Det skete tidligt om morgenen 5. juni 1967, da israelske krigsfly angreb Egyptens luftbaser og udraderede stort set hele Egyptens luftvåben. Angrebet udløste krig mellem Israel på den ene side og Egypten, Libanon, Syrien, Jordan og Irak på den anden.
Hvad var grunden til Seksdageskrigen?
Den Tredje Arabisk-israelske Krig: Seksdageskrigen
Krigen, der blev indledt med et israelsk præventivt overraskelsesangreb mod Egypten, resulterede i et knusende militært og politisk nederlag for de arabiske stater, idet Israel besatte både Sinaihalvøen, Gaza, Vestbredden og dele af Golanhøjderne.
Hvorfor opstod der krig i 1973?
Den 6. oktober 1973 indledte Egypten og Syrien (med hjælp fra flere arabiske nationer) et overraskelsesangreb på Israel. Angrebet fandt sted på den helligste dag i den jødiske kalender, Yom Kippur, der på dansk kaldes Forsoningsdagen.
Hvad startede 6 dages krigen?
Krigen kom efter længere tids gensidig ophedet retorik, der begyndte med Syriens kanaludgraving i Golanhøjderne i 1964 med henblik på at afskære Israels nordlige vandforsyning fra Galilæas søer.
Hvad handler konflikten i Israel om?
Israel-Palæstina-konflikten er først og fremmest en territorial konflikt mellem staten Israel og det palæstinensiske folk. Dagens konflikt har sin baggrund i, at europæiske jøder, siden 1880-tallet, flyttede til det område i Mellemøsten, som hed Palæstina - i dag ofte refereret til som det historiske Palæstina.
Six-Day War (1967) - Third Arab–Israeli War DOCUMENTARY
Hvorfor blev Israel angrebet?
Baggrunden for krigen mellem jøder og arabere i 1948 var jødernes indvandring og håb om at kunne oprette deres egen stat i Palæstina og deres forberedelser hertil, blandt andet ved dannelsen af væbnede styrker, mens den udløsende faktor var FN's delingsplan og den efterfølgende udråbelse af staten Israel.
Hvad er problemet mellem Hamas og Israel?
Hvad handler konflikten mellem Israel og Hamas om? Når israelerne og palæstinenserne angriber hinanden, skyldes det den årtier lange konflikt om, hvem der har ret til landet. Kort fortalt handler konflikten nemlig om, hvem der har retten til det område, som israelerne og palæstinenserne slås om.
Hvad skete der i 1967 Israel?
Seksdageskrigen, Junikrigen, krig mellem Israel og de arabiske stater Syrien, Jordan, Egypten og Irak, udkæmpet 5.6. -10.6.1967. Israel vandt krigen og besatte Sinaihalvøen, Vestbredden, Gaza og dele af Golanhøjderne.
Hvem boede i Israel før 1948?
De fleste af indbyggerne var muslimer og kristne arabere, men også jøder, grækere, drusere, beduiner og andre minoriteter. I 1844 udgjorde jøderne den største befolkningsgruppe og i 1890 den absolutte majoritet i Jerusalem, selv om den jødiske befolkning tilsammen udgjorde mindre end 10 % af den samlede befolkning.
Hvor mange krige har Israel været med i?
Staten Israel var kun en dag gammel, da den i maj 1948 første gang kom i krig med sine arabiske naboer. Siden da har der været fem krige mellem den jødiske stat og de arabiske nabolande.
Hvem startede krigen i 1967?
Det skete tidligt om morgenen 5. juni 1967, da israelske krigsfly angreb Egyptens luftbaser og udraderede stort set hele Egyptens luftvåben. Angrebet udløste krig mellem Israel på den ene side og Egypten, Libanon, Syrien, Jordan og Irak på den anden.
Hvem angreb Syrien og Egypten i 1973?
oktober 1973 af en koalition af arabiske lande anført af Egypten og Syrien mod Israel. Våbenhvile, som førte til Camp David-aftalen (1978) og Den egyptisk-israelske fredsaftale (1979). Krigen begyndte med Egypten og Syriens overraskelsesangreb på den jødiske soningsdag, yom kippur.
