Slægten var den centrale sociale institution og det vigtigste fællesskab. Den enkelte måtte indordne sig efter slægtens normer og regler. Næstekærlighed er et kernebegreb i kristendommen (selvom der i praksis er uenighed om, hvem der er omfattet af den), men den var fraværende i vikingetidens moralkodeks.
Hvilken betydning havde slægten i vikingetiden?
I vikingetiden var familien og slægten altafgørende, og det var skræmmende at stå uden for samfundet, uden slægtens større. Samfundet var bundet sammen af traditioner og normer. Blev normerne brudt, mistede man samfundets beskyttelse, og i værste fald blev man fredløs.
Hvad var vigtigt i middelalderen?
Middelalderen er den periode i dansk historie hvor landet blev kristent. Kirkens magt voksede. Det kan ses på de flere tusinde kirker der blev bygget. Det var også en tid hvor Danmark blev samlet under én konge, Valdemar den Store i 1157.
Hvilken rolle spillede religion i middelalderen for samfundet?
Kirken: Religion og kirkens mænd var meget vigtige i Middelalderens samfund, og de gejstlige havde stor indflydelse på samfundets andre lag. Det var den katolske Kirkes overhoved - paven - der kunne starte et korstog ved at indkalde korsfarerne. Bønderne: Det var denne gruppe, der producerede føde til samfundet.
Hvad troede danskerne på i middelalderen?
Hvad troede man på i middelalderen I middelalderen troede man på gud, og det var her danskerne blev kristne. Der står skrevet på Jellingstenen fra 900-tallet, at kong Harald Blåtand gjorde danskerne kristne. Herefter gik der dog mange år før, at danskerne gik væk fra at dyrke de nordiske guder til at være kristne.
6 myter om middelalderen, som alle tror - Stephanie Honchell Smith
Hvor gammel blev man i 1500 tallet?
Sygdom og slid gjorde gennemsnitsalderen lav i middelalderen. Ved udgravning af middelalderkirkegårde og analyse af knoglerester er forskere nået frem til, at den gennemsnitlige levealder i store dele af Europa var omkring 30-35 år. I vore dages Vesteuropa er tallet 79 år for mænd og 84 for kvinder.
Hvad kendetegner Danmark i middelalderen?
I den sene del af middelalderen fra 1350-1536 er Danmark en stormagt i Norden. Samtidig bliver landet mere moderne, blandt andet fordi nye opfindelser gør det nemmere for bønderne i landbruget. Med kristendommen skyder nye kirker og byer op, og former det landskab vi kender i dag.
Hvilken rolle spillede slægten i middelalderen?
Slægten var den centrale sociale institution og det vigtigste fællesskab. Den enkelte måtte indordne sig efter slægtens normer og regler. Næstekærlighed er et kernebegreb i kristendommen (selvom der i praksis er uenighed om, hvem der er omfattet af den), men den var fraværende i vikingetidens moralkodeks.
Hvad er kirkens rolle i middelalderen?
Kirken havde stor magt og betydning. Ved middelalderens slutning ejede kirken omkring 40 % af den dyrkede jord i Danmark. Det skriver historikeren Per Ingesman i en artikel på Kulturarv.dk (se kilder). Desuden var der en udbredt tro på, at kirkens repræsentanter havde en direkte forbindelse med gud.
Hvad hed muslimer i middelalderen?
Maurere er en betegnelse for de muslimske indbyggere på Den iberiske halvø og i Maghreb (Marokko etc.) i middelalderen.
Hvordan så samfundet ud i middelalderen?
I toppen af samfundet var mægtige aristokrater, mænd og kvinder. De betegnedes endnu som bønder, men de fik afgifter fra undergivne landbrugere og havde gerne en krigerskare omkring sig og var ofte delagtige i landets styre.
Hvad troede de på i middelalderen?
Hvad tror man på i Middelalderen? Middelalderkirken lærer folk, at Gud er det faste holdepunkt i en usikker tilværelse. Ingen kan undgå synd, men Gud vil tilgive, den der angrer og gør bod for sine synder.
Hvad blev der opfundet i middelalderen?
Der udvikles vind- og vandmøller, såvel som højovne til jernudvikling. Ure, bogtrykning og ildvåben kommer også til i denne periode.
Hvad er slægt og ære?
Ære er den opfattede værdi af en person, gruppe eller institution - enten generelt indenfor tapperhed, ridderlighed, ærlighed, medfølelse eller efter nærmere specifikt moralkodeks primært indenfor krig, religion, slægt eller ægteskab.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvorfor kirken fik så stor en rolle i middelalderen?
Middelalderen var præget af diskussioner om magtforholdet mellem den verdslige og den gejstlige magt. Kirken mente ofte, at den var kongen overlegen, fordi kirken havde magt som følge af Gud, mens kongen udelukkende havde magt i den fysiske verden.
Hvad fortæller det om religionen i middelalderen?
I middelalderen fyldte tro og religion langt mere, end det gør for de fleste i dag. Menneskers hverdag, deres familie- og arbejdsliv var præget af den forestillingsverden, der var forbundet med den katolske kristne tro.
Hvem styrede kirken i middelalderen?
Den danske kirke blev i middelalderen organiseret i bispedømmer under ledelse af en biskop eller bisp. Under den formelle ledelse af ærkebispen spillede de danske biskopper en meget vigtig rolle i middelalderen.
Hvad kaldte man kvinder i middelalderen?
En kvinde i middelalderen blev kaldt en 'dannekone', ligesom en mand blev kaldt en 'dannemand'. Men selvom begrebet dækkede bredt, var middelalderens kvinder, som det samfund de levede i, stærkt klasseinddelte. Øverst i hierarkiet var rigets mægtige fruer, dvs. dronningen og kongens døtre samt de rige adelsfruer.
Hvilken periode blev afgrænset af middelalderen?
Alligevel blev det først fra 1920'erne efterhånden almindeligt at opdele middelalderen i en konstituerende tidlig middelalder ca. 700-1000, en blomstrende og ekspanderende højmiddelalder ca. 1000-1300/1350 og en forfaldstid, senmiddelalderen, 1300/1350-1500/1550 i europæisk historieskrivning.
Hvem har magten i middelalderen?
I den tidlige middelalder (1000-1100 årene) er Danmark blevet samlet til ét kongerige. Kongen udøver sin magt sammen med adelen og Kirken. Kirken med paven i spidsen er gennem middelalderen en slags stat-i-staten ledet af biskopper.
Hvad hed København i middelalderen?
Københavns navn kan spores tilbage til middelalderen hvor byen på gammeldansk hed Køpmannæhafn, et navn der skulle betyde købmændenes havn, et udtryk for den betydning købmændene havde for byen på dette tidspunkt. Den danske stavemåde af navnet blev ændret fra Kjøbenhavn til København i 1906.
Hvorfor havde kirken så meget magt i middelalderen?
Religionen spillede en enorm rolle, og den påvirkede alle mennesker, både i deres syn på verden og i det praktiske liv. Katolikkerne anså paven for at være nærmere Gud end alle andre mennesker. Derfor skulle alle lystre pavens bud til den kristne verden. På den måde havde kirken enorm magt.
Hvilket sprog påvirkede mest dansk i middelalderen?
I løbet af middelalderen påvirkede det (neder)tyske sprog i høj grad det danske sprog. Årsagerne til denne påvirkning var blandt andet tyske adelsslægter, som indvandrede til Danmark, tyske handlende og håndværkere i landet og ikke mindst de konger som blev hentet til Danmark fra tysk område.