For meget mel: Hvis du har brugt for meget mel i din pizzadej, kan dejen blive for tør og stram. Dette kan medføre, at den trækker sig sammen i stedet for at strække og udvide sig som ønsket. For kort hviletid: Dejen skal have tilstrækkelig tid til at hvile og gære.
Hvorfor falder min dej sammen?
Hvis dejen har hævet for meget, bliver den for porøs og vil falde sammen, når den kommer i ovnen. Hvis du undervejs opdager, at dejen har hævet for meget, kan du redde den ved at slå den ned og komme den i en ny smurt form, og så lade den hæve op igen. Denne gang skal du så sikre, at dejen hæver optimalt.
Hvornår er en dej smidig?
En tommelfingerregel er, at dejen først er færdigæltet, når den er glat og skinnende, det vil sige, at alle ujævnheder i strukturen er æltet ud. Det er vigtigt, at dejen føles blød og let mellem dine hænder, uanset om du ælter i hånden eller med røremaskine.
Hvorfor bliver min dej ikke elastisk?
Var dejen æltet ordentligt? Dejen er muligvis ikke blevet æltet nok. Æltning behandler gluten i brødet og giver den elasticitet til at holde på de luftbobler, der dannes af gæren. Det er disse luftbobler, der får dejen til at udvide sig og hæve.
Hvornår er en dej Overhævet?
En dej kan nemlig godt overhæve. Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.
Hvorfor min pizzadej hopper tilbage, når jeg strækker mig. Lej en eller anden grund
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Hvornår skal man putte salt i dejen?
Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.
Hvad giver store lufthuller i brød?
Har man derimod fået trukket mere gluten ud af melet så dejen er blevet elastisk, så er virker det som en blød ny ballon. Den kan pustes meget op, og punkterer ikke. Det giver store bobler i brødets krumme.
Hvorfor bliver mine boller så flade?
Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel. Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over. Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur – min ovn kan gå til 300 °C.
Hvad sker der hvis man ælter en dej for længe?
Når du ælter i et højt tempo, så dannes der meget friktionsvarme i skålen og der er overhængende risiko for, at dejen bliver varm/overkørt. Dette sker typisk, hvis dejen overstiger 29 grader. Den stigende temperatur er dog ikke kun dårlig.
Hvorfor har min dej ikke hævet?
Gæren vokser ikke optimalt, fordi der er tilsat for meget salt eller sukker, gæren har været for gammel og tør, eller fordi dejen har stået for koldt. Løsning: Er gæren inaktiv på grund af for meget salt, sukker eller begge dele, så rør den med en halv liter vand, og kom tilsvarende ekstra mel i, og begynd så forfra.
Hvorfor smuldrer min dej?
Dejen bliver tør og smuldrende, hvis der kommer for meget mel i – og kagerne bliver hårde. Knækker dejen under udrulningen kan man med fordel ælte en smule fedtstof, æg eller væske i dejen.
Hvornår er dejen hævet nok?
Arbejder du med en dej, der kun består af mel, salt, vand og gær, er dejen færdighævet, når den slipper dine fingre let og du ikke efterlader mærker fra dine fingre i dejen.
Hvor længe må en dej stå til Autolyse?
Autolyse/Autoleese:
Tiden hvor dejen “trækker”. Når du har blandet mel, vand og surdej og lader dejen stå så melet kan absorbere vandet. Denne proces kan vare fra 20 minutter op til 4 timer, og kan laves med eller uden surdej.
Kan man redde en dej der ikke hæver?
Løsning på overhævet dej:
Kom dejen ud på bordet og pres den let sammen. Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.
Hvor længe må dej stå i stuetemperatur?
Når den koldhævede dej tages ud af køleskabet, skal den behandles meget nænsomt, så man ikke ødelægger dejens struktur. Form dit brød eller dine boller og lad dejen efterhæve ved stuetemperatur i 2 timer eller til bagværket har den dobbelte størrelse.
Kan man putte for meget gær i brød?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret. Når gæret ikke har mere sukker dør det, og et stof der hedder "gluthathion" vil lække fra gærcellen og ud i dejen, hvor det vil ødelægge gluten proteinerne. Det giver en porøs og uelastisk dej.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Hvad gør æg i en dej?
Æg er både med til at samle dejen og få dejen til at hæve samt give den farve. Æggeblommen er pga fedtindholdet med til at give en blød struktur samt farve til dejen. Det er ofte de pisket æggehvider som er hævemidlet i en kage, idet luftboblerne som er i æggehviden udvider sig under bagning, hvorved dejen løfter sig.
Hvorfor falder mit brød sammen?
BLEV BRØDET lige lidt for tørt og tungt, så har der nok været for meget mel i dejen. Spar på det næste gang, og ælt eventuelt dejen med en grydeske. Dejen må hellere være lidt våd en helt tung og tør, når du sætter den til hævning.
Kan man Overælte en dej?
Skulle man komme til at overælte en dej, typisk noget der kan ske ved en dårlig kvalitet mel, vil dejen begynde at blive mere klistret i det og efterbløde på bordet.
Hvorfor skal dejen foldes?
Folde dej.
Gluten bliver nemlig udviklet ved at proteinerne i melet bliver hydreret. Når du folder dejen, så hjælper du altså dejen med at blive stærkere. Det er vigtigt, når du bager med surdej, fordi du ofte har en dej, der har en høj hydrering og derfor har brug for styrke til at holde sin form.
Hvad gør eddike i gærdej?
Du kan få dejen til at hæve 1/3 hurtigere ved at tilsætte 1 spsk eddike. Du kan få det til at hæve dobbelt så hurtigt ved at varme vandet op til 60°C inden det tilsættes melet. Du skal dog opløse gæret i ½ dl vand som først tilsættes dejen når det varme vand er æltet ind i melet. Ellers risikerer du at slå gæren ihjel.
Hvorfor er mine boller klæge?
Vær opmærksom på, at de vil afgive ekstra væde, så der måske skal lidt ekstra mel i, for at bollerne ikke bliver klæge. Jeg plejer at tjekke dejen en times tid efter den er rørt sammen og justere derefter til med lidt ekstra mel eller gryn efter behov.
Hvorfor smager mine boller af gær?
Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær. Det kræver altså længere tid at hæve brød, hvis det foregår ved lav temperatur. Mange bager efter koldhævningsmetoden – en metode med mindre gær og længere hævetid.