Kalmarkrigen endte stort set uafgjort. Fredsforhandlingerne i Knäred i Halland, som stod på i over to måneder og først blev afsluttet 20. januar 1613, resulterede i, at Sverige fik Kalmar tilbage mod at betale krigsskadeerstatning på en million rigsdaler, som skulle betales over seks år.
Hvordan sluttede Kalmarkrigen?
Krigen sluttede med Knærødfreden 1613, der pålagde Sverige at betale krigsskadeserstatning til Danmark samt stadfæstede den sædvane, at svenskerne ikke betalte Øresundstold.
Hvornår Slutede Kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
De første, Den nordiske Syvårskrig 1563-1570 og Kalmarkrigen 1611-13, berørte kun Hertugdømmerne i form af øgede skatter, som endda var ret moderate.
Hvad skete der efter Kalmarkrigen?
Med udfaldet af Kalmarkrigen slog Christian 4. fast, at Danmark-Norge var den førende magt i Norden. Han skabte dog også et voldsomt fjendskab til den nye svenske konge, Gustav 2. Adolf, der siden skulle blive hans store rival i Kejserkrigen.
Hvem vandt Kalmarkrigen?
I løbet af krigen forsøgte Christian 4. både at erobre Småland og gennemførte det sidste danske forsøg på at erobre Stockholm, men krigen endte trods et generelt dansk overtag uden svenske territoriale afståelser. Dansk sejr; Danmarks status som den førende stat i Norden fastslås.
Historian predicts how Russia's war in Ukraine could end
Hvornår mister Danmark Sverige?
I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dog gjorde Bornholm modstand og kom igen under dansk styre. Det store tab medvirkede samtidig til indførelsen af enevælden i 1661.
Hvad mistede Danmark i 1600 tallet?
Ved fredsaftalen med Sverige i 1658 mistede Danmark Skånelandene, over en fjerdedel af kongeriget. Det var et tab, man søgte at genvinde gennem de næste 60 år, men uden held. Selv om krigslykken var større under Store Nordiske Krig, fik den danske konge ikke de gamle østdanske provinser tilbage.
Hvorfor endte Kalmarunionen?
Oprøret lededes af den svenske stormand Gustav Vasa, der i 1523 lod sig udråbe som Sveriges konge. Hermed var det endegyldigt slut med Kalmarunionen, og samme år bragte også kongens fald i Danmark og Norge.
Hvordan blev Kalmarunionen til?
I 1388 blev Margrete valgt til regent over den del af Sverige, som stormændene kontrollerede. Kort efter - i 1389 - afsatte danske og svenske tropper Albrecht af Mecklenburg, og Margrete blev regent i hele Sverige. Det var starten på Kalmarunionen.
Hvad handler Kalmarunionen om?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523. Unionen indbefattede områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvem var konge i 1657?
Danmark under Kong Frederik III's ledelse havde i 1657 erklæret Sverige krig i tillid til, at den svenske konge Carl Gustaf havde hænderne fulde med krigsførelse i Polen. Men svenskekongen afbrød det polske felttog.
Er Kalmarunionen dansk?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
juli 1644 mødtes de 2 hære mellem Femern og Kielerfjorden. Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje. Det lykkedes danskerne at vinde slaget, men de tabte krigen.
Hvornår ejede Danmark, Norge og Sverige?
I 1397 blev Norge forenet med Danmark og Sverige i Kalmarunionen. På det tidspunkt var befolkningen i hele Skandinavien gået over til kristendommen. Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark.
Hvem var den første kvindelige regent i Danmark?
Margrete den 1. er Danmarks første kvindelige regent. Hun samler alle lande i Norden i 1397 i Kalmarunionen.
Hvorfor blev Erik af Pommern afsat som konge?
et oprør fra svensk side, som endte med, at Erik fik indskrænket sin magt og måtte anerkende rigsrådenes ret til at være med til at styre. Siden fulgte også et oprør fra danske bønder. Her fejlbedømte Erik situationen, og forholdet til det danske rigsråd blev gradvist dårligere. Til sidst blev Erik afsat som konge.
Hvem fik i 1521 svenskerne til at gøre oprør mod dansk overherredømme?
september 1560) var konge af Sverige fra 1523 til 1560. Hans fødenavn var Gustav Eriksson, og han var søn af Erik Johansson (Vasa) og Cecilia Månsdatter. Det var Gustav Vasa, som indførte arveretten til tronen og gjorde Sverige fri af det danske overherredømme.
Hvordan erobrede Danmark, Norge?
Rigsfællesskabet mellem Danmark og Norge har sin oprindelse i Kalmarunionen. Under Kalmarunionen mærkedes eftervirkningerne af Den Sorte Død og den medførte nedlæggelsen af landbrugsbedrifter i Norge og Hansaens kontrol med norsk handel. Danske og tyske embedsmænd kom til at indtage norske embeder.
Hvad mistede Danmark til Sverige?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvornår mister Danmark Slesvig?
Efter nederlaget i 1864 blev den gamle grænse mellem Danmark og hertugdømmet Slesvig ved Kongeåen Danmarks statsgrænse mod syd. Med Slesvig og Holsten mistede Danmark ca. 2/5 af sit areal og over en million indbyggere.
Hvornår blev enevælden afskaffet i Danmark?
Enevælden var under afvikling fra år 1847/1848, men som styreform i Danmark afskaffes den først formelt med Junigrundloven 5. juni 1849. Ifølge grundlovens § 2 blev enevælden erstattet med en indskrænket-monarkisk styreform.
Hvorfor måtte Danmark afstå Norge?
De peger på at handel med Europa fik norsk økonomi til at blomstre i denne periode. 400-årsnatten varede til 1814, da kong Frederik 6. måtte give Norge fra sig til Sverige på grund af sin alliance med Napoleon under Napoleonskrigene. Dermed kunne Rigsforsamlingen samles og give Norge sin egen grundlov.”