Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvornår blev DK medlem af EF?
den 1. januar 1973 trådte Danmark ind i EF. Den forholdsvise store tilslutning til medlemskab ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 betød dog på ingen måde, at Danmark fik et let liv i Det Europæiske Fællesskab.
Hvorfor blev Danmark en del af EF?
Danmark og Storbritannien
Derudover var Danmark tæt tilknyttet til Norge og Sverige både politisk og økonomisk. Det er et gennemgående træk ved dansk europapolitik, at man ønskede at holde den tætte tilknytning til Storbritannien og også gerne Sverige og Norge, hvis man skulle søge optagelse i EF.
Hvilken europæisk organisation blev Danmark medlem af den 1 januar 1973?
Et voksende fællesskab – de første nye medlemmer
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer.
Hvem blev sammen med Danmark medlem af EF?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.
Danmark - Ja til EU, men nej til euroen! | Folk & Politik
Hvad var Danmark medlem af før EU?
Efter en folkeafstemning i 1972 blev Danmark medlem af EF fra 1973, men Danmarks deltagelse i europæisk samarbejde havde været drøftet allerede siden begyndelsen af 1950'erne. I 1993 trådte Danmark ind i EU.
Hvad er forskellen på EU og EF?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvor lang tid har Danmark været medlem af NATO?
Som stiftende medlem af forsvarsalliancen NATO (Den Nordatlantiske Traktat Organisation) har Danmark siden 1949 bidraget til sikkerheden i den vestlige verden.
Hvilken international organisation blev Danmark medlem af i 1949?
I 1949 grundlagde 12 lande (Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA) NATO med det formål at sikre Vesteuropæisk fred og demokratiske værdier, promovere samarbejde og økonomisk vækst blandt dets allierede og beskytte Vesteuropæisk frihed fra det ...
Hvornår stemte Danmark nej til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvornår kom Danmark i Fællesmarkedet?
Danskerne stemte i 1972 ja til det Europæiske Fællesmarked, som senere bliver til EU. I årene op til var der dog foregået mange forhandlinger og overvejelser for og imod.
Hvorfor skiftede EF navn til EU?
Danmark trådte ind i Det Europæiske Fællesskab (EF) i 1973, men da samarbejdet efter Berlinmurens fald skulle integreres endnu mere mellem de europæiske lande, opstod der tøven i den danske befolkning. Det var med afstemningen i 1992 om den såkaldte Maastricht-traktat, at EF skiftede navn til det nuværende EU.
Hvornår stemte vi nej til euroen?
Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 28. september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone.
Er Danmark med i Maastricht aftalen?
Som følge deraf måtte de tolv medlemslande godkende Maastricht-traktaten på nationalt plan. I en række lande blev traktaten automatisk ratificeret, men i Danmark, Irland og Frankrig blev traktaten sendt til folkeafstemning.
Hvad hed EU før 1993?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvad blev Danmark en del af i 1949?
Europarådet blev oprettet i 1949 med Danmark som en af de 10 grundlæggerstater, men er i dag vokset til 47 medlemslande inkl. Tyrkiet, Rusland og landene i Kaukasus, nemlig Armenien, Aserbajdsjan og Georgien.
Hvordan blev Danmark medlem af Europarådet?
Danmark i Europarådet
Danmark var blandt de 10 stiftende medlemmer af Europarådet i 1949. Danmark deltager aktivt i Europarådets arbejde. Vi hører blandt de progressive lande i fremme af demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincippet i Europa.
Hvad står NATO for på dansk?
august 1949. NATO (North Atlantic Treaty Organisation) har i dag i alt 31 medlemslande. Danmark var blandt de stiftende lande. NATO's formål er at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område gennem politisk, økonomisk og militært samarbejde.
Hvorfor meldte Danmark sig ind i NATO?
Danmark og NATO. NATO har siden 1949 udgjort hjørnestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik. NATO's formål er at fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område gennem politisk og militært samarbejde på tværs af Nordatlanten.
Er Japan en del af NATO?
Der er i dag 30 allierede i NATO: Albanien, Belgien, Bulgarien, Canada, Danmark, Estland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederlandene, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, ...
Hvad skete der i 1948 i Danmark?
Påskekrisen var en krise, der opstod i Danmark i ugerne op til påsken i 1948, da danske regering modtog en række efterretninger, der kunne tyde på en umiddelbart forestående sovjetisk aktion mod et af de nordiske lande, formentlig Danmark.
Hvorfor er det 12 stjerner i EU flaget?
Stjernerne står for idealerne om enhed, solidaritet og harmoni blandt Europas befolkninger. Antallet af stjerner har intet med antallet af medlemslande at gøre, men cirklen er et symbol på enhed.
Hvornår skiftede EF navn til EU?
Traktaten om Den Europæiske Union (også kaldet Maastricht-traktaten) fra 1993 udbyggede og styrkede samarbejdet yderligere. Traktaten betød også at EF skiftede navn til EU.
Hvad hed EF først?
Traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) og Det Europæiske Atomenergifællesskab (»Euratom«), også kaldet Romtraktaterne, blev underskrevet den 25. marts 1957 og trådte i kraft den 1. januar 1958.