Først for hundrede år siden begyndte man at holde gudstjenester juleaftensdag, og man skal helt frem til 1992, før dagen blev gjort til officiel helligdag.
Hvornår blev juleaften officielt helligdag?
Juleaften er en ny opfindelse
Først i 1992 blev d. 24. december officiel gudstjenestedag i Danmark.
Hvornår begyndte vi at holde jul i Danmark?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvornår starter julen officielt?
Juletiden (i folkelig forstand) omfatter i Danmark tiden fra lillejuleaften (23. december) til 2. juledag (26. december).
Hvornår begyndte kristne at fejre jul?
Den kristne juls oprindelse
Ved midten af 300-tallet begyndte de kristne i Rom at fejre Jesu fødsel den 25. december. På denne dag havde kejser Lucius Domitius Aurelian efter en sejr i 273 indført en fest for den orientalske solgud under navn af Sol Invictus 'Den Uovervindelige Sol'.
Familien Münsters Juleaften 2023
Hvad er den ældste juletradition i Danmark?
Det gælder for eksempel en af de allerældste danske juletraditioner: at man blandt andet fejrer julen ved at spise en masse god mad. Det gjorde vikingerne allerede i 900-tallet, og det har alle danskere – hvis de har haft mulighed for det – gjort hvert år lige siden.
Hvorfor fejrer vi jul den 24. december i Danmark?
Men i Danmark og de andre lande i Norden fejrer man jul allerede den 24. december. Det gør man fordi man i gamle dage ikke havde mekaniske ure, så en ny dag begyndte når solen gik ned. Derfor fejrede man allerede jul om aftenen ved solnedgang.
Hvornår blev julen rød?
Mange tror fejlagtigt at julemandens røde kåbe skyldes hans rolle i Coca-Colas legendariske marketingkampagne fra 1930'erne. Men faktisk dukker den røde kåbe med den hvide pelsbesætning allerede op i 1906 i flere forskellige amerikanske ugeblade.
Hvor stammer de danske juletraditioner fra?
“Juletræet kan spores helt tilbage til 1500-tallet i det sydlige Tyskland og vandrer så langsomt nordpå, hvor det kendes i Holsten, inden det kommer til Danmark. Der findes få, om nogen, danske jule- og nytårstraditioner, der kan spores specifikt til Slesvig-Holsten.
Er jul en dansk tradition?
Julen er vinterens største fest - og julefesten har gennem flere hundrede år skiftet skikkelse og indhold mange gange. Den er i dag den mest omfattende og populære af alle danske højtider.
Hvad spiste man til jul i vikingetiden?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvilken juletradition er ældste?
Mad og drikke har altid været et gennemgående element i fejring af julen. Først efter reformationen hører man om traditioner, der knytter sig til kristendommen.
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Hvor mange lande holder ikke jul? Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Er den 24. december en helligdag?
Juleaftensdag den 24. december og nytårsaftensdag den 31. december er ikke helligdage, men helt almindelige arbejdsdage. Hvis du ikke har en aftale med din arbejdsgiver om betalt fri på disse dage, skal du derfor møde på arbejde som normalt.
Hvor mange lande holder jul den 24?
Hvilke lande fejrer jul den 24? I Danmark, Sverige og Tyskland fejrer vi julen den 24. december om aftenen, hvor familier samles til middag. I Danmark og Tyskland består menuen ofte af and, gås og/eller æskesteg.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2 juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Er pakkeleg en dansk tradition?
Er pakkeleg en dansk tradition? Pakkeleg. Pakkeleg er også en tradition, mange danskere benytter sig af i juletiden. Det er en sjov tradition for både voksne og børn, som er med til at skabe spænding til julefrokoster.
Hvem fandt på navnet jul?
Ordet 'jul' og dets betydning
Et tidligt eksempel på ordets anvendelse er i det gotiske sprog, der blev talt i Central- og Sydeuropa i senantikken og i den tidlige middelalder. Her dukkede ordet 'jul' op i 300-tallet. Det blev blandt andet anvendt i formen 'jiuleis', som var navn for enten november eller december.
Hvilket land begyndte traditionen med juledekorationer?
Juledekorationer er en skik, der, ligesom pyntede juletræer, stammer fra Tyskland. Allerede i middelalderen blev der pyntet op med juledekorationer i Tyskland. Særligt i 1600-tallet tog skikken med juledekorationer fart.
Hvilken farve var julemanden før han blev rød?
Den lille mand gik i øvrigt helhjertet ind for nordstaternes krigsindsats mod sydstaterne, og i tidens ånd var han i blå frakke med hvide stjerner samt rød- og hvidstribede bukser. Lige siden oldkirkelig tid har den blå farve symboliseret håb.
Hvilken farve var julemanden originalt?
Til gengæld blev fremstillingen af julemanden, standardiseret efter Coca-Colas reklame fra 1931; tyk med stort, hvidt skæg og hvid vams samt et bredt bælte om maven. Oprindeligt var Julemanden klædt i grønt, som det traditionelle juletræ eller sort som "Schwartze Peter".
Hvilken farve var julemanden før Coca-Cola?
Det er en udbredt opfattelse, at julemandens rød-hvide påklædning er opfundet af sodavandsproducenten Coca-Cola. Det er ikke helt korrekt, da julemanden også optrådte i en rød-hvid dragt før Coca-Cola begyndte at bruge ham i deres reklamer.
Hvorfor holder englænderne jul den 25?
I år 336, under den romerske kejser Constantine, blev julen fejret for første gang den 25. december. Nogle år senere deklarerede Pave Julius officielt, at Jesu fødsel skulle fejres den 25. december.
Hvad siger biblen om jul?
I julen fejrer vi som sagt, at Jesus bliver født. Det er værd at fejre, fordi det betyder, at Gud selv kommer til verden og bliver født som menneske på jorden. Vi fejrer altså, at himmelens lys kom til jorden. I julen træder Gud ind i historien, han bliver menneske i Jesus og lever som os, sammen med os.
Er jul kristen?
Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.