Hvorfor siger man på Færøerne?

“På Færøerne og i Grønland” siger hun, selv om mange danskere vil mene, at det hedder “på Færøerne og på Grønland”. Dronningen bruger her præpositionerne bevidst. Som grundregel bruger vi præpositionen “på” om øer (“på Lolland”) og “i” om lande eller områder (“i Tyskland”, “i Jylland”).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dendanskesprogkreds.dk

Hvorfor hedder det på Færøerne og i Grønland?

Den lokative endelse er –mi i ental og –ni i flertal. (Betegnelsen Grønland er flertal fordi det hedder Grønlændernes land, og Færøerne er også flertal, og betyder noget i retningen af 'steder med mange får'.) Man skelner altså ikke mellem på og i på grønlandsk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på makko.dk

Hvorfor siger man i Island og ikke på Island?

I dag er hovedreglen dog, at man bruger "i" foran navne på lande og verdensdele og "på" foran navne på mindre øer og halvøer. Det hedder derfor: "i Australien, "i New Zealand", "i Cuba", "i Island" og "i Irland". Og det hedder: "på Fyn", "på Sjælland", "på Ærø", "på Langeland", "på Djursland" og "på Hindsholm".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Hvornår siger man i eller på en ø?

Det kan ofte være svært at navigere i, hvornår man bruger præpositionerne i og på, når det kommer til verdens forskellige øer. Generelt plejer man at bruge på, når der er tale om øer, og i, når der er tale om lande eller områder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wordpilots.dk

Er det på eller i Malta?

Skal man sige “i Malta” eller “på Malta”? Normalt skal man sige “på” hvis der er tale om en ø, men “i” hvis der er tale om et land.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på destinationer.dk

færøsk sprog



Hvorfor siger man på Island?

Før Island blev en selvstændig republik i 1944, sagde både islændinge og danskere “på Island”, men herefter skiltes vandene. Efter et normativt synspunkt skulle man sige “i Island”, fordi Island jo ikke længere var en dansk ø.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dendanskesprogkreds.dk

Er det i eller på Island?

Under alle omstændigheder siger Dansk Sprognævn, at begge former er korrekte. Med andre ord: Man kan både sige "i Island" og "på Island". Men hvis en islænding eller en grønlænder tager anstød af "på", skader det jo ingen at sige "i".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogseminar.dk

Hvorfor hedder det på Frederiksberg?

Navnet "Frederiksberg" kommer oprindeligt fra slottet "Frederiksberg Slot", som er opkaldt af bygherren kong Frederik IV (opført i 1699-1711). Efterleddet "-berg" er den tyskpåvirkede form af "bjerg", og det kunne være dette efterled der er årsag til forholdsordet "på" i "på Frederiksberg".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Hvorfor hedder i Grønland?

Grønland var faktisk grøn

Så hvordan fik den sit navn ”Grønland”, når den ikke rigtig er grøn? Landet fik faktisk sit navn fra Erik den Røde, en islandsk morder, som blev sendt i eksil på øen. Han kaldte det for ”Grønland” i håbet om, at navnet ville tiltrække bosættere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på visitgreenland.com

Hvorfor hedder det på Skagen?

Der skelnes ved hjælp af forholdsordet skarpt mellem de to betydninger: siger vi i Skagen, er det selve byen; siger vi på Skagen, mener vi området inklusive byen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvorfor er Island ikke dansk?

Island var fra 1262 til 1918 del af først Norge og senere Danmark. Landet blev selvstændigt i 1918, først som kongerige og fra 1944 som republik. Indtil det 20. århundrede klarede islændingene sig primært ved fiskeri og landbrug, og landet var da et af de fattigste og mindst udviklede i verden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Er Island dansk ejet?

I efteråret 1918 blev Forbundsloven vedtaget i både det danske og det islandske parlament, og den trådte formelt i kraft 1. december samme år. Loven gjorde Island til en fri og suveræn stat i personalunion med Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Er Grønland et land?

Grønland (grønlandsk: Kalaallit Nunaat, [kaˈla:ɬit ˈnuna:t]) er et selvstyrende område inden for Kongeriget Danmark, bestående af øen af samme navn, beliggende mellem Ishavet og Atlanterhavet, øst for Davis Strædet og Canadas arktiske øer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvem ejer jorden på Færøerne?

Stort set er kongsjorden dén jord, som var den katolske kirkes ejendom ind til reformationen 1538 og derefter blev kongelig jord. Der er tale om mere end halvdelen af Færøernes areal. I dag tilhører kongsjorden det færøske landsstyre og er dermed statsejendom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvem kom først til Færøerne?

De første bosættelser, 600-1035

Irske munke kom som de første til Færøerne i 600-tallet, men i begyndelsen af 800-tallet blev de fortrængt af norske vikinger, der gennemførte en større bosættelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Er Færøerne dansk ejet?

Færøerne tilhører formelt Kongeriget Danmark, men har et udstrakt selvstyre. Færøernes parlament, Lagtinget, er den øverste myndighed på Færøerne. Landet er ikke medlem af EU, men har indgået en fiskeri- og handelsaftale med EU.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på norden.org

Er Grønland stadig dansk?

Grønland har været styret som en dansk koloni, men fik i 1979 hjemmestyre i rigsfællesskab med Danmark og selvstyre i 2009.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvad betyder Kalaallit Nunaat på grønlandsk?

Kalaallit Nunaat, det grønlandske navn for Grønland med betydningen 'grønlændernes land'; indtil 1973 skrevet Kalâtdlit-nunât. Første ord, kalaallit, er en flertalsform af kalaaleq 'grønlænder', der menes at stamme fra det norrøne skrælling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Er Grønland den største ø i verden?

Grønland er verdens største ø og næsten 80 % af dette selvstyrende område er dækket af en iskappe og mange gletsjere. Alligevel er det isfrie areal næsten lige så stort som hele Sverige, men kun en ganske lille del af dette er dyrkbart land.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på norden.org

Hvorfor hedder det på Nørrebro?

Nørrebro var oprindelig navnet på den brolagte landevej – nu kendt som Nørrebrogade – der førte mod nordvest fra byens Nørreport.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvorfor hedder det på Frederiksberg og ikke i Frederiksberg?

"Frederiksberg" kommer oprindeligt fra slottet. "Frederiksberg Slot", som er opkaldt af bygherren kong. Frederik IV (opført i 1699-1711).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på facebook.com

Hvad er forskellen på i og på?

Tidspunkt eller tidsrum: - i går eftermiddag, i dag, i morgen, i vore dage, i aftes, i sidste uge, i mandags, i nogle uger, NB! men på mandag, på lørdag (når det er ude i fremtiden).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kongevej.dk

Hvad kalder man en person fra Island?

Både nye og ældre ordbøger fastslår dog, at en person fra Island kan være både en islænder og en islænding.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Kan man sige i Færøerne?

Forholdet mellem færøsk og dansk er reguleret ved § 11 i Hjemmestyreloven fra 1948, hvori det hedder, at færøsk anerkendes som hovedsproget, mens dansk skal læres godt og omhyggeligt og kan anvendes på lige fod med færøsk i offentlige forhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad snakker de på Island?

Det islandske sprogsamfund

Ca. 300.000 mennesker taler islandsk, og de fleste af dem bor i Island. Islandsk er det eneste officielle sprog i republik- ken Island.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arnastofnun.is