Hvornår er det og eller at?

Reglerne kan kort sammenfattes sådan: Når et ”å” står foran en navnemåde (infinitiv), fx ringe, gå, skrives det “at”. Ellers skrives det “og”. Når ”å” står efter en bydemåde (imperativ), skrives det normalt “at”, fx “Husk at ringe hjem”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk

Hvornår bruger man At eller og?

Den generelle regel er egentlig enkel nok: Når "å" står foran infinitiv (navnemåde), skal det skrives at ("husk at skrive", "de begyndte at skrive"), i alle andre tilfælde og.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvornår AT?

Du skal som hovedregel bruge “at”, hvis udsagnsordet lige bagefter ordet, du er i tvivl om, står i navnemåde og ellers bruger du “og”. Navnemåde: at spise, at løbe, at ringe, at elske, at udsætte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan man sige og at?

Og eller at? Det kan være rigtig svært at høre, hvornår man skal bruge ”og” eller ”at”. Som en huskeregel kan man i stedet udskifte og/at med de engelske and/to. Hvis sætningen på engelsk lyder rigtig med to, skal man bruge at, og lyder den rigtig med and, skal man bruge og.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Kan man godt skrive for at?

I det indsendte eksempel betyder at det samme som for at og står foran infinitiv, og så skrives det normalt at. For mange kan denne skrivemåde dog godt virke temmelig stiv og formel, og derfor vælger de i uformelle sammenhænge at skrive og: "Gider du godt gå op og købe to øl?".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Grammatip.com. - Dansk - Og eller at?



Kan man sige det er fordi at?

En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på publicimage.dk

Er tillykke et eller to ord?

Begge dele er korrekte. Før i tiden skrev man altid “til lykke” i to ord, men efterhånden er det blevet mere almindeligt at skrive “tillykke” i ét ord, og begge måder er derfor rigtige stavemåder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wordpilots.dk

Kan man godt starte en sætning med og?

Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Hvornår hedder det mig eller jeg?

Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk

Er det korrekt at sige det ligner at?

Mange opfatter det nemlig som en fejl. Traditionelt har man aldrig kunnet sige "det ligner, at", men formuleringen er opstået ved sammenblanding af udtryk som: nogen/noget ligner noget/nogen, fx. huset ligner et palads.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på grammatip.com

Hvilken slags ord er at?

Konjunktioner. Konjunktioner er bindeord, der binder andre ord, sætninger og sætningsled sammen. Der eksisterer to forskellige typer af konjunktioner: de sideordnende (som eller, men, og) og de underordnende (som at, fordi, da, og når).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gotutor.dk

Kan man godt sige hvad tid?

Ja, det kan man i en del tilfælde, og hvad tid har mange år på bagen. Hvad tid og hvornår kan bruges i mange af de samme sammenhænge. Hvad angår syntaks, kan både hvad tid og hvornår bruges i spørgsmål der er helsætninger, og i afhængige spørgesætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvordan ved man om det er et eller to ord?

Et eller to ord - huskeregel

Huskereglen går i al sin enkelthed ud på at sige ordet højt. Ved at udtale ordet kan du nemlig høre, hvordan det skal staves. Når du udtaler ordet, skal du lægge mærke til tryk. Tryk er fremhævelse af en eller flere stavelser i et ord.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Kan man sige bedte om?

Ja, ifølge Retskrivningsordbogen hedder det 'bad'. Men mange, især unge mennesker, siger 'bedte', og det er et udtryk for en naturlig forandring i sproget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Hvornår er det en og hvornår er det et?

"et køleskab". Ord af fælleskøn har den ubestemte artikel "en", mens de af intetkøn har "et". Enkelte navneord har begge grammatiske køn: en/et krystal, en/et katalog, en/et enevælde... Her er artiklen valgfri, men ofte vil valget være dialektbetonet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvordan kender man forskel på et adjektiv og et adverbium?

Adjektiverne beskriver substantiver, proprier og pronomener, mens adverbierne beskriver: verber, adjektiver, andre adverbier og hele sætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på englishclass.dk

Hvad hedder ord i flertal?

I pluralis i ubestemt form er de almindeligste endelser -er, -r eller -e: biler, plader, tømrere, huse, demokratier. Nogle substantiver har samme form i singularis og pluralis: et får, flere får, en mus, flere mus.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Er der en regel for en og et?

Når der er mere tryk på det første led end på det andet led, skal det skrives i ét ord. Nogle gange giver det ganske enkelt en betydningsforskel om man skriver i ét eller flere ord, fx: en tysklærer en stormagt en rødspætte en tysk lærer en stor magt en rød spætte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Kan man godt sætte punktum før og?

Punktum før og

Det er ikke en fejl at skrive “og” eller “men” efter punktum, men i udgangspunktet bør du ikke begynde en sætning med “og” eller “men”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan man starte en ny sætning med og?

Og du må ikke indlede en sætning med 'og'

Og du må også indlede en sætning med 'men'. Det er en udbredt misforståelse, at vi ikke må indlede sætninger med 'og' og 'men'; for der er absolut intet grammatisk eller sprogligt forkert ved at gøre det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Kan man starte med og efter punktum?

Sæt punktum efter alle helsætninger, der ikke starter med og eller men. Det er dog ikke forkert at starte en sætning med enten men eller og. Det er det ikke.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Er god morgen i et eller to ord?

Det afhænger af situationen, om du skal bruge den ene eller den anden variant. God morgen beskriver en morgen, der er god. Denne form er derfor den rigtige, hvis du fx skriver "Jeg kan fornemme, at det bliver en god morgen" eller "Kan I nu have en rigtig god morgen, alle sammen". Godmorgen er derimod en hilsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på grammatip.com

Er i morgen i et eller to ord?

Svaret er entydigt: i dag - i morgen - i går: altid i to ord. Idag, imorgen og igår er ikke godkendte skrivemåder på dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kathrinemedh.dk

Er sidenhen i et eller to ord?

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

sidenhen sidenhen (el. siden hen) adv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk