For at vand kan fordampe, skal de enkelte molekyler overvinde den elektriske tiltrækning fra de andre vandmolekyler. Det kræver energi, og først ved en temperatur på 100 grader er energien høj nok til, at alle molekylerne hurtigt går over i gasform.
Hvornår bliver vand til damp?
Kogepunktet er den temperatur, hvor der er nok energi i vandet til at det går fra væske- til gasform. Når vand er blevet til gas, så fylder det meget mere, end når det er flydende. 1 liter flydende vand fylder 1500 liter, hvis det er blevet til gas - man kalder det også damp eller vanddamp.
Hvorfor damper vand?
- Når der er meget damp i luften, er luften dampmættet. Det vil sige, at der ikke kan være mere damp i den. Så bliver dampen fra vandet så at sige holdt nede. Men hvis luften er meget tør, har vandet nemt ved at fordampe, fordi der ikke er en form for 'låg' på, forklarer han.
Hvor hurtigt fordamper vand ved stuetemperatur?
Eksempel 1. Eksempel: Ved stuetemperatur, 21 °C er mætningstrykket for damp = 24,9 hPa.
Hvornår udvider vand sig?
De fleste stoffer fylder mindre, når de går fra væskeform til fast form - men her er vand en undtagelse. Når vand fryser, udvider det sig. Faktisk er rumfanget af et isstykke 10 procent større end rumfanget af den samme mængde vand.
Hvorfor fordamper vand ved stuetemperatur?
Hvor meget udvider vand sig når det bliver til damp?
Damp fylder
Når vand er blevet til damp, så fylder det meget mere, end når det er flydende. 1 liter flydende vand fylder 1500 liter, hvis det er blevet til damp. Når dampen igen fortætter til flydende vand, fylder det igen kun 1 liter. Man kan bruge vandets evne til at fordampe og udvide sig.
Hvor meget damp kommer der af 1 liter vand?
1 liter vand bliver til ca. 1680 liter damp.
Hvordan bliver vand til damp?
Ved normalt tryk på 1,013 bar koger vand ved 100°C. Et kg vand bliver til 1,7003 m³ vanddamp. Fordampningen af et kg vand ved 100°C kræver en energitilførsel på 2.257 kJ.
Hvordan opstår damp?
Fordampning er en proces, hvorved en væske eller et fast stof overgår til damp. Er temperaturen sådan, at dampens tryk svarer til trykket i væsken, dannes der dampbobler, hvilket kaldes kogning. Direkte overgang fra fast stof til damp kaldes sublimation.
Hvor meget vokser vand når det fryser?
Isen skal være 130 millimeter - eller 13 centimeter - tyk, før Klaus Johansen banker skiltet med "Færdsel på isen tilladt" i den stenhårde jord. - I et frostdøgn regner vi med, at isen tykner mellem 0,8 og 1 millimeter i timen. Vandet fryser dermed lige godt 24 millimeter om dagen.
Hvor varmt skal vand være før det damper?
For at vand kan fordampe, skal de enkelte molekyler overvinde den elektriske tiltrækning fra de andre vandmolekyler. Det kræver energi, og først ved en temperatur på 100 grader er energien høj nok til, at alle molekylerne hurtigt går over i gasform.
Hvorfor damper man?
En gang damp til dine grøntsager er endnu mere skånsomt end blanchering. Grøntsagerne er ikke nede i vandet, så der løber ikke gode molekyler ud i kogevandet, men temperaturen er lige så høj eller højere end kogepunktet – de 100 grader.
Hvad gør en damper?
Som nævnt kan en damper bruges på alle typer tekstiler, og genopfrisker samtidig med, at lugt, snavs, støv og bakterier fjernes til en vis grad. Med andre ord sparer du også vask, og passer dermed ekstra godt på tøjet.
Hvornår sker fordampning?
Vand fordamper, hvis der er varme tilstede ved vandet. Der sker hele tiden en fordampning fra vores søer, åer og have. Jo højere temperaturen er, jo mere vand fordamper. Fordampning sker også fra planternes blade, og der er hele tiden vanddampe i luften.
Hvad hedder det når vand bliver til damp?
Planter producerer også vanddamp ved en proces, der kaldes transpiration. Vanddampen i atmosfæren afkøles efterhånden og danner væske, hvorved der dannes skyer. Denne proces kaldes kondensation. Når atmosfæren ikke kan indeholde mere vand, kommer vandet tilbage til jordoverfladen som enten regn eller sne.
Hvorfor er vand tungest ved 4 grader?
Vand, som afkøles ved overfladen, bliver tungere og synker ned. Det fremkalder konvektionsstrømme, der afkøler hele vandmassen, men når vandets temperatur kommer under 4 °C, bliver vandet på overfladen lettere og flyder ovenpå som et lag, der til sidst danner is.
Hvornår fylder vand mindst?
Vand fylder mindst ved omkring 4 °C. Når vandet fryser, udvider det sig, og når vandet bliver varmere end 4 °C, udvider det sig. Når vandet udvider, sig bliver det lettere og får en mindre densitet (g/cm3).
Hvornår koger vand på bunden af havet?
Det er det faldende tryk, ikke højden, som er ansvarlig for, at vands kogepunkt ændrer sig fra cirka 100° celsius ved havets overflade til omkring 69° celsius på toppen af Mount Everest. På samme måde varierer vands frysepunkt med trykket, men ændringerne er meget små under de forhold, vi normalt møder på Jorden.
Hvad vil det sige at have damp?
DAMP er en nordisk diagnose, som står for Deficits in Attention, Motor Control and Perception. DAMP blev, som diagnose, defineret i forbindelse med en epidemiologisk undersøgelse i Gøteborg i midten af 1970´erne. Ud fra børnenes vanskeligheder foreslog professor Gillberg, at ændre navnet fra MBD til DAMP.
Hvorfor koger vand ved 70 grader på Mount Everest?
Opgave 2 – Kogepunkt under forskellige tryk
koger vand ved 70 grader celsius på toppen af Mount Everest da trykket er lavere end trykket ved havoverfladen. For at løse denne opgave skal i gå på nettet og søge efter en 'Damptabel' eller 'Saturated steam table'.
Er skyer vanddamp?
Skyer består af vanddamp som samler sig i atmosfæren.
Hvornår koger vand under tryk?
Hvis trykket er lavere end 1 atmosfære, vil vand koge ved en lavere temperatur end 100°C. Det kan man opleve på vandreture i høje bjerge. Der vil teen være knap så varm som ved havets overflade. Omvendt vil et højere tryk gøre, at vandet koger ved en højere temperatur.
Hvor meget vejer 1 kg vand?
Beregn vægten
Denne vægt er 3 x 2 kg= 6 kg, da 1 liter vand vejer 1 kg.
Hvor mange kg er 1 liter vand?
Kilogram er ofte kun kaldet kilo. 1 kilogram svarer ca. til 1 liter vand.