I marts 2000 besluttede regeringen under ledelse af Poul Nyrup Rasmussen (S) at sende ØMU-spørgsmålet til folkeafstemning for senere at kunne indføre euroen. En folkeafstemning var nødvendig, fordi Justitsministeriet vurderede at deltagelsen i den fælles valuta ville indebære suverænitetsafgivelse for Danmark.
Hvorfor skal Danmark ikke have euroen?
Pga. euroforbeholdet er Danmark ikke forpligtet til at indføre euroen. Danmark har stadig kronen som valuta og har bevaret muligheden for at føre en selvstændig pengepolitik.
Hvad er fordelene ved euroen?
En fælles valuta gør det nemmere, billigere og mindre risikabelt at drive forretning og investere i euroområdet. Ved at gøre det let at sammenligne priser fremmer euroen handel og investeringer af enhver art mellem landene. Euroen hjælper også de enkelte forbrugere og virksomheder med at opnå de bedste priser.
Hvorfor sagde danskerne nej til Maastricht-traktaten?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvorfor EU indførte euroen i 2002?
Vejen til euroen
Den stabilitet på de internationale valutamarkeder, der herskede i de tidlige efterkrigsår, holdt ikke. Turbulensen på markederne truede det fælles prissystem for den fælles landbrugspolitik, som var en del af fundamentet for det, der dengang var Det Europæiske Økonomiske Fællesskab.
Danmark - Ja til EU, men nej til euroen! | Folk & Politik
Hvornår stemte danskerne nej til euroen?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvorfor startede eurokrisen?
Eurozonekrisen i EU udspillede sig især i årene 2009-2012 med Grækenland i centrum for udviklingen. Eurokrisen begyndte for alvor i efteråret 2009, da Grækenlands gæld pludselig måtte opjusteres, fordi man fandt frem til, at landet tidligere bevidst havde forsøgt at gøre den mindre, end den egentlig var.
Hvornår får vi euro i Danmark?
Euroen blev indført 1. januar 1999, hvor den blev valuta for mere end 300 millioner europæere.
Hvad hed EU til at starte med?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvorfor hed det EF?
EF står for Det Europæiske Fællesskab, der blev til i kølvandet af 2. verdenskrig. Baggrunden var seks europæiske landes ønske om at forhindre krige i Europa ved et tættere samarbejde med afskaffelse af hindringer for færdsel og handel mellem landene.
Hvilke ulemper er der ved euroen?
- Euroskeptikere peger på en række ulemper ved, at Danmark går ind i euroen. ...
- Ved deltagelse i ØMU'en og den fælles valuta får Danmark altså svært ved at føre sin egen økonomiske politik. ...
- Skal eurosystemet fungere, vil det kræve, at eurolandene øger det økonomiske samarbejde.
Er Danmark med i Ømuen?
ØMU'en er en forkortelse for Den Økonomiske og Monetære Union og er et samarbejde i EU om økonomisk politik, fælles valuta (euroen) og oprettelse af Den Europæiske Centralbank. ØMU'en består af tre faser. Danmark har forbehold over for deltagelse i tredje fase af ØMU'en – dvs. indførelse af euroen.
Er EU en fordel for Danmark?
Som medlem af Den Europæiske Union er det danske BNP 140 mia. kroner større, end hvis vi stod udenfor. Det viser ny analyse fra Deloitte og Kraka. Et EU-medlemskab medfører både øget handelsaktivitet, større udbud af kvalificeret arbejdskraft, flere udenlandske investeringer og en lang række andre økonomiske goder.
Er det vigtigt for en dansker at der er demokrati i EU?
77 procent af danskerne svarer, at det er meget vigtigt for dem at stemme til Europa-Parlamentsvalg. I EU generelt er det knap halvdelen (49 procent), der finder valget til Europa-Parlamentet meget vigtigt. 70 procent af danskerne svarer, at de er tilfredse med den måde, demokratiet fungerer på i EU.
Er den danske krone bundet til euroen?
Så det var først efter 1986, at den danske krone blev låst mere permanent fast, først over for D-marken og siden 1. januar 1999 over for euroen, med et udsvingsbånd på +/-2,25 % i henhold til ERM II.
Hvad betyder EU på engelsk?
European Union {egen.}
Hvem var de første lande i EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvad var Danmark medlem af før EU?
Efter en folkeafstemning i 1972 blev Danmark medlem af EF fra 1973, men Danmarks deltagelse i europæisk samarbejde havde været drøftet allerede siden begyndelsen af 1950'erne. I 1993 trådte Danmark ind i EU.
Kan euro bruges i Sverige?
Sverige er ikke medlem af Euro-zonen og har lige som Danmark sin egen valuta, svenske kroner eller SEK. Du kan veksle til svenske kroner hos FOREX, der med sin gule facade er let at genkende i bybilledet.
Er den danske krone stærk?
»Den danske krone har længe været bomstærk, men den fortælling lider måske et lille knæk for tiden. For kronen er gradvist blevet svækket overfor euroen og i dag brager kronen ned, så den nu for første gang siden 2020 er på den svage side af centralpariteten overfor euroen.
Hvad betaler Danmark for at være med i EU?
EU's budget komplementerer Danmarks nationale budget på den måde, at det først kommer i spil, når det er mere effektivt at bruge midler på EU—niveau end på lokalt, regionalt eller nationalt niveau. I 2019 bidrag Danmark med 20,4 milliarder kr. til EU-budgettet og modtog til gengæld omkring 11 milliarder kr.
Hvem fik først euro?
Euroen blev indført 1. januar 1999 i Belgien, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig, og 1. januar 2001 i Grækenland.
Hvem har ikke euro?
- Bulgarien.
- Tjekkiet.
- Ungarn.
- Polen.
- Rumænien.
- Sverige.
Hvorfor skabte man EU tilbage i 1950 erne?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.