Hvert år, den 10. november, er det Mortens Aften – en aften til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november.
Hvad er historien bag Mortens aften?
november. I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp. Så med andre ord gemte Morten Bisp sig blandt en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop, og på mortensaften straffer vi gæssene for at afsløre hans gemmested.
Hvorfor Mortens and?
D. 11. november døde Morten (dagen, vi kalder ”mortensdag” eller ”Morten Helgensdag”),og traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før. Selvom historien handler om gæs, spiser vi i Danmark and mortensaften, fordi en gås er et stort og dyrt måltid, som passer til de færreste danske familier.
Hvorfor spiser vi and?
Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and. Baggrunden for ande-spisningen går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.
Er Mortens aften en dansk tradition?
Mortensgås på mortensaften i dag
Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften altså en af de mest velfunderede traditioner inden for det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd.
Lav den perfekte and til Mortens aften med Rulle og Cromwell | Casper og Mandrilaftalen | DR Satire
Hvilke lande fejre man Mortens aften?
Mortensaften er ikke kun en dansk tradition, men bliver også fejret i flere andre lande i det nordlige Europa. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland er traditionen at spise gåsesteg eller andesteg den 10. november på mortensaften.
Hvad betyder mortensdag?
Mortensdag er den 11. november og en katolsk festdag for Martin af Tours eller Morten Bisp (300-tallet), hvorom det bl. a. fortælles, at han beskedent, men forgæves gemte sig blandt skræppende gæs for dem, der ville vælge ham til biskop.
Hvad smager bedst gås eller and?
Gås har en fyldig smag, som dog er lidt mildere i smagen, end den du kender fra andesteg. Du kan sammenligne det med smagsforskellen på kylling og kalkun.
Hvornår startede man med at spise and til jul?
Efter år 1800 blev gåsen langsomt populær som middagsret i julen. I hvert fald hos de mere velhavende danskere. På gårdene rundt om i landbrugslandet solgte man sine gæs op til Mortens Aften i november og julen i december. I stedet begyndte bønderne i 1830'erne at tage anden til sig som julemåltid.
Hvor mange procent spiser and?
Herhjemme er det gerne and eller flæskesteg og så brun sovs, hvide og brune kartofler, rødkål, m.m., risalamande og sødt. Noget af det, der står stærkest på julebordet, er altså kød. Ifølge en undersøgelse fra 2019 af Coop spiser hele 75 procent and, 61 procent flæskesteg og 7 procent gås.
Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?
Mortens helgendag er den 11. november, hvorfor aftenen inden kaldes "Mortens aften". Morten er en fordanskning af navnet Martin. Den hellige Martin var angiveligt født omkring 316, og var søn af en romersk tribun.
Hvem er Morten fra Mortens aften?
Morten hedder faktisk Martin
Nok kalder vi det for mortensaften, men det er faktisk Martin, vi fejrer. Martin var biskop af Tours – men i løbet af tiden blev Martin til Morten, da Morten er den danske version af Martin.
Hvor kan man spise Mortens and?
Mortensaften mad ud af huset
For mange er Mortensaften lig med sprødstegt and, brunede kartofler og brun sovs. Nogle traditioner er nemlig bare så gode, at de aldrig skal ændres. Men god Mortensaften mad kræver tid. Bestil din Mortens aften 2023 menu hos Bilka Mad ud af Huset – så har du mere tid til dine nærmeste.
Hvad sker der i mortensaften?
På mortensaften fejrer vi egentlig den romerske helgen Morten af Tours. En af historierne om ham går på, at han engang rodede sig ud i nogle 'eskapader' i en gåsesti. Derfor er gås gået hen og blevet den traditionelle spise på mortensaften, selvom de fleste danskere i dag har ersattet gåsen med and, som er billigere.
Hvad er Morten Bisp?
Morten Bisp (år 316-397) er det fordanskede navn på den hellige Sankt Martin af Tours Morten, søn af romersk tribun. Som 15-årig gik Martin ind i den romerske hær, og som 18-årig blev han døbt og begyndte at missionere. I 361 grundlagde Martin sit første kloster i Gallien.
Hvad spiser man til jul i Danmark?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.
Hvad er det mest spiste julemad?
Dagen i dag fremstår ande- og flæskesteg som de mest almindelige retter på julebordet. Og så er der jo et væld af andre specialiteter, som det danske julebord kan byde på.
Hvad spiser danskerne mest af?
De mest populære retter og tilbehør er salat (uden kødtopping), forskellige former for kylling, smørrebrød/sandwich, hakket snittet grønt, pizza, pasta og steg. 4 pct. spiste en vegetarret. Figur 1: Herunder vil du se forskellige retter, som man kan spise til aftensmad.
Hvad hedder en mandlig gås?
At hunnen hedder en gås og hannen hedder en gase - og de små unger hedder gæslinger.
Er en gås klog?
Måske skulle man ligefrem begynde at sige ”klog som en gås” i stedet for. Gæs er nemlig meget intelligente og sociale af fugle at være. De er gode til at lære nye ting, og de har en fin hukommelse.
Hvad er forskellen på en gås og en svane?
Svanerne er nok Sangsvaner, både ungfugle, der er grålige, og gamle fugle der er helt hvide med en stor gul plet på næbbet. Gæssene er sandsynligvis Grågæs, men det kan også være Canadagæs. Begge arter træffes jævnligt sammen med Sangsvaner.
Hvad kalder man 11. november?
Remembrance Day er en mindedag, som afholdes i Storbritannien og de øvrige medlemslande i Commonwealth hvert år den 11. november; dvs. den dato i 1918, hvor der blev indgået våbenhvile efter 1. Verdenskrig.
Hvornår spiser man and til mortensaften?
Helt kort: Vi fejrer Mortens Aften ved og spise gæs (eller and i nyere tid), pga. Dette gøres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs, for at undgå og blive biskop. De fleste danskere fejrer Mortens Dag ved og spise and eller gås aftenen inden, dvs. 10 november.
Hvad hedder Mortens aften på tysk?
I Tyskland er “Skt. Martin” den 11. november også børnenes dag, og legenden om Morten Bisp bliver taget op som emne i børnehaver, skoler og til lanterneoptog. Lanterneoptogene finder ofte sted i direkte tilknytning til Mortensaften.
Hvornår kom mortensaften?
Festaften i Danmark. I Danmark kom historien om Martin og gæssene første gang på tryk i 1616, altså længe efter Reformationen i 1536. Helgenfesten overlevede denne med det nye danske navn Morten Bisp.