I sand og grus løber vandet så hurtigt igennem, at bakterierne ikke kan nå at nedbryde mange stoffer. Derfor giver det næsten ikke nogen beskyttelse af grundvandet. Omvendt er det med lerjord. Her siver vandet kun langsomt, så mange uønskede stoffer kan nå at blive nedbrudt.
Hvorfor siver vand hurtigere igennem sand?
Regnvand siver ned gennem jordlagene og bliver til grundvand. Nedsivningen går hurtigere gennem sandjord end gennem lerjord. Det er, fordi der er bedre plads mellem de store sandkorn end mellem de små lerkorn.
Hvilke jordlag løber vandet hurtigt igennem?
Så længe vandet kan sive igennem jorden, vil det finde længere ned til dybere liggende jordlag. Sandjord transporterer vandet hurtigt, men i lerjord har vandet svært ved at sive. En del af lerjordene er så tætpakkede, at vandet slet ikke kan trænge igennem.
Hvad sker der med snavset vand der løber gennem sand jord og ler?
Grundvand starter som regn eller sne. Når det regner, siver vandet fra overfladen ned i jorden gennem de mange lag af sand, grus, ler og kalk, hvor det ophobes som grundvand. Hvor hurtigt det sker, varierer meget fra sted til sted, fordi hastigheden afhænger af undergrundens sammensætning.
Hvor lang tid tager det for vand at sive ned til grundvandet?
Hvor hurtigt vandes siver gennem jordlagene, varierer meget fra sted til sted, fordi hastigheden afhænger af undergrundens sammensætning. Vandet omkring indvindingsboringerne er mellem 25 – 75 år om, at nå gennem lagene i jorden og ned til det grundvandsmagasin vi indvinder drikkevandet fra.
Nedsivningstryk og kviksand
Hvor lang tid tager det før regnvand at blive til grundvand?
Det tager 30-60 år, før regnvand bliver til grundvand. Hvor lang tid mon det tager for grundvand at blive til drikkevand? I forløbet 'Fra grundvand til drikkevand', får eleverne erfaringer med, hvordan de selv får rent drikkevand.
Hvor hurtigt dannes grundvand?
Grundvand dannes langsomt. Det vand vi bruger i dag er i gennemsnit 30 år gammelt og findes helt ned til 150 meter under jordens overflade. Om sommeren suger planterne masser af vand, så de kan vokse.
Hvordan kan jordlag rense vand der siver ned til grundvandet?
Når vandet siver igennem jordlagene, renses vandet for urenheder og bakterier, vandet tilføres også mineraler såsom kalk fra jorden. Vandets rejse igennem jordlagene og ned mod et grundvandsmagasin, kan variere fra at vare få år og helt op til 100 år.
Hvor findes det ældste grundvand?
Noget af det ældste ferske grundvand, der kendes her i Danmark, findes i et sand- og gruslag, som ligger dybt under den vest- og sydvestlige del af Danmark. Lagene, der hedder Ribeformationen, blev dannet af et stort flodsystem, som for ca. 20 mio. år siden afvandede dele af Skandinavien, Østersøområdet og Rusland.
Hvor hurtigt synker grundvandet?
Vand, der fordamper fra havet, falder som regn over land, hvor det enten løber direkte i vandløb og atter ud i havet eller synker ned som grundvand, der afhængigt af undergrundens beskaffenhed og mætningsgrad bruger op til flere tusind år på at nå havet.
Hvilke lag i jorden siver vandet hurtigst igennem?
Lag af sand og grus lader fx vandet løbe hurtigt igennem, mens det kun kan sive meget langsomt gennem lag af ler.
Hvad leder hurtigst regnvandet ned til grundvandet lerjord eller sandjord?
Nogle tager meget lang tid, fordi vandet møder et lag, hvor det kun kan sive langsomt. Eksempelvis ler, som er meget svært for vand at trænge igennem, fordi porerummene i ler er så utroligt små. Andre gange går det hurtigere, fordi vandet møder et lag, det kan strømme hurtigt igennem, som for eksempel sand eller grus.
