift et stykke tid. Det er nemlig muligt, så længe begge parter ønsker det. Hvis I vælger at ophæve jeres ægtepagt, vil I have formuefællesskab i stedet. Det betyder, at I skal dele alt ligeligt - også ved skilsmisse.
Kan man ophæve ægtepagt?
Ophævning af ægtepagt kræver en ny ægtepagt
Hvis ægtefæller ønsker at ophæve deres ægtepagt om særeje, skal de lave en ny ægtepagt om formuefællesskab i stedet for. Man kan altså ikke ”annullere” en ægtepagt, men man laver derimod en ny ægtepagt, der bestemmer, at der skal gælde formuefællesskab i ægteskabet fremover.
Hvor mange har ægtepagt?
Det viser nye tal fra Tinglysningsretten. Således blev der tinglyst 8.623 ægtepagter i 2022 mod 8.411 i 2021. Antallet af tinglyste ægtepagter er ellers faldet hvert år siden 2017, hvor der blev tinglyst 9.188 ægtepagter.
Er ægtepagter offentlige?
Tinglysning af ægtepagt
For at en ægtepagt er gyldig, skal den registreres i det offentlige tinglysningssystem. Det betyder, at ægtepagten skal underskrives af begge parter (ægtefæller), og derpå tinglyses.
Hvorfor skal en ægtepagt tinglyses?
Hvis I laver en ægtepagt, men ikke tinglyser den, vil ægtepagten derfor ikke være gyldig. Det betyder, at ægtepagten hverken er gyldig mellem jer som ægtefæller, eller overfor andre. Ægtepagten skal derfor altid tinglyses, og det er derfor ikke nok bare at underskrive den.
Kan man få særeje efter man er blevet gift?
Hvis du har ejendele eller formue, som du ikke ønsker skal være en del af jeres formuefællesskab, kan I aftale særeje. Særeje er kun gældende hvis der bliver lavet en tinglyst ægtepagt, hvoraf dette særeje fremgår. Særeje kan også oprettes af andre, hvis du eller din ægtefælle modtager en gave eller arv.
Hvad skal man ændre når man bliver gift?
Det er gratis at foretage navneændringer i forbindelse med et ægteskab og I kan få ændret jeres navne i op til tre måneder efter, at I er blevet gift. Hvis navneændringen skal gælde fra den dag, hvor I skal giftes, skal I sørge for at ansøge om navneændringen senest 15 dage inden.
Hvordan opretter jeg en ægtepagt?
Ægtepagten skal oprettes på Tinglysningens hjemmeside. Begge ægtefæller skal herefter underskrive ægtepagten med NemID. Når begge ægtefæller har underskrevet ægtepagten, kan ægtepagten anmeldes til tinglysning mod et tinglysningsgebyr på DKK 1.850 (2023).
Kan man selv lave en ægtepagt?
Alternativet til at gå til advokat er, at man selv laver ægtepagten. For langt de fleste danskere, er den ægtepagt, de skal bruge langt hen ad vejen et standarddokument, hvor der skal foretages nogle forskellige til- og fravalg alt efter ægtefællernes (eller de kommende ægtefællers) forhold og ønsker.
Kan man have flere ægtepagter?
I kan oprette en ægtepagt med kombinationssæreje præcis, når I ønsker det. Det er ligegyldigt, om det er før eller under ægteskabet. Det eneste krav er, at I er enige om, at der skal foreligge et særeje i jeres ægteskab. Det er altså ikke nok, at det kun er den ene af jer, der vil have særeje.
Hvor lang tid tager det at få tinglyst en ægtepagt?
Det tager som regel omkring 3 dage, før tinglysningen er færdigbehandlet af Tinglysningsretten. Når tinglysningen er afsluttet, vil anmelderen modtage en e-mail fra Tinglysningsretten, der bekræfter tinglysningen.
Hvor er min ægtepagt?
Hvor finder jeg ægtepagtens indhold, når den er tinglyst efter 22.03.2011? Indholdet kan findes ved forespørgsel på www.tinglysning.dk. Se vejledningen "Forespørg Personbogen (personbogsattest)".
Hvem kan bestemme særeje?
Ægtefæller kan også selv bestemme særeje
Hvis ægtefællerne er enige om, at al arv og samtlige gave bør holdes udenfor delingen – måske med at ønske om at pengene ”bliver i familien” – kan de oprette en ægtepagt om særeje for gave og arv fra tredjemand.
Er det nødvendigt med testamente når man er gift?
Testamente også relevant for gifte par
Det kan betyde, at han eller hun ikke har råd til at blive boende i huset. Med et testamente kan I sikre, at den efterladte får mest muligt af den fælles formue, og at børnenes arv i første omgang begrænses til tvangsarven.
Hvem arver uden testamente?
Dine børn arver, som udgangspunkt, efter dig
Uden testamente er det reglerne i arveloven, som bestemmer, hvem der arver efter dig. I første række går arven til dine børn, børnebørn eller oldebørn, fordi du ikke har nogen ægtefælle. Arven fordeles ligeligt mellem dine biologiske børn og adoptivbørn.
Hvad sker der hvis man ikke skriver testamente?
Hvis man ikke har lavet et testamente, så bestemmer arveloven, hvem der er arvinger, og hvordan et dødsbos værdier skal fordeles. Hvis du laver et testamente, kan du selv bestemme over en stor del af den arv, du efterlader, men ikke altid det hele.
Hvem arver efter et ægtepar uden børn?
Ægtefæller uden børn arver som udgangspunkt alt efter hinanden, hvilket langt størstedelen også ønsker. Formålet med at oprette et gensidigt testamente mellem ægtefæller er derfor, at sørge for den rette fordeling af arven, når den længstlevende ægtefælle går bort.