Svaret er meget enkelt: Gluten er det, der får dejen til at hænge sammen, og når du ælter dit brød, udvikles glutenstrukturen, som får dejen til at blive elastisk. Gluten holder desuden på den luft, du ælter ind i dejen samtidig med, at gluten får brødet til hæve op.
Hvad giver store lufthuller i brød?
Har man derimod fået trukket mere gluten ud af melet så dejen er blevet elastisk, så er virker det som en blød ny ballon. Den kan pustes meget op, og punkterer ikke. Det giver store bobler i brødets krumme.
Hvad sker der hvis man ælter en dej for længe?
Når du ælter i et højt tempo, så dannes der meget friktionsvarme i skålen og der er overhængende risiko for, at dejen bliver varm/overkørt. Dette sker typisk, hvis dejen overstiger 29 grader. Den stigende temperatur er dog ikke kun dårlig.
Hvorfor bliver mit brød fladt?
Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Sådan slår du brød op
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.
Hvornår skal man putte salt i dejen?
Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Kan man ælte dej for meget?
Skulle man komme til at overælte en dej, typisk noget der kan ske ved en dårlig kvalitet mel, vil dejen begynde at blive mere klistret i det og efterbløde på bordet.
Hvordan hæver brød bedst?
Gær har den hurtigste virkning, hvis det får lov at hæve ved en temperatur på 37 grader. Dette er derfor relevant, hvis man har en dej, der hurtigt skal hæve og dermed være klar til bagning på kort tid. Dog har brødet bedre af at få god tid til at hæve, hvis tiden er til det.
Hvorfor skal der olie i brød?
Smør hænderne med lidt olie, hvis brøddejen klistrer til fingrene. Har du olie på hænderne, vil dejen hænge mindre i, og du undgår at tilsætte for meget mel for at slippe af med klisterværket. Når du tilsætter for meget mel til dejen, kan brødet nemlig nemt blive for tungt og tørt.
Hvor længe må en dej stå til Autolyse?
Autolyse/Autoleese:
Tiden hvor dejen “trækker”. Når du har blandet mel, vand og surdej og lader dejen stå så melet kan absorbere vandet. Denne proces kan vare fra 20 minutter op til 4 timer, og kan laves med eller uden surdej.
Kan man ælte dej med en håndmikser?
En håndmikser med god motorkapacitet kan sagtens bruges til at ælte både kage-, cookies- og brøddej. Du skal blot samle alle ingredienser i en skål, sætte dejkrog på din mikser, og så er du klar til at blande dejen. Udover piskeris kommer de fleste håndmixere med en dejkrog som standardtilbehør.
Hvad betyder man skal ikke slå et større brød op?
Betydning: Man skal ikke gå i gang med et større projekt, end man kan overkomme at gøre færdigt.
Kan man redde en Overhævet dej?
Løsning på overhævet dej:
Kom dejen ud på bordet og pres den let sammen. Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.
Hvorfor bliver mit brød klægt?
En af årsagerne til, at brødet er klægt i midten, kan være, at brødet ikke har bagt længe nok. For at sikre, at det har næste gang kan du bruge et termometer, så du er sikker på, at kernetemperaturen i midten er brødet er 100°. En anden årsag kan være, at dejen ikke har hævet nok.
Hvornår er en dej blød og smidig?
En tommelfingerregel er, at dejen først er færdigæltet, når den er glat og skinnende, det vil sige, at alle ujævnheder i strukturen er æltet ud. Det er vigtigt, at dejen føles blød og let mellem dine hænder, uanset om du ælter i hånden eller med røremaskine.
Kan gærdej stå natten over?
Kan bageblandinger koldhæves? Ja, du kan sagtens eksperimentere med at lade vores blandinger hæve på køl natten over. Husk blot, at du skal bruge mindre gær – typisk ca. halvdelen af, hvad der hører med pakken – hvis den normale fremgangsmåde er at hæve dejen kort tid ved stuetemperatur.
Hvor længe skal en dej røres?
Skal du ælte i en køkkenmaskine, skal du ca. lade den ælte i 10-12 minutter. Du kan se, at dejen er færdig, når den slipper skålens kanter og sidder fast til rørekrogen. Når først dejen slipper, stopper du med at ælte, ellers risikerer du at overælte dejen.
Hvad gør eddike i gærdej?
Du kan få dejen til at hæve 1/3 hurtigere ved at tilsætte 1 spsk eddike. Du kan få det til at hæve dobbelt så hurtigt ved at varme vandet op til 60°C inden det tilsættes melet. Du skal dog opløse gæret i ½ dl vand som først tilsættes dejen når det varme vand er æltet ind i melet. Ellers risikerer du at slå gæren ihjel.
Hvad gør salt i brød?
Salt medvirker til at dejen ikke hæver alt for hurtigt, så smagen kan få lov at udvikle sig. Derudover hjælper salt til at styrke glutennettet, så du får et luftigere brød med en sejere krumme.
Hvad giver brød smag?
Hævningen skal foregå ved 25-30 grader, hvor gærcellerne omdanner stivelsen i melet til alkohol og kuldioxid, samtidig med at der udvikles smags- og aromastoffer. Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær.
Hvorfor smager hjemmebagt brød af gær?
Gær lever af sukkerstoffer. Det har det bedst, hvor der er varme (mellem 25-30°C) og fugtigt. Gær og sukker udvikler alkohol og kuldioxid (luft). Alkoholen giver brødet aromaer, hvor kuldioxiden laver boblerne i dejen.
Hvornår skal man ridse brød?
Inden dejen kommer i ovnen, ridser man brødet for at (forsøge at) styre, hvordan brødet hæver.
Er surdej sundere end gær?
Når der skal bages godt brød, så er det suverænt at have en god surdej. Det har cirka hver tiende dansker stående i køleskabet, hvilket også er et positivt tegn på, at bagelysten er høj i danske hjem. Surdejsbrød smager ikke bare bedre, det er også sundere end gærbrød.