Hvor er der mest grundvand i Danmark?
Der dannes mest grundvand i Jylland, hvor det regner mest, og hvor van det let siver gennem sandjord. Der dannes mindst grundvand på øerne, hvor det regner mindre, fordampningen er større, og hvor vandet siver langsommere gennem lerjord eller løber direkte ud i vandløb og søer.
Hvad er der nede i jorden?
Den del af jorden, som ligger under grundvandsspejlet, er helt fyldt - mættet - med vand. Derfor kalder vi den del af jorden for den mættede zone. Den del af jorden, som ligger over grundvandsspejlet har hulrum, der ikke er udfyldt (mættet) med vand. Derfor kalder vi den del af jorden for den umættede zone.
Hvorfor behøver man ikke rense vandet så meget i DK?
Vi går rundt og tror, at vi har rent drikkevand i Danmark. Men i de senere år er der fundet mange forskellige bakterier, pesticider og sprøjtegifte i vores vand.
Kan man godt drikke grundvand?
Næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand, der er egnet til fremstilling af drikkevand, der er rent og smager godt.
Hvilket land har det reneste grundvand?
Islandsk vand hører til det reneste i verden. Dette skyldes den unikke geografi, vulkanernes og gletsjernes “ild og is”. Det islandske grundfjeld består i stort omfang af en type basalt, der er både lava og grundfjeld.
Hvor gammel er det vand vi drikker?
Gammelt grundvand i lag
Man kan nærmest sammenligne det med årringene i et træ. Det meste af det grundvand, vi i Danmark pumper op og bruger til drikkevand, er mellem fem og 50 år gammelt.
Hvor gammel er vand?
Vandet er ca.
Forskere mener at jorden er 4,54 milliarder år gammel og at der har været vand på jorden i op til 4,4 milliarder år.
Kan man rense havvand til drikkevand?
Afsaltningsanlæg handler om at fjerne salt, mineraler og urenheder fra havvand, så det kan drikkes af mennesker og bruges til dyr og landbrug. Den mest udbredte teknik hedder ”Reverse Osmosis,” som forkortes RO.
Hvordan renser sand vand?
Mekanisk rensning
Her bliver vandet pumpet op i renseanlægget og møde en stor rist, hvor ting som vatpinde, bind og kondomer bliver frasorteret. Herefter bliver vandet sorteret. Fedtmolekyler flyder oven på vandet og sand og andre tungere partikler synker til bunds. Her benytter man altså massefylde til at sortere.
Hvor langt nede i jorden ligger grundvandet?
Grundvandet starter altså der, hvor man kan sige, at jorden er 'mættet' med vand. Nogle steder ligger den skillelinje mange meter (20-30 meter) nede i jorden. Så siger man, at grundvandet ligger dybt. Andre steder ligger den måske kun lige under jordoverfladen.
Hvor langt nede er grundvandet i Danmark?
I Danmark udnyttes grundvandsmagasiner 20-100 m under jordoverfladen. Ved større dybder øges risikoen for at træffe vand, der er uanvendeligt som drikkevand pga. især salt (natriumklorid) fra havet eller salthorste. På 200-400 m dybde er grundvandet i Danmark salt.
Kan grundvand forsvinde?
Grundvandet er en vigtig kilde til vand, når tørke reducerer tilgangen af overfladevand. Problemet med at ty til grundvand er dog, at overdreven brug kan føre til, at grundvandet forsvinder. Grundvandet er som en bankkonto.
Hvordan finder man vand i undergrunden?
Man kan søge efter grundvand ved at bore et hul i jorden på steder, hvor man tror, der er et grundvandsmagasin. Det har været almindeligt i mange år, men det har også ført til en række mislykkede boringer, hvor man ikke fandt vand. Man har ofte anvendt geofysiske metoder til at scanne undergrunden for de skjulte lag.