Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn.
Hvornår gik man fra dobbelt A til å?
Helt tilbage i 1948 blev bogstavet “å” indført til erstatning af “aa” (dobbelt-a) som betegnelse for å-lyden.
Hvornår begyndte man at stave Aarhus med aa?
Å/Aa-stavning
Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side; der var dog valgfrihed i ordbøgerne. En række kommuner ønskede at beholde den gamle retskrivning af deres stednavne. Århus byråd godkendte derimod allerede samme år den nye stavemåde.
Hvornår skiftede Århus til Aarhus?
Så er det en kendsgerning: Den 1. januar 2011 skifter Århus navn til Aarhus. Et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF og De Radikale vedtog på byrådsmødet onsdag eftermiddag at spole byens stavemåde tilbage til tiden før 1948. »Vi knytter bånd til byens rødder, men gør også byen mere international.
Hvornår skiftede Ålborg til Aalborg?
Aalborg er centrum i Byregion Aalborg, som i praksis er helt sammenfaldende med Aalborg Kommune. Den nuværende kommune opstod i sin nuværende form 1. januar 2007 ved en sammenlægning af Gl. Aalborg Kommune samt nabokommunerne Hals, Nibe og Sejlflod og havde et befolkningstal på ca. 222.500 indbyggere d.
'Pigen Ud Af Aarhus'
Er Aarhus med Aa eller å?
Nu da Aarhus Kommune har bestemt sig for at stave byens navn med dobbelt-a, har Dansk Sprognævn på sin hjemmeside gjort klart hvad reglerne siger om bynavne med bolle-å og dobbelt-a. Læs mere i Sprognævnets meddelelse.
Hvornår begyndte man at bruge æ ø og å?
Tegnene for æ og ø har i hvert fald eksisteret siden 1808 og er sandsynligvis meget ældre. Tegnet for å er opstået efter 1948 og er sikkert lånt fra svensk. Tegnene for æ og ø kan ses på den ældste tegning vi har af det danske håndalfabet.
Hvornår blev Aarhus større end Odense?
I 1840 blev Aarhus større end Randers, i 1850 blev Aalborg overhalet som Jyllands største by, og i 1870 var byen også blevet større end Odense. Aarhus var således blevet Danmarks næststørste by, kun overgået af København.
Hvad hed Århus før?
Aarhus er Danmarks næststørste by og en af landets ældste. Under navnet Aros, som betyder å-munding, optræder den i skriftlige kilder fra 900-tallet, men arkæologiske fund fører dens historie tilbage til 700-tallet.
Kan man stave Aalborg med å?
Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup.
Hvorfor blev aa til å?
Efter anden verdenskrig ønskede danske myndigheder at markere afstand til Tyskland, hvor navneord skrives med stort bogstav. I stedet ønskede man en tilpasning til norsk og svensk retskrivning. Ved retskrivningsreformen i 1948 indførtes å.
Er Aalborg med Å eller AA?
I bynavne er Å altid korrekt
Ifølge Retskrivningsordbogen er det dog stadig ikke forkert at skrive aa-bynavne med å – men du kan risikere at saare lokalpatrioterne, lyder advarslen.
Hvornår skiftede Aarhus navn?
Kommunen brugte i perioden 1948 (hvor bolle-å blev indført som del af Retskrivningsreformen i 1948) til 2010 stavemåden "Århus", men har siden 1. januar 2011 kaldt sig "Aarhus".
Hvornår indførte man bolle-å?
Først 22/3 1948 blev det endeligt vedtaget af Rigsdagen, at å skulle indføres i de danske retskrivningsregler. En opgørelse året efter - i 1949 - viste imidlertid, at kun 14 af landets 138 dagblade var gået over til brugen af å.
Hvornår blev W en del af det danske alfabet?
(Dog ikke altid i navne. Bemærk, at den danske dronning Margrethe II's fulde navn er: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid). W blev før 1980 i dansk regnet som variant af V og ofte alfabetiseret sammen med dette bogstav.
Er der 28 eller 29 bogstaver i alfabetet?
Hvad er alfabetet? Et alfabet er alle bogstaver i en bestemt rækkefølge. I det danske alfabet er der 29 bogstaver.
Hvorfor kalder man Århus for Smilets by?
Aarhus blev første gang kaldt 'Smilets by' efter et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening d. 17. marts 1938, hvor man planlagde et fremstød for byens turistbranche med en splinterny kampagne, der skulle tiltrække både danske og udenlandske gæster.
Hvorfor hedder det ARoS?
Dette er stedet, som har givet Aarhus (her altså: Árós) sit navn, nemlig åmundingen mod Kattegat. I dag er her en småskibshavn. Navnet kommer af ár, en gammel genitiv til ordet å, og det ikke længere brugte os "munding", dvs. "Åens Munding".
Hvad er Aarhus mest kendt for?
Aarhus byder på et omfattende udvalg af seværdigheder og museer, mange inden for gåafstand. Af nogle af de mest populære attraktioner kan nævnes Den Gamle By, ARoS, Moesgaard Museum, forlystelsesparken Tivoli Friheden og det internationalt anerkendte koncerthus, Musikhuset Aarhus.
Hvad er størst København eller Aarhus?
København er ikke overraskende Danmarks suverænt største by med et befolkningstal på 653.664 pr. 1. januar 2023 - det er tallet for selve Københavns Kommune, indbyggertallet for hele hovedstadsområdet er 1.345.562. Ikke overraskende er Aarhus, Odense og Aalborg Danmarks næststørste, tredjestørste og fjerdestørste by.
Hvilken by er den mindste by i Danmark?
Ølgod er Danmarks mindste storby – men hvad er egentlig stort i byen? ugeavisen.dk.
Er æøå kun dansk?
Det dansk-norske alfabet er en variant af det latinske alfabet brugt til dansk og norsk. Det består af 29 bogstaver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å. Æ Ø Å.
Hvornår kom bolle ået?
Bolle-å'ets fødsel
Alfabetet blev indført i Danmark omkring år 1000. Det bestod af 28 bogstaver, og der var ikke noget å. Bolle-å'et er en svensk opfindelse, der findes i et håndskrevet dokument fra 1400-tallet. Det var fra begyndelsen en sammenskrivning af bogstaverne a og o.
Er der æ i norsk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.