Finland, Sverige og Østrig bliver medlemmer af EU i 1995, og en lille landsby i Luxembourg lægger navn til Schengenaftalen, som gradvist vil gøre det muligt for folk at rejse til store dele af EU uden paskontrol. https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/da/in-the-past/the-parl…
Hvornår blev vi en del af EU?
Danmarks medlemskab
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Er Sverige en del af EU?
De nuværende medlemsstater er: Tyskland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Danmark, Irland, Grækenland, Portugal, Spanien, Finland, Sverige, Østrig, Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Kroatien.
Hvornår skiftede EF navn til EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvad skete der i 1958 i EU?
19. marts 1958 – Europa-Parlamentets fødsel. Det første møde i Den Europæiske Parlamentariske Forsamling, der var en forløber for vore dages Europa-Parlament, afholdes i Strasbourg i Frankrig, hvor Robert Schuman vælges som formand.
Sweden in the EU
Hvad hed EU før 1993?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvem kom med i EU i 1973?
Et voksende fællesskab – de første nye medlemmer
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer.
Hvornår stemte Danmark nej til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvorfor blev Danmark en del af EF?
Danmark havde økonomiske interesser i både EF og EFTA, men valgte i første omgang at tilslutte sig EFTA, da Danmark var interesseret i at samarbejde med briterne for at sikre den store danske landbrugseksport til Storbritannien.
Er Grønland en del af EU?
Grønland er ikke medlem af EU, men har en særlig fiskeriordning og er blevet optaget som et af de såkaldte oversøiske lande og territorier som har særlige forbindelser med EU.
Er Sverige og Norge medlem af EU?
Norge er ikke medlem af EU, men indgår i et tæt samarbejde med EU gennem EØS-samarbejdet. Norge har to gange søgt om medlemskab af EU, men et flertal af nordmændene har stemt nej ved folkeafstemninger om Norges optagelse i EU.
Hvorfor har Sverige ikke euro?
euroland. Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Polen, Rumænien, Danmark og Sverige er medlemmer af EU, men har ikke indført euroen.
Er Danmark en del af eurozonen?
Vi deltager fuldt i anden fase af EU's Økonomiske og Monetære Union (ØMU). Euroen er tredje fase. Danmarks deltagelse i anden fase af ØMU'en betyder, at Nationalbanken har en aftale med Den Europæiske Centralbank (ECB), der sikrer, at kronens kurs følger euroens kurs – den såkaldte ERM II-aftale.
Hvornår blev Danmark en del af NATO?
NATO blev dannet som en alliance til kollektivt selvforsvar. NATO står for Den Nordatlantiske Traktat Organisation, og organisationen blev oprettet i tilslutning til Den Nordatlantiske Traktat, som 12 lande – heriblandt Danmark – underskrev i Washington den 4. april 1949.
Hvad skete der i EU i 1989?
Det endelige brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa fandt ifølge bogen ”Et helt Europa” (se kilder) sted i september 1989, da den ungarske regering åbnede grænsen mod Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge komme til Østrig og dermed videre til andre vestlige lande.
Hvornår stemte vi nej til euroen?
Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 28. september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvad skete der i 1989 90 i EU?
1989 var et skelsættende år i europæisk historie, der ændrede magtbalancen på kontinentet for altid. Berlinmuren faldt, i Polen blev der afholdt det første (halv)frie valg, og Den Kolde Krig blev så varm, at Sovjetunionen to år senere, i 1991, faldt sammen, og en ny verdensorden blev skabt.
Hvorfor hed det EF?
Seks lande – Frankrig, Vesttyskland, Belgien, Italien, Holland og Luxembourg – etablerede i 1951 Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Samarbejdet var forløberen for EF (Det Europæiske Økonomiske Fællesskab), der så dagens lys i 1957.
Hvor mange lande er en del af Europa?
Lande i EU
Den 1. februar 2020 forlod Storbritannien EU. EU har i øjeblikket 27 medlemslande og 24 officielle sprog.
Hvad står der i Maastricht-traktaten?
Maastrichttraktaten banede vej for indførelsen af en fælles valuta: euroen. Den dannede også grundlag for oprettelsen af Den Europæiske Centralbank (ECB) og Det Europæiske System af Centralbanker og indeholder en beskrivelse af deres formål. ECB's hovedmål er at fastholde prisstabilitet, dvs. at værne om euroens værdi.
Hvilket land stemte nej til EU medlemskab i 1994?
Folkeafstemningen i Finland om EU-medlemskab 1994 var en rådgivende folkeafstemning i Finland den 16. oktober 1994.
Hvilke lande blev medlem af EU i 2004?
1. maj 2004 – 10 nye lande. Cypern og Malta bliver medlem af EU sammen med 8 central- og østeuropæiske lande – Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn – og dermed afsluttes opdelingen af Europa efter anden verdenskrig endelig.
Hvilke to lande er blevet medlem af EU i 2007?
- februar 2020: Storbritannien forlod EU.
- juli 2013: Kroatien.
- januar 2007: Bulgarien. Rumænien.
- maj 2004: Cypern. Estland. Letland. Litauen. Malta. Slovakiet. Slovenien. ...
- januar 1995: Finland. Sverige. Østrig.
- januar 1986: Portugal. Spanien.
- januar 1981: Grækenland.
- januar 1973: Danmark. Storbritannien. Irland.