Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvornår kan Danmark producere gas igen?
TotalEnergies har genetableret forbindelsen til rørledningen mellem Tyra-feltet og Danmark. Det gør det muligt at eksportere gas, når feltet genoptager sin produktion i vintersæsonen 2023/24.
Er Danmark selvforsynende i gas?
Siden er produktionen af olie og gas steget markant. Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Hvornår er Tyra-feltet klar til at levere gas igen?
Det ombyggede Tyra II forventes at levere sin første gas i vintersæsonen 2023/24. Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året med 30 procent mindre CO2-udledning.
Kan Danmark producere mere gas?
Ifølge Energistyrelsen forventes den danske produktion af gas at overstige forbruget i perioden 2024 frem til omkring 2042. Frem til vintersæsonen 2023/2024 er genopbygningen af Danmarks største gasfelt Tyra i gang, og der er derfor midlertidigt lukket for en stor del af gasproduktionen.
Ny oliekrise på vej? | Skal Danmark til at være selvforsynende med energi? (Her er det du skal vide)
Hvornår får vi gas fra Nordsøen igen?
Ca. 80 % af naturgassen produceret i den danske Nordsø vil stamme fra Tyra. Produktion af naturgas fra Tyra skulle efter planen genoptages i medio 2023.
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet?
Det ombyggede Tyra II forventes at levere sin første gas i vintersæsonen 2023/24. Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året med 30 procent mindre CO2-udledning.
Kan Tyra-feltet gøre Danmark selvforsynende?
Med genetableringen af eksportrørledningen er det største infrastrukturprojekt i den danske del af Nordsøen tæt på at være afsluttet. Når Tyra er i fuld drift, vil feltet levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket igen gør Danmark til nettoeksportør og selvforsynende med naturgas.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Hvornår åbner Tyra 2?
Med sine 35.000 tons er Tyra II platformen Danmarks nye naturgasknudepunkt i Nordsøen. Design, konstruktion og installation af platformen vil, når den står færdig i vinter sæsonen 2023/24, have taget sammenlagt mere end 10 år.
Hvad bliver gasprisen i 2024?
Sådan lyder det fra statsejede Energinet, der har ansvaret for driften af det overordnede gasnet i Danmark, skriver Finans. Sidste år hævede Energinet prisen for at transportere gas med omkring 50 procent, og dermed er prisen fordoblet på få år fra at være 145 kroner i 2021 til at runde 302 kroner i 2024.
Hvorfor er Danmark ikke selvforsynende med el?
Hvor kommer strømmen fra? Til trods for at Danmark selv er en stor producent af elektricitet, er vi ikke selvforsynende, når det kommer til at forsyne landet med strøm. En del af den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, kommer fra andre europæiske lande.
Hvem bruger mest gas i Danmark?
De danske virksomheder står for omkring 45 procent af gasforbruget i Danmark, og der var omkring 22.600 gasinstallationer til produktionserhverv i Danmark i 2019. De danske virksomheder bruger især gassen inden for fødevare- og drikkevareindustrien, men også i en lang række andre produktionsindustrier.
Hvem forsyner Danmark med gas?
Den gas, danske forbrugere importerer gennem rørledningerne over den dansk-tyske grænse, er et mix af den gas, der flyder i det europæiske gasnet, dvs. gas fra Norge, Rusland, Holland, Nordafrika m. fl. Gaslagre, som er ejet af det statslige selskab Energinet, bidrager til den danske gasforsyningssikkerhed.
Kan Danmark få gas fra Norge?
Danmark er blevet koblet på det norske gassystem i Nordsøen gennem Baltic Pipe. Det betyder, at gassen om få måneder kan flyde fra Norge til Danmark.
Hvilke lande får Danmark gas fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Hvem ejer Dansk gas i Nordsøen?
Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TotalEnergies Denmark ejer størstedelen af Tyra.
Er Tyra-feltet dansk?
Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har været et midtpunkt for behandling og eksport af mere end 90% af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen, før det skulle genopbygges.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
EU og USA har samlet set også øget samarbejdet12 , så USA fortsat kan levere LNG til EU, og man øger også samarbejdet med Norge13 både på gas- og oliesiden. Det er dog ikke kun blandt de største gasleverandører, hvorfra EU forsøger at hente mere gas.
Kan Danmark være selvforsynende med energi?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvornår genåbnes Tyra-feltet?
Produktionen fra Tyra II forventes genoptaget igen i vintersæsonen 2023/24. Efter genåbningen vil anlæggene igen være knudepunkt for langt størstedelen af den producerede gas i den danske del af Nordsøen og være med til at styrke Danmarks forsyningssikkerhed.
Hvornår kører Tyra-feltet?
I løbet af 2022 kom meldingen, at arbejdet med genopførslen af Tyra nu forventes færdigt i vinterhalvåret 2023/24 fremfor den helt oprindelige plan, som var i starten af 2022 (lige inden Ukraine-konflikten brød ud).
Hvem ejer gasfelterne i Nordsøen?
Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TotalEnergies Denmark ejer størstedelen af Tyra.
Hvor mange gasfelter har Danmark?
I den danske del af Nordsøen er der produktion på i alt godt 55 platforme fordelt på 21 olie- og gasfelter. Total står for produktionen på 16 af felterne, mens INEOS er operatør på tre felter, Hess på ét felt og Wintershall på ét felt.
Hvem ejer Tyra-feltet?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.