Danmarks medlemskab Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvornår stemte Danmark nej til EU?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvorfor blev Danmark en del af EU?
Danmark og Storbritannien
Derudover var Danmark tæt tilknyttet til Norge og Sverige både politisk og økonomisk. Det er et gennemgående træk ved dansk europapolitik, at man ønskede at holde den tætte tilknytning til Storbritannien og også gerne Sverige og Norge, hvis man skulle søge optagelse i EF.
Hvad blev Danmark medlem af i 1973?
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer. Den arabisk-israelske krig i oktober 1973 udløser en energikrise og økonomiske problemer i Europa.
Hvad skete der i 1973 i Europa?
1973: Danmark, Irland og Det Forenede Kongerige optages i EF. 1981: Grækenland optages i EF. 1986: Portugal og Spanien optages i EF. 1995: Finland, Sverige og Østrig bliver medlem af EU.
Hvorfor ejer Danmark Grønland? (Kort animeret dokumentar)
Hvad skete der i 1985 i Danmark?
juli 1985 var Danmarks første terrorangreb i nyere tid, da to terrorbomber eksploderede i København. Den gruppe, der i 1985 sprængte to bomber mod et amerikansk flyselskab og synagogen i København, holdt til i Uppsala i Sverige.
Hvad skete der i 1969 i Danmark?
1969 var året med Apollo 11 og den første mand på månen, året med billed-pornoens frigivelse i Danmark og alle demonstrationerne imod dens væsen, med Woodstock-festivalen, Jumbojetten, Vietnam-krigen, Stonewall-optøjerne, hippierne, Pippi Langstrømpe, optøjerne i Belfast, hashen, Concorden, Zodiac-seriemorderen, Nixon, ...
Hvad skete der 2 oktober 1972?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvad blev Danmark en del af i 1949?
Europarådet blev oprettet i 1949 med Danmark som en af de 10 grundlæggerstater, men er i dag vokset til 47 medlemslande inkl. Tyrkiet, Rusland og landene i Kaukasus, nemlig Armenien, Aserbajdsjan og Georgien.
Hvor blev Danmark medlem af EU?
EF indledte optagelsesforhandlinger med Danmark, Storbritannien, Norge og Irland i juni 1970. Danmark blev sammen med Storbritannien og Irland optaget i EF pr. 1. januar 1973, mens Norge trak sin ansøgning tilbage, efter at et flertal havde stemt nej ved en folkeafstemning om Norges optagelse i EF.
Hvad betyder det for Danmark at være medlem af EU?
EU vil fremme økonomisk, social og territorial samhørighed og solidaritet mellem medlemsstaterne. Unionen vil respektere medlemsstaternes rige kulturelle og sproglige mangfoldighed og sikrer, at den europæiske kulturarv beskyttes og udvikles.
Hvornår blev Danmark en del af FN?
I 1945 var Danmark en af de 51 lande, som indgik i FN ved FN-pagtens ikrafttrædelse. FN blev ved dens oprettelse et udtryk for en ny verdensorden, hvor krig og konflikt skulle løses ved fredelige forhandlinger og mægling, i stedet for den tidligere traditionelle magtpolitik.
Hvorfor sagde Danmark nej til euroen?
Pga. euroforbeholdet er Danmark ikke forpligtet til at indføre euroen. Danmark har stadig kronen som valuta og har bevaret muligheden for at føre en selvstændig pengepolitik.
Er Danmark en del af ØMU?
Danmark deltager derimod fuldt ud i anden fase af ØMU'en, hvilket bl. a. indebærer, at Danmark har forpligtet sig til at søge at leve op til en række økonomiske krav, der skal sikre en stabil og ensartet økonomisk udvikling i EU.
Hvad er Danmark ikke med i EU?
Danmark har siden 1993 haft fire forbehold for dele af EU's samarbejde. Forbeholdene er en aftale mellem Danmark og de andre EU-lande om, at Danmark ikke deltager i EU's militære missioner, den fælles mønt, den overstatslige retspolitik og at unionsborgerskabet ikke skulle erstatte det nationale statsborgerskab.
Hvad skete der i 1948 i Danmark?
Påskekrisen var en krise, der opstod i Danmark i ugerne op til påsken i 1948, da danske regering modtog en række efterretninger, der kunne tyde på en umiddelbart forestående sovjetisk aktion mod et af de nordiske lande, formentlig Danmark.
Hvad hed NATO før?
marts 1948 af Belgien, Holland, Luxembourg, Frankrig og Storbritannien, anses for at være forgængeren til NATO aftalen. Denne traktat etablerede en militær alliance, der kaldtes Vestunionen eller WEU.
Hvad står NATO for på dansk?
august 1949. NATO (North Atlantic Treaty Organisation) har i dag i alt 31 medlemslande. Danmark var blandt de stiftende lande. NATO's formål er at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område gennem politisk, økonomisk og militært samarbejde.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvorfor hed det EF?
Seks lande – Frankrig, Vesttyskland, Belgien, Italien, Holland og Luxembourg – etablerede i 1951 Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Samarbejdet var forløberen for EF (Det Europæiske Økonomiske Fællesskab), der så dagens lys i 1957.
Hvornår stemte danskerne nej til Maastricht-traktaten?
Et lille flertal af befolkningen på 56,8 % tilsluttede sig særordningen ved en folkeafstemning d. 18. maj 1993. Danmark havde således tilsluttet sig Maastrichttraktaten med fire forbehold.
Hvad skete der i 1964 i Danmark?
Folketingsvalget den 22. september 1964 blev udskrevet, da den ordinære valgperiode på fire år udløb i løbet af efteråret. Valget kom i kølvandet på en politisk strid om et regeringsforslag om jordlove, der var blevet forkastet ved en folkeafstemning den 25. juni 1963.
Hvad skete der i 1960 i Danmark?
I Danmark er 1960'erne ofte blevet kaldt de glade 60'ere, der bl. a. huskes for ungdomsoprøret, Femølejren, beatmusik, men de glade 60'ere henviser specielt til den kraftige økonomiske udvikling i perioden med fuld beskæftigelse og en hidtil uset levestandard i form af bolig, biler, udlandsrejser etc.
Hvad skete der i 1959 i Danmark?
Hvad skete der i 1959 i Danmark? I Danmark blev de to første væsentlige udtryk for det nye venstre Socialistisk Folkepartis stiftelse i 1959 og den første march mod atomvåben året efter. I løbet af 1960'erne blev bevægelsen både mere forskelligartet og mere radikaliseret.