Hvem bor i Gaza?
Gazastriben har omkring 2,2 millioner indbyggere (pr. 2023). Gazastriben er et af verdens tættest befolkede områder, blandt andet på grund af den store gruppe palæstinensiske flygtninge, som udgør omkring to tredjedele af befolkningen.
Hvornår invaderede Israel Gaza?
Krigen er den seneste i en række væbnede konflikter siden staten Israels oprettelse i 1948 mellem Israel på den ene side og forskellige palæstinensiske grupper og deres støtter blandt nogle arabiske lande på den anden side. Israel besatte Gazastriben og Vestbredden under seksdageskrigen i 1967.
Hvad var Palæstina før Israel?
Palæstina var som territorium del af den syriske provins under Det Osmanniske Rige. I vest grænsede det op til Middelhavet og i øst til Jordanfloden. Fra 1920 blev det britisk mandatområde under det nyoprettede Folkeforbund og grænsede op til de stater, der blev til Libanon, Syrien, Jordan og Egypten.
Hvad erobrede Israel under Seksdageskrigen?
Seksdageskrigen; Israel erobrer Sinaihalvøen, Gazastriben, Vestbredden og dele af Golanhøjderne. Yom Kippur-krigen (også kaldet Oktoberkrigen); Egypten og Syrien angriber Israel.
Hvad hed Israels Plads før 1968?
Israels Plads er en plads mellem Frederiksborggade, Rømersgade, Vendersgade og Linnésgade nær Nørreport Station i Indre By i København. Pladsen hed tidligere Linnés Torv. Pladsen blev navngivet den 11. november 1968 for at markere 25 årsdagen for redningen af de danske jøder.
Hvad hed Israel på Jesus tid?
”På Jesu tid hed området ikke Israel, men Judæa.
Hvad hed Israel i år 0?
Før var landet b1evet kaldt æræz Jisrael, Israels Land, fordi det var det folk, der kaldte sig Israel som dominerede landet. Og det var dette samme navn, den nye stat gav sig selv i 1948.
Hvorfor hedder det Israel?
Israel er ifølge Det Gamle Testamente patriarken Jakobs andet navn, som han modtog efter sin natlige kamp med Gud (1. Mos. 32,29), og som efter dette skriftsted betyder 'han har kæmpet med Gud (og sejret)'; alle hans efterkommere bærer navnet. Israel er samtidig navnet på en stat i Forasien i oldtiden.
Hvem lavede Israel?
Oprettelsen af staten Israel skete i 1948 i efterdønningerne fra Holocaust, hvor store flygtningestrømme satte kursen mod Israel. Men det var ikke alene Holocaust, der var årsagen til statens fødsel. Tanken om et jødisk hjemland opstod allerede i slutningen af det 19.
Hvad ønsker Hamas?
Hamas er imod de Vestlige værdier og kæmper mod det, den ser som samfundets drejning væk fra Islam. Tidligere ønskede gruppen en tilbagevenden til et rent islamisk samfund, hvor hovedfjenden er staten Israel. Gruppen ønsker fortsat Israels besættelse af "Palæstina" fjernet.
Hvordan kom Hamas til magten i Gaza?
Gazastriben og kampene mellem Hamas og Fatah
I 2007 var der hårde kampe mellem tilhængere af Hamas og al-Fatah; det endte i juni med sejr til Hamas, som dermed overtog magten i Gazastriben. Det palæstinensiske område blev således opdelt i en Hamas-domineret Gazastribe og en al-Fatah-domineret Vestbred.
Hvor hører Hamas til?
Hamas-bevægelsen blev dannet i 1987 under den palæstinensiske opstand mod Israel. Bevægelsen kæmper mod det, den ser som samfundets drejning mod Vesten og væk fra Islam. Oprindeligt ønskede gruppen en tilbagevenden til et rent islamisk samfund, hvor hovedfjenden er staten Israel.