Bogstaverne æ og ø har man brugt nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver (og ikke som tidligere med runer). Å blev indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet — selvom det i nogle kredse faktisk er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1800-tallet.
Hvornår indførte man æ ø å?
Tegnene for æ og ø har i hvert fald eksisteret siden 1808 og er sandsynligvis meget ældre. Tegnet for å er opstået efter 1948 og er sikkert lånt fra svensk. Tegnene for æ og ø kan ses på den ældste tegning vi har af det danske håndalfabet.
Hvornår gik man fra dobbelt å til å?
Århus gik allerede i oktober 1948 over til skrivemåden med å, mens der andre steder var større modstand. Utilfredsheden tog til igennem årene, og i 1984 blev det derfor muligt for kommunale myndigheder at bruge dobbelt-a i lokale stednavne i stedet for bolle-å.
Hvornår indførte man bolle-å?
Bogstavet kaldes også bolle-å. Det blev indført i Danmark ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skrivemåden aa. I mange personnavne og nogle stednavne bruges aa stadig som stavemåde.
Hvornår kom æ?
Modsat international praksis, hvor ae, æ og ä alfabetiseres under a, er æ i de nordiske alfabeter placeret i slutningen af alfabetet. I latinske tekstudgaver blev æ i slutningen af 1700-tallet i udlandet erstattet med ae, mens det i danske udgaver af latinske tekster blev bevaret langt ind i 1900-tallet.
The Hardest Karaoke Song in the World
Hvornår kom å?
Å, å er det 29. bogstav i alfabetet med lydværdien [ɔ]. Det blev indført ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skriveformen Aa, aa.
Hvilke lande bruger æ Ø og å?
I Danmark har man brugt bogstaverne æ, ø og å lige så længe, som man har skrevet dansk med latinske bogstaver. Æ bliver brugt som et selvstændigt bogstav på dansk, norsk, islandsk og færøsk. På engelsk og fransk bruges æ meget sjældent.
Hvornår stoppede vi med at bruge dobbelt-A?
I 1956 kom alle landets stednavne så med på vognen og gik fra dobbelt-a til bolle-å. Dermed blev Aabenraa, Taarnby, Grenaa og Aarhus til Åbenrå, Tårnby, Grenå og Århus.
Hvor gammelt er å?
Å blev officielt indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet. Men bogstavet har været brugt i dansk helt tilbage i 1800-tallet. Man kan godt finde eksempler på at å blev brugt i dansk før bogstavet blev indført i den officielle retskrivning i 1948.
Hvornår blev Aalborg med dobbelt-A?
Skrivemåde Å/Aa
Skrivemåden med Å blev indført efter retskrivningsreformen i 1948. Undervisningsminister Bertel Haarder og kulturminister Mimi Jacobsen bestemte i 1984, at kommunerne selv kunne vælge stavemåde, hvilket gik imod stednavneudvalgets og Dansk Sprognævns råd.
Hvorfor skiftede Århus til Aarhus?
Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side; der var dog valgfrihed i ordbøgerne. En række kommuner ønskede at beholde den gamle retskrivning af deres stednavne. Århus byråd godkendte derimod allerede samme år den nye stavemåde. Derved kunne byen markere sig som progressiv.
Er Aalborg med Å eller aa?
Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup. Om muligheden for at bruge aa i afledninger til og sammensætninger med sådanne navne, se § 3.1.
Er Århus med Å eller aa?
I dag skal alle ansatte i kommuner, som staves med hhv. dobbelt-a eller bolle-å, stave kommunens navn, som det officielt er blevet besluttet. Men det er stadig retskrivningsmæssigt korrekt for alle os andre at skrive både Århus og Aarhus og Åbenrå og Aabenraa – dog skal man (som altid) være konsekvent.
Hvornår fik vi Ø i Danmark?
Ø er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1100-tallet, altså på det tidspunkt hvor man begyndte at skrive dansk med latinske bogstaver. Da man begyndte at bruge ø, skrev man ø'et på forskellige måder, se nedenfor.
Hvor mange lande bruger bogstavet Ø?
Alfabeter. Ø er det andet sidste bogstav i det dansk-norske alfabet. Det indgår tillige i det færøske alfabet. Blandt andet de svenske, tyske og islandske alfabeter har det tilsvarende ö, som på tysk alfabetiseres som o med omlyd (se også omlydstegnet ¨).
Hvad er æ på engelsk?
Æ i andre sprog
På engelsk og fransk behandler man æ som en ligatur. Det vil sige at man ikke opfatter æ som et selvstændigt bogstav, men som en sammensmeltning mellem a og e. Hvis man skal finde æ i engelske og franske ordbøger, skal man altså kigge under bogstaverne ae.
Er der æ i norsk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.
Hvor stammer det danske alfabet fra?
Det alfabet, som vi kender i dag, er udviklet af det latinske alfabet. I år 500 f.Kr. indførte romerne det latinske alfabet. Det var afledt af det græske alfabet, som igen var afledt af det fønikiske alfabet.
Hvor stammer dansk alfabet fra?
Af de danske bogstaver stammer de første 25 fra det latinske alfabet. Sammen med de latinske bogstaver blev de oprindelig sammenskrevne tegn vv, ae og oe i formerne w, æ og ø overtaget fra tysk og angelsaksisk skrift.
Hvordan skrev man ø i gamle dage?
I de nordiske middelalderhåndskrifter brugte man oe og ø som varianter, dvs. at det ikke ændrede et ords betydning om man skrev ø eller oe .
Hvad betyder dobbelt å?
Det nyeste bogstav i det danske alfabet, å, har vundet indpas i retskrivningen, men flere byer holder fast i den gammeldags skrivemåde med dobbelt-a. Det er nemlig valgfrit, om man vil skrive bynavne med aa eller å.
Hvordan staves Aabenraa?
Dansk Sprognævn har altid anbefalet, at byen staves med bolle-å, men den danske regering åbnede i 1984 for, at kommunerne selv kunne vælge stavemåder. I Aabenraa har man altid været for at stave byens navn med dobbelt-A, da byen så ville figurere først i alfabetisk orden.
Er der Å på svensk?
I svensk er å-tegnet kendt i håndskrift fra 1400-tallet og i bogtryk fra 1526, hvor bogtrykker Jørgen Reichoff bruger bogstavet i ”Thet Nyia Testamentit”. Denne svenske skrivemåde smitter så småt af i Danmark, så man i et dansk folkevisehåndskrift fra 1555-59 af Steen Bille kan se bogstavet å anvendt.
Hvor gammelt er det danske alfabet?
Det fønikiske alfabet
Alle nuværende alfabeter går tilbage til det fønikiske, der kendes fra 1200-tallet f.v.t. Bogstavernes form og lydværdi har undergået store forandringer, og nye tegn er føjet til, men i alle alfabeter er der alligevel spor af den fælles oprindelse.
Er der Å på norsk?
En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å. Udover bogstaverne fra det latinske alfabet benyttes bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet kaldes det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk). Det svenske alfabet anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø.