Hvis en dej er for fast (stiv) bliver brødet småt, kompakt og tørt. Når du sætter bagværk til efterhævning, skal det dækkes med et fugtigt viskestykke, så dejen ikke danner skorper. Form dejen til en kugle efter æltningen, så fedter dejen ikke, og er meget nemmere at arbejde med.
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Hvorfor bliver mine boller så flade?
Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel. Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over. Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur – min ovn kan gå til 300 °C.
Hvorfor skal dej hæve tildækket?
Hævningen gør nemlig, at det færdige brød får en god luftig konsistens og smag. Forhævning betyder, at du lader dejen hæve i den skål, du har æltet den i eller i en anden skål smurt med olie. Her er det vigtigt at komme et låg, film eller et fugtigt klæde over, så fugten ikke forsvinder fra dejen.
Hvorfor bliver mine boller hårde?
At ælte for lidt
Hvis du ikke får det æltet din dej længe nok, kan gæren ikke virke ordentlig. Det gør dit brød hårdt. Mange ælter dejen i for kort tid, så den knækker over, straks du trækker i det. Er dejen æltet korrekt, er det blødt og smidigt og bliver 'lang', når du trækker i den.
Hvad skal du dække din brøddej med? Stof, plastik, ingenting?
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.
Kan man ælte dej for meget?
Skulle man komme til at overælte en dej, typisk noget der kan ske ved en dårlig kvalitet mel, vil dejen begynde at blive mere klistret i det og efterbløde på bordet.
Hvornår skal man putte salt i dejen?
Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Hvorfor smager mine boller af gær?
Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær. Det kræver altså længere tid at hæve brød, hvis det foregår ved lav temperatur. Mange bager efter koldhævningsmetoden – en metode med mindre gær og længere hævetid.
Kan man putte for meget gær i brød?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret. Når gæret ikke har mere sukker dør det, og et stof der hedder "gluthathion" vil lække fra gærcellen og ud i dejen, hvor det vil ødelægge gluten proteinerne. Det giver en porøs og uelastisk dej.
Kan man redde en Overhævet dej?
Løsning på overhævet dej:
Kom dejen ud på bordet og pres den let sammen. Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.
Kan gærdej stå natten over?
Kan bageblandinger koldhæves? Ja, du kan sagtens eksperimentere med at lade vores blandinger hæve på køl natten over. Husk blot, at du skal bruge mindre gær – typisk ca. halvdelen af, hvad der hører med pakken – hvis den normale fremgangsmåde er at hæve dejen kort tid ved stuetemperatur.
Hvorfor hæver dej når man tilsætter gær?
Selve gæren består af levende gærceller. Når gærcellerne går ind og nedbryder dejens sukkerarter, dannes der kuldioxid. Denne kuldioxid forårsager, at din dej hæver, og at dit brød bliver dejlig luftigt.
Hvilken mælk er bedst til bagning?
Bag gerne med kærnemælk
Alene duften og smagen på bagværket kan samtidig påvirkes af den sure mælk. »Dog kan man bage med kærnemælk i mindre mængder,« forklarer Mia Irene Kristensen. Du skal ikke bruge mælkeprodukter med tilsat smag – for eksempel yoghurt – efter sidste holdbarhedsdato.
Hvor meget gær skal man bruge til 1 kg mel?
Hurtige brød: Har du kun få timer til at bage i, er det nødvendigt at bruge mere gær, end hvis du har mere tid. Du skal bruge mindst 5 gram gær pr 1,5 kilo mel.
Hvad giver store lufthuller i brød?
Har man derimod fået trukket mere gluten ud af melet så dejen er blevet elastisk, så er virker det som en blød ny ballon. Den kan pustes meget op, og punkterer ikke. Det giver store bobler i brødets krumme.
Hvad gør eddike i gærdej?
Du kan få dejen til at hæve 1/3 hurtigere ved at tilsætte 1 spsk eddike. Du kan få det til at hæve dobbelt så hurtigt ved at varme vandet op til 60°C inden det tilsættes melet. Du skal dog opløse gæret i ½ dl vand som først tilsættes dejen når det varme vand er æltet ind i melet. Ellers risikerer du at slå gæren ihjel.
Hvad gør salt i brød?
Salt medvirker til at dejen ikke hæver alt for hurtigt, så smagen kan få lov at udvikle sig. Derudover hjælper salt til at styrke glutennettet, så du får et luftigere brød med en sejere krumme.
Hvorfor bruge maltmel?
Det bruges ofte i bagning af brød, kager og tærter for at tilføje tekstur, smag og farve. En af de primære fordele ved at bruge maltmel i bagning er, at det kan øge hævningen af dejen og give bagværket en let og luftig konsistens.
Hvor mange grader skal brød være?
Brød og kager er færdigbagte, når de har en temperatur på ca. 95°C i midten. Brug et stegetermometer til at måle temperaturen.
Hvorfor koldhævet brød?
Koldhævning eller langtidshævning, som det også kaldes, er en meget enkel tilberedningsmetode. Fordelen ved koldhævning er, at smagstoffer og glutenstruktur får god tid til at udvikle sig, fordi dejen hæver over lang tid. Det giver brødet mere smag, struktur og en bedre krumme.
Kan man ælte dej med en håndmikser?
En håndmikser med god motorkapacitet kan sagtens bruges til at ælte både kage-, cookies- og brøddej. Du skal blot samle alle ingredienser i en skål, sætte dejkrog på din mikser, og så er du klar til at blande dejen. Udover piskeris kommer de fleste håndmixere med en dejkrog som standardtilbehør.
Hvor længe skal dej æltes i røremaskine?
Skal du ælte i en køkkenmaskine, skal du ca. lade den ælte i 10-12 minutter. Du kan se, at dejen er færdig, når den slipper skålens kanter og sidder fast til rørekrogen.
Hvornår er en dej smidig?
En tommelfingerregel er, at dejen først er færdigæltet, når den er glat og skinnende, det vil sige, at alle ujævnheder i strukturen er æltet ud. Det er vigtigt, at dejen føles blød og let mellem dine hænder, uanset om du ælter i hånden eller med røremaskine.