Hvert år, den 10. november, er det Mortens Aften – en aften til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november.
Hvad er historien om mortensaften?
I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp. Så med andre ord gemte Morten Bisp sig blandt en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop, og på mortensaften straffer vi gæssene for at afsløre hans gemmested.
Hvorfor spiser vi and?
Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and. Baggrunden for ande-spisningen går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.
Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?
Mortens helgendag er den 11. november, hvorfor aftenen inden kaldes "Mortens aften". Morten er en fordanskning af navnet Martin. Den hellige Martin var angiveligt født omkring 316, og var søn af en romersk tribun.
Hvorfor gemte Morten sig?
Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham.
Lav den perfekte and til Mortens aften med Rulle og Cromwell | Casper og Mandrilaftalen | DR Satire
Hvad betyder Mortens aften?
Hvert år, den 10. november, er det Mortens Aften – en aften til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november.
Hvad skete der Mortens aften?
Historien bag mortensaften
Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and. I virkeligheden er gåsespisningen først op mod 1500-tallet blevet knyttet til de såkaldte martinsfester.
Hvilke lande fejre man Mortens aften?
Mortensaften er ikke kun en dansk tradition, men bliver også fejret i flere andre lande i det nordlige Europa. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland er traditionen at spise gåsesteg eller andesteg den 10. november på mortensaften.
Hvad betyder mortensdag?
Mortensdag er den 11. november og en katolsk festdag for Martin af Tours eller Morten Bisp (300-tallet), hvorom det bl. a. fortælles, at han beskedent, men forgæves gemte sig blandt skræppende gæs for dem, der ville vælge ham til biskop.
Hvad skete der med Morten Bisp?
Morten (Martin af Tours) blev nu mod sit ønske udnævnt til biskop den 4. juli år 371. Efter hans død den 11. november 397 blev han begravet i Tours, og dagen blev indført som en officiel gåseslagtedag, i Danmark kaldet Mortensdag.
Hvad smager bedst gås eller and?
Gås har en fyldig smag, som dog er lidt mildere i smagen, end den du kender fra andesteg. Du kan sammenligne det med smagsforskellen på kylling og kalkun.
Hvor mange procent spiser and?
Herhjemme er det gerne and eller flæskesteg og så brun sovs, hvide og brune kartofler, rødkål, m.m., risalamande og sødt. Noget af det, der står stærkest på julebordet, er altså kød. Ifølge en undersøgelse fra 2019 af Coop spiser hele 75 procent and, 61 procent flæskesteg og 7 procent gås.
Hvad for en and smager bedst?
Tørslagtede ænder er allerbedst, da de beholder mest smag. Tørslagtning foregår ved, at ænderne dyppes i voks og fjerene skrabes af. Vådslagtning foregår ved at køle ænderne ned i vand efter slagtningen. Ofte har det ingen betydning for smagen, om du køber en frisk eller en frossen and.
Hvem er Morten fra Mortens aften?
Morten hedder faktisk Martin
Nok kalder vi det for mortensaften, men det er faktisk Martin, vi fejrer. Martin var biskop af Tours – men i løbet af tiden blev Martin til Morten, da Morten er den danske version af Martin.
Hvornår kom mortensaften?
Festaften i Danmark. I Danmark kom historien om Martin og gæssene første gang på tryk i 1616, altså længe efter Reformationen i 1536. Helgenfesten overlevede denne med det nye danske navn Morten Bisp.
Er Mortens aften en helligdag?
Mortens Dag er den reelle helligdag, der fejrer Sankt Morten eller Morten Bisp. Dette er dagen for Mortens bisættelse i året 397 i den franske by Tours.
Hvad kalder man 11. november?
Remembrance Day er en mindedag, som afholdes i Storbritannien og de øvrige medlemslande i Commonwealth hvert år den 11. november; dvs. den dato i 1918, hvor der blev indgået våbenhvile efter 1. Verdenskrig.
Hvor kan man spise Mortens and?
Mortensaften mad ud af huset
For mange er Mortensaften lig med sprødstegt and, brunede kartofler og brun sovs. Nogle traditioner er nemlig bare så gode, at de aldrig skal ændres. Men god Mortensaften mad kræver tid. Bestil din Mortens aften 2023 menu hos Bilka Mad ud af Huset – så har du mere tid til dine nærmeste.
Hvad hedder Mortens aften på tysk?
I Tyskland er “Skt. Martin” den 11. november også børnenes dag, og legenden om Morten Bisp bliver taget op som emne i børnehaver, skoler og til lanterneoptog. Lanterneoptogene finder ofte sted i direkte tilknytning til Mortensaften.
Hvad koster en god and?
En konventionel 'Dansk And' fra frost koster i detailhandlen 100-200 kr. En økologisk and fra frost koster ca. det dobbelte. En fersk kan fås fra 3-400 kr.
Hvad er forskellen på en landand og en Peking and?
Pekingand kaldes også landand, dansk and, traditionel and eller maple leaf-and. Peking-anden er en svømmefugl. Derfor har den et lidt større fedtlag end andre racer, som giver et lidt større svind ved tilberedningen. Vejer typisk 2400-3800 gram.
Hvor mange personer til en and?
Hvor mange personer rækker opskriften til
En and på 3 kg and passer til 4-6 personer. Det kommer an på, hvad der ellers serveres til, men den kan fint strækkes til 6 personer, som alle kan få et stykke godt andebryst og dertil er der lidt af det andet lækre kød og lår.
Hvad spiser de fleste danskere til jul?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften. Hele 78 pct.
Hvad er det mest danske at spise juleaften and eller flæskesteg?
And vinder over flæskesteg
Det mener langt de fleste danskere. Men hvilken steg skal der på julebordet? ”And ligger på den indbyrdes førsteplads. 75 pct. af de adspurgte forventer nemlig at spise and juleaften, mens 65 pct.
Hvad spiser flest danskere?
På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2021 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”. På andenpladsen finder vi kylling med kartofler og/eller grønt og tredjepladsen går til pizza.