Hvorfor skal man Slå dejen ned?

Først små bobler som siden samler sig i store når væggene imellem de små bobler brister. Jo mere kuldioxid der er i dejen, jo sværere har gæren ved at klare sig. Det er en af grundene til at man slår dejen ned. Så kan gæren få luft igen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kvalimad.dk

Hvorfor skal dej efterhæve?

Hævningen gør nemlig, at det færdige brød får en god luftig konsistens og smag. Forhævning betyder, at du lader dejen hæve i den skål, du har æltet den i eller i en anden skål smurt med olie. Her er det vigtigt at komme et låg, film eller et fugtigt klæde over, så fugten ikke forsvinder fra dejen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på valsemollen.dk

Hvor længe må dej stå i stuetemperatur?

4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvad betyder at slå dejen sammen?

Når gær, mel og væske er blandet sammen, sker der en kemisk proces. Når vi ælter denne masse godt sammen, begynder hvedemelet i samarbejde med væsken at danne et glutennetværk. Og det er netop det, vi ønsker, for det giver en smidig dej og et skønt brød.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på madensverden.dk

Hvad sker der hvis dejen ikke hæver?

Gæren vokser ikke optimalt, fordi der er tilsat for meget salt eller sukker, gæren har været for gammel og tør, eller fordi dejen har stået for koldt. Løsning: Er gæren inaktiv på grund af for meget salt, sukker eller begge dele, så rør den med en halv liter vand, og kom tilsvarende ekstra mel i, og begynd så forfra.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

5: Why do we knead bread dough? - Bake with Jack



Hvorfor skal dej hæve 2 gange?

#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på isabellas.dk

Kan man røre en dej for længe?

For lidt æltning: Når mængden af indarbejdet luft er for lille, får brødet en mindre volumen og en grov krummestruktur. For meget æltning: Glutenstrukturerne brister og det vand, der ellers var optaget i dejen, flyder frit. Det resulterer i, at bageevnen nedsættes.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på metodikogsmag.dk

Hvad sker der når man ælter en dej?

Ved at ælte dejen omdanner du glutenproteinerne i melet til lange strenge, der former et net. Glutennettet kan holde luften inde i brødet, som dermed hæver bedre og samtidig kan binde mere vand. Det giver et lettere og mere saftigt brød, der også kan holde sig længere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Kan man ælte med dejkroge?

Æltning af dej kræver en køkkenmaskine med dejkrog, og køkkenmaskinen er samtidig også velegnet til at røre kagedej, piske æggehvide og lignende. Håndmixeren med dejkroge kan også hjælpe med at ælte brød, men den er ikke helt så effektiv som køkkenmaskinen, og den kræver din opmærksomhed under æltningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på taenk.dk

Hvorfor skal dej æltes længe?

Selvom den slipper skålens kanter og kan se “samlet” ud, så er dejens glutenstruktur langt fra aktiveret. Her kan det give mening at ælte i et højere tempo for at trække dejen fra hinanden og få den til at arbejde korrekt i skålen. Du skal have fornemmelsen at, at dejen strækker sig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mejnerts.dk

Hvornår skal man putte salt i dejen?

Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på metodikogsmag.dk

Hvorfor skal en dej hvile?

Lad dejen hvile

- Det gør at dejen bliver nemmere for dig at arbejde med. For melet skal binde væsken ved at glutenstrukturen suger det til sig. Og det tager tid. - Hvis man laver en pandekagedej og bare hælder den på panden med det samme, så bliver pandekagen meget løs i strukturen, og går nemt i stykker.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Hvad gør æg i gærdej?

Ønsker du, at dine bagte boller skal se flotte blanke ud, er det oplagt at bruge æg til pensling. Når du pensler med æg, får dit bagværk den velkendte lysebrune overflade, som ser appetitlig ud. Hvis samme brune farve skulle opnås ved forlænget bagetid alene, ville du risikere, at bagværket blev mere tørt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danaeg.dk

Hvor lang tid må en dej Koldhæve?

