Censuren i Danmark blev juridisk set ophævet i 1770 af Christian 7. s livlæge Johann Friedrich Struensee, men diskussionerne omkring dens ophævelse i praksis fortsatte frem til Junigrundlovens vedtagelse i 1849.
Hvorfor har vi ikke censur i Danmark?
Straffe under enevælden var ofte voldelige – direkte på kroppen. Struensee blev offentligt henrettet ved halshugning i 1772. Bagefter blev der igen indført censur, som først blev afskaffet med Grundloven i 1849, hvor danskerne igen fik ytringsfrihed. I dag er ytringsfriheden til debat blandt alle grupper i samfundet.
Hvornår fik vi ytringsfrihed i Danmark?
Det var den tyske læge og politiker Johan Struensee, der indførte ytringsfrihed i Danmark i 1770. Han afskaffede også censuren, men den blev hurtigt indført igen. Retten til frit at ytre sig både mundtligt og skriftligt, som gælder i dag, blev først rigtig gældende fra 1849, da Danmark fik sin første Grundlov.
Hvornår levede Struensee?
Johann Friedrich Struensee, 1737-1772.
Hvad fik Struensee indført?
Struensee gennemførte hurtigt en række reformer: Offentlige ansættelser skulle udelukkende ske efter kvalifikationer (4. september 1770), statens bureaukrati skulle forenkles (31. januar 1771), godsejernes indflydelse mindskedes (19. november 1770), skole- og fattigvæsenet skulle forbedres (22.
Introduction to Censorship
Hvorfor vælger Struensee at genindføre censur i Danmark efter at have ophævet det?
Struensee ophævede censuren, blandt andet for at søge at opnå støtte i befolkningen. Det viste sig dog hurtigt, at den totale trykkefrihed ikke kunne opretholdes, fordi kritikken af regeringen, Struensee og systemet fulgte med den nyindførte trykkefrihed.
Hvor mange love lavede Struensee?
Struensee gennemførte noget i retningen af 2000 love i den korte periode, han var ved magten, hvoraf mange af dem set med moderne øjne var åbenlyst fornuftige, humane og retfærdige. Men vi ved ikke meget om, hvad der drev ham.
Hvor sad Struensee i fængsel?
Sammen med sin nærmeste medarbejder Enevold Brandt blev Struensee dømt til døden for at have forbrudt sig imod enevoldskongen. Struensee og Brandt sad fængslet i Arresthuset på Kastellet og blev offentligt halshugget på Østre Fælled den 28. april 1772.
Hvad må man ikke sige selvom man har ytringsfrihed?
De vigtigste handler om: Racisme: Man må ikke sige ting, der diskriminerer andre mennesker, fordi de har en anden hudfarve, kommer fra et andet land, har en anden religion eller seksualitet (§226b). Blasfemi: Man må ikke håne indholdet i de religioner, der er godkendt i Danmark (§140).
Hvad betyder paragraf 77?
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.
Hvordan er ytringsfrihed i dag?
Er der grænser for ytringsfriheden? I Danmark sikrer Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Grundloven ytringsfriheden. Ytringsfriheden er imidlertid begrænset. Det betyder, at domstolene har ret til at straffe udtalelser, som er i strid med forskellige lovbestemmelser.
Hvilke ytringer er strafbare?
Ifølge den er det strafbart at ytre sig racistisk, injurierende og ærekrænkende om andre på grund af deres hudfarve eller seksualitet, eller beskylde nogen for noget, som ikke er bevist. Frem til 2017 havde Danmark også en blasfemiparagraf i Grundloven, som gjorde det strafbart at ytre sig blasfemisk – dvs.
Hvor går ytringsfrihedens grænse?
Begrænsninger. Dog er ytringsfrihed ikke absolut og ubegrænset, da borgere også har nogle ansvarsområder. For eksempel kan ytringer, der opfordrer til vold, truer offentlig sikkerhed, krænker andres privatliv, er ærekrænkende eller udgør hadefulde tale, blive reguleret eller straffet i henhold til loven.
Hvad betyder censur på dansk?
Censur er en handling, hvor der føres kontrol med ytringer eller formidlingsprodukter, så de tilbageholdes eller redigeres, før de når modtageren. Censur finder ofte sted ud fra politiske eller moralske hensyn. Formidlingsprodukter dækker typisk over værker som film, musik, artikler og lign.
Hvordan er livet i fængsel?
I fængslet får man som hovedregel sin egen celle/stue på cirka syv kvadratmeter. Der er dog enkelte dobbeltceller i nogle fængsler og arresthuse. Man får møbler, sengetøj, håndklæder og efter behov arbejdstøj udleveret i fængslet. Man er som regel sammen med andre indsatte i arbejdstiden og fritiden.
Hvor mange år kan man være i fængsel i Danmark?
I Danmark har livsvarigt fængsel siden 1930 været Straffelovens strengeste straf. I den militære straffelov var dødsstraf dog den strengeste frem til den 3. maj 1978. Livstid skal i princippet tages bogstaveligt, men livstidsdømte afsoner gennemsnitligt 17 år i fængsel.
Hvor mange love fik Struensee indført?
I månederne som den sindslidende Christian 7. s nærmeste rådgiver fik Struensee gennemført næsten 2.000 love, der skulle forbedre samfundet.
Hvor boede Caroline Mathilde?
Caroline Mathilde boede på Christianborgs Slot
Efter sønnens fødsel rejser Christian 7. I foråret 1768 spændes de kongelige heste for de mange rejsevogne på Christiansborgs ridebane, og kongen kører afsted over marmorbroen fra Slotsholmen.
Hvem sad fanget på Kronborg?
Natten mellem den 16. og 17. januar 1772 slog en sammensværgelse under ledelse af enkedronning Juliane Marie og en række misfornøjede officerer til. Struensee blev arresteret, det samme blev Caroline Mathilde, der blev ført til Kronborg.
Hvad skete der efter Struensee døde?
Han blev halshugget 28. april 1772. Efter Struensees død blev alle hans reformer annulleret, men kronprins Frederik, den senere Frederik VI, genoptog en del af dem efter at have styrtet Ove Høegh-Guldberg, der i høj grad stod bag Struensees fald.
Hvordan fik Struensee magt?
Hans voksende magt skyldtes dels hans dominans over kongen, dels det forhold til den unge dronning, Caroline Mathilde, som han indledte i foråret 1770; sammen fik de prinsesse Louise Augusta. Efter at have fjernet sine medbejlere til magten afskedigede Struensee i efteråret 1770 udenrigsminister J.H.E.
Hvor er den kongelige affære optaget?
En kongelig affære er en dansk historisk spillefilm fra 2012, der er instrueret af Nikolaj Arcel. Filmen bygger løseligt på Bodil Steensen-Leths roman "Prinsesse af blodet" (2000). Den havde et budget på 47 mio. kroner og er indspillet i Tjekkiet.