Oplever kløe eller svie i skeden eller i området omkring skeden eller anus. Oplever smerter ved samleje. Har pletblødninger eller uregelmæssig menstruation. Mærker en tyngende fornemmelse i skeden eller i underlivet generelt.
Hvornår skal man begynde til gynækolog?
Det anbefales, at du får foretaget din første gynækologisk undersøgelse, når du er mellem 13 og 15 år, eller når du begynder at dyrke sex.
Hvornår bliver man henvist til gynækolog?
Du bliver henvist til Gynækologisk Akutklinik af din egen læge, privatpraktiserende gynækolog eller Akuttelefonen 1813. Du bliver henvist, hvis du har akutte gynækologiske symptomer. Hvis du er gravid (før 20. uge) og har blødning eller smerter, kan du også blive henvist til Gynækologisk Akutklinik.
Kan man selv gå til gynækolog uden henvisning?
Det er gratis at gå til gynækolog. Det eneste det kræver er en henvisning fra egen læge. Du kan frit vælge en gynækolog i hele landet. På sundhed.dk kan du finde en oversigt over alle gynækologer, der har en aftale med det offentlige.
Hvad kan en gynækolog hjælpe med?
Det er et medicinsk speciale, som omfatter sygdomstegn og sygdomme i æggestokke, æggeledere, livmoderen, livmoderhalsen, skeden og området omkring skedeåbningen.
Gynækolog afslører alt, hvad du behøver at vide om din første aftale
Hvor ofte bør man få en gynækologisk undersøgelse?
år fra de fylder 23 år til de fylder 50 år. Herefter er det hvert 5. år indtil sidste invitation, som kommer ved alder mellem 60 og 64 år. Screeningsundersøgelsen foretages oftest hos egen læge.
Kan man gå til gynækolog som mand?
Gynækologi omfatter endvidere diagnostik og behandling sygdomme, der skyldes forandringer i bækkenbund og nedre urinveje. Voldtægt, voldtægtsforsøg eller seksualiseret vold af kvinder og mænd omfattes også af gynækologien.
Kan en gynækolog se om man har kræft?
Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.
Er det gratis at gå til gynækolog?
Henvisningen skal medbringes ved første konsultation, hvis din egen læge ikke har sendt den elektronisk. Henvisningen er almindeligvis gældende indtil 6 måneder efter henvisningstidspunktet. Strækker behandlingen sig udover dette kræver det en ny henvisning. Konsultation og behandling er gratis.
Kan man få livmoderhalskræft hvis man ikke er seksuelt aktiv?
Livmoderhalskræft kan ses som en seksuelt overført sygdom. Kvinder, som aldrig har været seksuelt aktive, vil meget sjældent udvikle denne form for kræft.
Kan en gynækolog se celleforandringer?
Lægen undersøger dig ved en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen ser og mærker lægen nøje på livmoderhalsen . Hvis lægen finder forandringer, sår eller en knude på livmoderhalsen, der giver mistanke om celleforandringer eller kræft, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.
Hvor ofte skal man have lavet celleskrab?
Kvinder i aldersgruppen 23-29 år tilbydes en celle-baseret undersøgelse hvert tredje år. Kvinder i alderen 60-64 år tilbydes HPV-baseret undersøgelse hvert femte år.
Kan en gynækolog se om man er jomfru?
Kvinder som er jomfruer skal som hovedregel ikke have foretaget gynækologisk undersøgelse. Det noteres i journalen ”patienten er virgo”. Hvis der af specielle grunde findes indikation hos en virgo, skal undersøgelsen foretages af gynækolog.
Kan lægen se om man er jomfru?
Det korte svar er nej. Ingen læge kan afgøre, om en kvinde er ”jomfru” eller ej.
Hvorfor gør gynækologisk undersøgelse ondt?
Det er for de fleste et følsomt område på kroppen. Undersøgelsen kan medføre ubehag og smerter, selvom det forsøges undgået. Man kan til enhver tid sige stop og bede lægen afbryde undersøgelsen eller stoppe op for at holde pause, indtil man er klar igen. Der er ofte en god grund til at undersøgelsen skal foretages.
Hvad er tegn på kræft i underlivet?
De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.
Hvad er tegn på livmoderkræft?
De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.
Hvad er symptomerne på kræft i livmoderen?
Tegn på kræft i livmoderen
Her kan der være symptomer som øget maveomfang, vejrtrækningsbesvær, smerter i maven, forstoppelse, hyppig vandladning og træthed.
Hvordan foregår en gynækolog?
En lægeundersøgelse af kvindens underliv omfattende skede, livmoder og æggestokke, mens man ligger på en briks med benstøtter. Ved den gynækologiske undersøgelse vil lægen ser på de ydre kønsorganer, skeden og livmoderhalsen, og for at få bedre overblik bruger lægen forskellige instrumenter ved undersøgelsen.
Hvor lang tid tager det at blive gynækolog?
Den gynækologiske/obstetriske speciallægeuddannelse er berammet til 5 år og består af intro- duktionsuddannelsen (12 måneder) og hoveduddannelsen (48 måneder). Introduktionsuddannelsen gennemføres ved ansættelse på én gynækologisk/obstetrisk afdeling og er af 12 måneders varighed.
Kan man få akut tid hos gynækolog?
I vores akutmodtagelse for gynækologiske patienter (Gynækologi, akutmodtagelse 5032) modtages akut henviste patienter døgnet rundt.
Hvorfor skal man til gynækolog?
Hvem får foretaget en gynækologisk undersøgelse? Unge kvinder oplever måske deres første underlivsundersøgelse i forbindelse med rådgivning om prævention . Hvis du har blødningsforstyrrelser, svie, kløe eller andre problemer. Ved smerter eller mistanke om svulst.
Kan jeg bestille tid hos gynækolog uden henvisning?
Tidsbestilling. Du kan få tid inden for 16 uger. Du skal have en henvisning fra egen læge, før du kan bestille tid.
Hvad koster gynækolog uden henvisning?
- Undersøgelse og ultralydsskanning 1.500 kr.
- Kontrol undersøgelse 900 kr.
- Folikkelskanning, fertilitet 1.000 kr.
- Sædanalyse 500 kr.
- Klargøring sæd til behandling med insemination 1.000 kr.
- Insemination 1.000 kr.
- Medicinsk abort 4.000 kr.