Som sagt, så kan en koldhævet dej holde sig i køleskabet i 2 døgn. Så kan du nemt bage friskbagt brød to dage i træk. Først og fremmest, så hæver en koldhævet dej ikke lige så meget som en almindelig dej. Et andet godt tip er også at lade dejen stå ude 1 time ved stuetemperatur inden du sætter dejen på køl for at hæve.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mummum.dk

Er Koldhævning bedre?

Koldhævning er nemmere, da koldthævet dej ofte blot røres som en tyk grød og ikke skal æltes. Men det giver også andre fordele: melet får tid til at udvikle sig til en ægte brødsmag, og brødet bliver luftigt, saftigt, mere holdbart og med en bedre sammenhængende krumme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Hvorfor viskestykke over dej?

Hvis en dej er for fast (stiv) bliver brødet småt, kompakt og tørt. Når du sætter bagværk til efterhævning, skal det dækkes med et fugtigt viskestykke, så dejen ikke danner skorper. Form dejen til en kugle efter æltningen, så fedter dejen ikke, og er meget nemmere at arbejde med.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på amo.dk

Hvor lang tid skal en dej æltes i røremaskine?

Æltning på maskine

Har du en røremaskine, kan det gøre æltearbejdet meget nemmere. Her kan du både ælte de våde deje og de mere faste bløddeje. Start som udgangspunkt altid på lavt eller middel hastighed for få ingredienserne blandet godt sammen. Efter du har æltet i 5-10 minutter, kan du skrue mere op for tempoet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på valsemollen.dk

Hvad gør eddike i dej?

En lille smule sukker og eddike i dejen giver næring til gæren. Syrnede mælkeprodukter virker også bageforbedrende og giver god smag og forlænger holdbarheden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på femina.dk

Hvordan kan man se om en dej er blevet æltet nok?

Man tager en lille klump af dejen strækker det så langt ud, at det bliver næsten gennemsigtigt. Hvis dette kan lade sig gøre, uden af dejen revner og går i stykker, så er dejen æltet nok og et ordentligt glutennet er blevet dannet i dejen. Hvis det går i stykker, kræver dejen mere æltning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cathrinebrandt.dk

Kan man Overælte en dej?

Skulle man komme til at overælte en dej, typisk noget der kan ske ved en dårlig kvalitet mel, vil dejen begynde at blive mere klistret i det og efterbløde på bordet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på amo.dk

Hvor lang tid kan en dej holde sig?

Hvor lang tid skal en koldhævet dej hæve? Jo mindre gær, jo længere hævetid, men som hovedregel skal en koldhævet dej hæve i 8-12 timer. Det passer med, at du kan sætte din dej i køleskabet natten over, så den er klar til at blive bagt næste morgen. En koldhævet dej kan holde sig på køl i op til 24 timer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Hvorfor ælter man ler?

Formålet med at ælte leret er at smidiggøre det, så det bliver mere arbejdsomt og få eventuelle luftbobler ud af leret. Denne proces kan være tidskrævende alt afhængigt af om leret kommer fra en hel ny pakke, eller om det er recirkuleret ler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på keramikken.dk

Hvorfor er mine boller klæge?

En af årsagerne til, at brødet er klægt i midten, kan være, at brødet ikke har bagt længe nok. For at sikre, at det har næste gang kan du bruge et termometer, så du er sikker på, at kernetemperaturen i midten er brødet er 100°. En anden årsag kan være, at dejen ikke har hævet nok. Lad den hæve mere næste gang.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på meyers.dk

Hvad giver store lufthuller i brød?

Har man derimod fået trukket mere gluten ud af melet så dejen er blevet elastisk, så er virker det som en blød ny ballon. Den kan pustes meget op, og punkterer ikke. Det giver store bobler i brødets krumme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kvalimad.dk

Hvad gør æg i en pisket dej?

Når du pisker æg, bliver æggemassen luftig og stiv. Ægget kan nemlig binde luft, fordi æggets proteiner danner et netværk rundt om luftboblerne. Det sker ved, at piskning først får proteinerne til at miste deres struktur - de denaturerer, og herefter får dem til at samle sig i et netværk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på xn--danskeg-rxa.dk