Folkeafstemningen om afskaffelse af det danske forsvarsforbehold blev afholdt den 1. juni 2022. Resultatet blev, at 66,9 % af vælgerne stemte ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, mens 33,1 % stemte nej. Afstemningen afspejlede dermed den hidtil største forskel på ja- og nejstemmer ved en dansk EU-folkeafstemning.
Er Danmark med i forsvarsforbeholdet?
Per 1. juli 2022 blev det danske EU-forsvarsforbehold ophævet. Som følge af forsvarsforbeholdet har Danmark ikke tidligere deltaget i ”udarbejdelsen og gennemførelsen af Unionens afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet”.
Hvorfor stemte danskerne nej til Maastricht traktaten?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvornår stemte vi om euroen?
Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 28. september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone.
Hvorfor har Danmark et forsvarsforbehold?
Forsvarsforbeholdet betød, at Danmark som hovedregel ikke deltog i dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirkede forsvarsområdet. Vi deltog ikke i EU's militære operationer, vi finansierede dem ikke, og vi stillede ikke med soldater og militært udstyr til EU-ledede missioner i konfliktområder.
Skal Danmark afskaffe sit forsvarsforbehold? | Debatten | DR2
Er Danmark med i Ømuen?
ØMU'en er en forkortelse for Den Økonomiske og Monetære Union og er et samarbejde i EU om økonomisk politik, fælles valuta (euroen) og oprettelse af Den Europæiske Centralbank. ØMU'en består af tre faser. Danmark har forbehold over for deltagelse i tredje fase af ØMU'en – dvs. indførelse af euroen.
Hvorfor skal vi ikke have euro i Danmark?
Danmark har ført fastkurspolitik siden 1982 – først over for den tyske D-mark og siden hen over for euroen. Beslutningen om at føre fastkurspolitik uden at justere valutakursen i økonomisk-politisk øjemed blev truffet efter en periode i dansk økonomi med høj arbejdsløshed og inflation og store ubalancer.
Hvor mange stemte ja til forsvarsforbeholdet?
Folkeafstemningen om afskaffelse af det danske forsvarsforbehold blev afholdt den 1. juni 2022. Resultatet blev, at 66,9 % af vælgerne stemte ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, mens 33,1 % stemte nej. Afstemningen afspejlede dermed den hidtil største forskel på ja- og nejstemmer ved en dansk EU-folkeafstemning.
Hvor mange lande har forbehold i EU?
Nej. Det er ikke kun Danmark, der har EU-forbehold og undtagelser. Der er mange forskellige former for nationale særregler og undtagelser fra EU-lovgivning, og der er løbende kommet flere i takt med udviklingen af det europæiske projekt og optagelsen af nye medlemmer.
Hvad er fordelene ved euroen?
En fælles valuta gør det nemmere, billigere og mindre risikabelt at drive forretning og investere i euroområdet. Ved at gøre det let at sammenligne priser fremmer euroen handel og investeringer af enhver art mellem landene. Euroen hjælper også de enkelte forbrugere og virksomheder med at opnå de bedste priser.
Hvad hed EU tidligere?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvad hedder den seneste traktat i EU?
Den seneste traktat, Lissabontraktaten, trådte i kraft den 1. december 2009. Den styrker Europa-Parlamentet, give de nationale parlamenter større indflydelse på fastlæggelsen af den politiske kurs i EU og giver EU-borgerne initiativret.
Er Danmark med i Maastricht aftalen?
Som følge deraf måtte de tolv medlemslande godkende Maastricht-traktaten på nationalt plan. I en række lande blev traktaten automatisk ratificeret, men i Danmark, Irland og Frankrig blev traktaten sendt til folkeafstemning.
Hvornår kommer forsvarsforliget?
Den 28 juni 2023 indgik regeringen (SVM) sammen med Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige forsvarsforliget. Aftalen betyder, at der skal investeres cirka 143 mia.
Hvilket år blev Danmark optaget som medlem af EU?
Danmarks medlemskab
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvad står der i Maastricht traktaten?
Traktaten om Den Europæiske Union/Maastrichttraktaten
Det fastslås i traktaten, at Unionens grundlag er De Europæiske Fællesskaber (første søjle) samt to yderligere samarbejdsområder (anden og tredje søjle), nemlig den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og retlige og indre anliggender.
Er der forskel på EU og Europa?
EU står for Den Europæiske Union. Det er en gruppe på 27 lande i Europa.
Hvilket land blev senest medlem af EU?
2013: Kroatien bliver medlem af EU. 2021: Storbritannien forlader EU. Du kan læse mere om EU's traktater her.
Hvorfor ændrede EF navn til EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Kan borgere kræve folkeafstemning?
I Danmark giver Grundloven adgang til både bindende og vejledende folkeafstemninger.
Hvad hed euro før 1999?
Euroens forgængere
Euroen erstattede ECUen i forholdet 1:1 i 1999.
Hvorfor kan man ikke veksle DKK i udlandet?
Danske kontanter kan ikke veksles i de fleste lande. Det skyldes, at de danske kommercielle banker er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker. De danske banker vurderer, at de ikke kan betrygges tilstrækkeligt i forhold til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne.
Hvilke lande i Europa bruger ikke euro?
- Bulgarien.
- Tjekkiet.
- Ungarn.
- Polen.
- Rumænien.
- Sverige.
Hvordan har EU gavnet Danmark?
Danmark betaler til EU's budget via bidrag baseret på told og afgifter, moms og bruttonationalindkomsten (BNI). Som udgangspunkt betaler alle medlemslande den samme procentdel af deres BNI, men nogle lande, inklusiv Danmark, får en rabat på BNI-bidraget. Danmarks rabat er på cirka 1 mia kroner årligt.
Hvad koster det Danmark at være med i EU?
I 2019 bidrag Danmark med 20,4 milliarder kr. til EU-budgettet og modtog til gengæld omkring 11 milliarder kr. Landbruget får den største del af de samlede EU-midler, som Danmark modtager.