Hvornår blev æ til æ?

I latinske tekstudgaver blev æ i slutningen af 1700-tallet i udlandet erstattet med ae, mens det i danske udgaver af latinske tekster blev bevaret langt ind i 1900-tallet. Bogstavet er i nutiden bevaret i latinske eller latiniserede ord som Cæsar, Æneas, æstetik og Thermopylæ.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvornår begyndte man at bruge æ?

Æ og ø er nemlig blevet brugt på dansk lige siden man omkring 1100 skiftede runerne ud med de latinske bogstaver, som vi stadig bruger i dag. Tegnet for å er sandsynligvis opstået efter 1948.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dansktegnsprog.dk

Hvor kommer æ fra?

Æ stammer fra det latinske alfabet, altså det alfabet vi stadig bruger i dag. Tegnet æ blev brugt i middelalderens håndskrifter i stedet for ae. Fra det latinske alfabet blev æ overført til de germanske sprog, altså de sprog der udviklede sig til bl. a.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvornår blev å indført?

Å, å er det 29. bogstav i alfabetet med lydværdien [ɔ]. Det blev indført ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skriveformen Aa, aa.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvordan skrev man ø i gamle dage?

Ø's oprindelse

Man mener at ø-tegnet opstod i de gamle romeres skrifter som en sammenskrivning af bogstavtegnene o og e. I de nordiske middelalderhåndskrifter brugte man oe og ø som varianter, dvs. at det ikke ændrede et ords betydning om man skrev ø eller oe.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

/æ/ Vokallyden (kat, have) | Britisk udtale



Hvornår blev ø til ø?

Ord med et langt ø som røst og høre skrives med ø i alle udgaverne frem til den 15. udgave i 1964. Med retskrivningsreformen i 1948 var det slut med at skelne mellem ø og ö i danske ord, og fra den 15. udgave af Højskolesangbogen i 1964 anvendes det gennemstregede ø konsekvent og overalt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på blog.folkeskolen.dk

Hvornår begyndte man at bruge ø i Danmark?

På dansk har man brugt bogstavet ø nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver, i modsætning til runer, dvs. siden 1100-tallet. I sammenligning med ä begyndte man at kunne bruge ö for samme lyd, kaldet prikke-ø. Jens Høysgaard og Rasmus Rask foreslog at skelne ø og ö fra hinanden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvorfor blev aa til å?

Efter anden verdenskrig ønskede danske myndigheder at markere afstand til Tyskland, hvor navneord skrives med stort bogstav. I stedet ønskede man en tilpasning til norsk og svensk retskrivning. Ved retskrivningsreformen i 1948 indførtes å.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvornår gik man fra aa til å?

I 1948 blev tegnet å indført i den officielle retskrivning ved en retskrivningsreform. Før 1948 skulle man bruge aa hvis man ville følge de officielle retskrivningsregler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad kan man skrive i stedet for æ?

Hvis vokalerne æ, ø og å mangler på tastaturet, kan du i stedet skrive '(ae)' i stedet for 'æ', '(oe)' i stedet for 'ø' og '(aa)' i stedet for å. "K(oe)benhavn" svarer altså til "København". Samme regler gælder for store bogstaver: '(AE)' for 'Æ' osv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på andersen.sdu.dk

Er æ et dansk bogstav?

Det dansk-norske alfabet er en variant af det latinske alfabet brugt til dansk og norsk. Det består af 29 bogstaver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å. Æ Ø Å. En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Er æ dansk?

Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet. På sønderjysk og thybomål har pronomenet der betyder 'jeg', formen Æ.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvornår kom æøå i alfabetet?

Bogstaverne æ og ø har man brugt nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver (og ikke som tidligere med runer). Å blev indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet — selvom det i nogle kredse faktisk er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1800-tallet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvornår blev dobbelt A afskaffet?

Det gjorde vi i 1948. Her gennemførte undervisningsminister Hartvig Frisch en større reform, hvor dobbelt-a blev erstattet med bolle-å som skrifttegn for å-lyde. Tegnene blev byttet ud i almindelige ord og nordiske stednavne, mens fremmede navne og personnavne stadig kunne staves med dobbelt-a.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retrodigitalisering.dk

Hvornår stoppede vi med at bruge runer?

Runerne kendes i dag primært for deres anvendelse på monumentale sten, men de var faktisk en del af hverdagen for vikingetidens nordboere. Runer bliver ofte forbundet med vikingerne, men de kantede skrifttegn fortsatte med at blive brugt længe efter vikingetidens afslutning i 1000-tallet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på historienet.dk

Hvornår stoppede man med at bruge dobbelt A?

Å i dansk. I 1948 blev tegnet å indført i den officielle retskrivning ved en retskrivningsreform. Før 1948 skulle man bruge aa hvis man ville følge de officielle retskrivningsregler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Hvornår indførte man bolle-å?

Bolle-å'et blev først officielt optaget som del af det danske alfabet den 22. marts 1948, tre år efter anden verdenskrig. Det skete med en reform, der ogsaa satte punktum for at skrive navneord med stort begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nyheder.tv2.dk

Hvornår blev Aalborg med dobbelt A?

Skrivemåden med Å blev indført efter retskrivningsreformen i 1948.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvorfor skiftede Århus til Aarhus?

Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side; der var dog valgfrihed i ordbøgerne. En række kommuner ønskede at beholde den gamle retskrivning af deres stednavne. Århus byråd godkendte derimod allerede samme år den nye stavemåde. Derved kunne byen markere sig som progressiv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Er Århus med å eller AA?

Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn. Det er dog stadig korrekt for alle andre end kommunens ansatte at bruge bolle-å hvis de hellere vil det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvem har æ ø å?

I det danske alfabet er der i alt 29 bogstaver. Det er tre flere, end man fx bruger på engelsk. Det skyldes, at vi har tre bogstaver til sidst, som kun dansk og norsk har, nemlig æ, ø og å. Også det svenske alfabet har 29 bogstaver – de har nemlig de tre bogstaver å, ä og ö til sidst.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gotutor.dk

Er Aalborg med å eller AA?

Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Er der 28 eller 29 bogstaver i alfabetet?

Hvad er alfabetet? Et alfabet er alle bogstaver i en bestemt rækkefølge. I det danske alfabet er der 29 bogstaver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på portals.clio.me

Hvornår kom bolle ået?

Bolle-å'ets fødsel

Alfabetet blev indført i Danmark omkring år 1000. Det bestod af 28 bogstaver, og der var ikke noget å. Bolle-å'et er en svensk opfindelse, der findes i et håndskrevet dokument fra 1400-tallet. Det var fra begyndelsen en sammenskrivning af bogstaverne a og o.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dendanskesprogkreds.dk

Kan man skrive Aalborg med Å?

Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å. Lokale myndigheder kan vælge, om de vil benytte å eller aa i deres bynavne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk