En afgørelse er en myndigheds beslutning om, hvad der er eller skal være ret over for en borger. Det kan for eksempel være en beslutning, der fastslår, om borgeren har ret til eller ikke ret til at få en ydelse. Det kan også være myndighedens beslutning om, at borgerens ydelse ændres.
Hvornår er en afgørelse truffet?
Med udtrykket ”truffet afgørelse” i forvaltningsloven sigtes til udfærdigelse af en retsakt (forvaltningsakt), dvs. en udtalelse, der går ud på at fastsætte, hvad der er eller skal være ret i et foreliggende tilfælde.
Er en advarsel en afgørelse?
' En advarsel er en afgørelse. Det betyder, at medlemmet har ret til at udtale sig om advarslen, inden arbejdsgiveren træffer beslutning om advarslen.
Hvornår skal en afgørelse meddeles skriftligt?
Den, der har fået en afgørelse meddelt mundtligt, kan forlange at få en skriftlig begrundelse for afgørelsen, medmindre afgørelsen fuldt ud giver den pågældende part medhold. En begæring herom skal fremsættes over for myndigheden inden 14 dage efter, at parten har modtaget underretning om afgørelsen.
Kan en afgørelse være mundtlig?
En myndighed skal som altovervejende hovedregel give borgeren en skriftlig afgørelse og ikke en mundtlig afgørelse. En skriftlig afgørelse er vigtig dokumentation og tydeliggør, hvad der er besluttet og hvorfor.
Hvorfor er det så svært at træffe en beslutning?
Er en afvisning en afgørelse?
Afvisning er det forhold, at en domstol pga. formelle mangler træffer afgørelse om, at den ikke kan indlade sig på at behandle en sag.
Er afslag på genoptagelse en afgørelse?
Hvis vi giver afslag på genoptagelse, vil dette ske ved en afgørelse. Denne afgørelse kan klages til Ankestyrelsen, der blandt andet kan beslutte, at sagen skal genoptages.
Hvor længe kan man klage over en afgørelse?
Klage over en afgørelse fra fogedretten
Når du modtager fogedrettens afgørelse, vil du samtidig få vejledning om, hvordan du kærer afgørelsen. Du skal kære afgørelsen inden fire uger efter, at fogedretten har truffet afgørelse i sagen.
Hvornår er en afgørelse meddelt?
En afgørelse skal, når den meddeles skriftligt, være ledsaget af en begrundelse, medmindre afgørelsen fuldt ud giver den pågældende part medhold. Det fremgår af forvaltningslovens § 22. Begrundelsen skal således gives samtidig med, at afgørelsen meddeles.
Er et påbud en afgørelse?
Som eksempler på afgørelser kan nævnes ansættelser af skat eller afgifter, herunder årsopgørelser, tilladelser, påbud, straffesanktioner, afgørelser om aktindsigt, afgørelser efter databeskyttelsesloven og gennemførelse af modregning. Se SKM2013. 475.
Hvor mange skriftlige advarsler før fyring?
Inden du fyrer en medarbejder, skal du, hvis fyringen bunder i forhold, der vedrører medarbejderens adfærd, minimum have givet medarbejderen én skriftlig advarsel, hvori medarbejderen bliver gjort opmærksom på den uacceptable adfærd.
Hvad sker der hvis man får en skriftlig advarsel?
Du kan både få den mundtligt eller skriftligt, men den har ingen ansættelsesretslige konsekvenser. En advarsel er mere alvorlig, da den fx kan føre til en opsigelse eller bortvisning fra din arbejdsplads. Som regel fremgår det af det dokument, du får af din arbejdsgiver, om der er tale om en påtale eller advarsel.
Er tilbagekaldelse af en afgørelse en afgørelse?
Hovedregel for tilbagekaldelse
En tilkendegivelse, der ikke er en afgørelse, vil ikke i sig selv være til hinder for, at der efterfølgende træffes en mere bebyrdende afgørelse om det pågældende spørgsmål.
Kan man altid klage over en afgørelse?
Du har altid mulighed for at klage over afgørelser fra kommunen... Hvis du har fået en egentlig afgørelse fra kommunen, kan du klage over den. Det vil normalt være til Ankestyrelsen. Afgørelsen fra kommunen skal som udgangspunkt være skriftlig, indeholde en begrundelse og en klagevejledning.
Kan man klage over en afgørelse?
Klage over sagsbehandling eller afgørelse
I mange tilfælde kan du klage til den myndighed, som har truffet afgørelsen, eller til den overordnede myndighed på området. I andre tilfælde kan du klage til et særligt klagenævn. Som eksempler kan nævnes: Ankenævnet for bus, tog og metro.
Hvad er forskellen på en dom og en afgørelse?
Selvom både kendelser og domme er afgørelser truffet af en domstol, er der væsentlige forskelle mellem de to. En dom er rettens endelige afgørelse i en sag, der afgør sagens kerneforhold. En kendelse derimod, afgør ikke sagens kerneforhold, men snarere specifikke spørgsmål, der opstår i løbet af sagen.
Hvad betyder det at kære en afgørelse?
At 'kære' en afgørelse betyder at indbringe en kendelse eller en anden beslutning for en højere retsinstans. Det sker typisk, når en part i en retssag ikke er tilfreds med en beslutning eller en kendelse, der er truffet af en lavere retsinstans, og derfor ønsker at få den vurderet af en højere instans.
Hvornår er en afgørelse en nullitet?
En aftale eller afgørelse betegnes som en nullitet i de tilfælde, hvor den ikke har retsvirkning, selvom ingen har gjort indsigelse, og der ikke er truffet afgørelse om dens ugyldighed.
Er partshøring en afgørelse?
En partshøring sikrer, at en borger er bekendt med de oplysninger, som danner grundlag for den afgørelse, som myndigheden skal til at træffe. Derudover sikrer partshøring, at borgeren får mulighed for at fremkomme med en udtalelse, inden myndigheden træffer afgørelse.
Hvad koster det at klage?
Forbrugerklagenævnet kan træffe en afgørelse i din sag
Prisen for at indbringe en klage til Forbrugerklagenævnet er 400 kroner. De 400 kroner får du igen, hvis du får medhold i din klage. Kan Forbrugerklagenævnet ikke behandle din klage, får du også pengene tilbage.
Hvordan anker man en afgørelse?
Parterne i sagen kan klage. Parter i en sag er for eksempel den person eller det forsikringsselskab, som afgørelsen handler om. Ankestyrelsen er øverste administrative klageinstans. Herefter har du mulighed for at gå videre til domstolene eller ombudsmanden.
Kan man klage efter 4 uger?
Den almindelige klagefrist på 4 uger skal som udgangspunkt overholdes, men Ankestyrelsen kan - når der er en særlig grund til det - dispensere fra en mindre overskridelse af klagefristen. Det er vigtigt, at borgeren i sin klage anfører de særlige grunde, der har betydet, at klagefristen er blevet overskredet.
Kan man klage over en afgørelse fra Ankestyrelsen?
Du kan klage ved at sende et brev, en mail eller ringe til myndigheden, du vil klage over; for eksempel kommunen eller Udbetaling Danmark. Myndigheden skal nemlig have mulighed for at vurdere din sag igen, før den sender din klage videre til os. Det hedder også genvurdering. Du kan ikke klage direkte til Ankestyrelsen.
Hvornår kan en sag genoptages?
Den, der er dømt som udebleven, kan kræve sagen genoptaget, når han skriftligt indgiver anmodning herom til retten inden 4 uger fra dommens afsigelse. Retten kan undtagelsesvis genoptage sagen, hvis anmodning indgives senere, men inden ét år efter afsigelsen.
Er en indskærpelse en afgørelse?
En indskærpelse er ikke en afgørelse, fordi den ikke pålægger modtageren nogen handlepligt. Indskærpelsen oplyser udelukkende modtageren om Spillemyndighedens fortolkning af gældende ret på et konkret område. Det er derfor ikke muligt at klage over en indskærpelse.