Et eller to ord - huskeregel Huskereglen går i al sin enkelthed ud på at sige ordet højt. Ved at udtale ordet kan du nemlig høre, hvordan det skal staves. Når du udtaler ordet, skal du lægge mærke til tryk. Tryk er fremhævelse af en eller flere stavelser i et ord.
Hvordan ved man om det er et eller to ord?
Hvis ordene har ét stærkt tryk, når du siger dem højt, skal de staves i ét ord. Der er altså tale om et sammensat ord. Hvis ordene har to stærke tryk, når du siger dem højt, skal de staves i to ord. Der er altså ikke tale om et sammensat ord.
Hvornår er noget et ord?
Som regel kan man høre om et ord skal skrives i ét eller flere ord. Når der er mere tryk på det første led end på det andet led, skal det skrives i ét ord. en rød spætte. Ordene til venstre har stærkest tryk på det første ord, mens ordene til højre har lige stærkt tryk på første og andet ord.
Hvornår er indenfor i et ord?
Oftest har hovedreglen været sådan at hvis de pågældende ord fungerede som præpositioner (hvis de altså havde en styrelse), skulle de skrives i to ord: den står inden for døren. Hvis de pågældende ord fungerede som adverbialer (hvis de ikke havde en styrelse), skulle de skrives i ét ord: den står indenfor.
Er lige meget i et eller to ord?
På samme måde er der ord, der SKAL skrives i to ord, fx 'lige meget' og 'så vidt'. To selvstændige ord, der staves i et, og ét ord, der burde deles i to, skaber mange fejl.
Når du finder ordene
Er god morgen i et eller to ord?
Det afhænger af situationen, om du skal bruge den ene eller den anden variant. God morgen beskriver en morgen, der er god. Denne form er derfor den rigtige, hvis du fx skriver "Jeg kan fornemme, at det bliver en god morgen" eller "Kan I nu have en rigtig god morgen, alle sammen". Godmorgen er derimod en hilsen.
Er for nylig i et eller to ord?
Det rigtige svar er adverbiet (biordet) ”for nylig”, som betyder “for kort tid siden”, ALDRIG skrives med -t. Jeg har for nylig solgt min bil. For nylig blev jeg forfremmet.
Hvornår bruger man indenfor og inden for?
Huskeregel for hvordan man bruger inden for og indenfor
En god huskeregel, hvis man er i tvivl, er at stille spørgsmålet ”indenfor/inden for hvad?”. hvis der er et svar efter indenfor/inden for, så kan man frit vælge. Er der derimod intet svar, så skal man skrive indenfor.
Hvornår skal der være bindestreg i et ord?
Bindestregens hovedformål er at binde to eller flere ord sammen. Men man bruger også bindestreg ved deling af ord ved linjeskift. søn- og helligdage (søndage og helligdage) haveborde og -stole (haveborde og havestole).
Hvad betyder inden for?
ikke overskridende en vis størrelse, mængde, afstand el. lign. Regionaltaksten gælder inden for en radius på omkring 50 kilometer AarhSt1988.
Hvad er reglen for bindestreg?
sammensætninger (og afledninger) med symboler, tal, bogstaver, toner m.m. skrives med bindestreg: A-menneske, F-dur, 50-øre osv. sammensætninger (og afledninger) mellem ord der betydningsmæssigt er sidestillede, skrives med bindestreg: had-kærligheds-forhold, hjemme-pc-ordning osv.
Hvornår skal man bruge nogen og nogle?
Den korrekte skrivemåde er nogle gange. Hvis det ord, du skal skrive, betyder et par stykker eller flere end en, skal du skrive nogle." Hvis det ord, du skal skrive, betyder nogen som helst overhovedet, skal du skrive nogen. Denne huskeregel kan hjælpe lidt på vej.
Hvornår skal man bruge og eller at?
Den generelle regel er egentlig enkel nok: Når "å" står foran infinitiv (navnemåde), skal det skrives at ("husk at skrive", "de begyndte at skrive"), i alle andre tilfælde og.
Hvornår hedder det i eller på?
Grundreglen er at man bruger "på" når det drejer sig om en overflade, og "i" når det drejer sig om at noget befinder sig inde i et rum, omsluttet af vægge til alle sider. Ofte kan man vælge at lægge vægten på det ene eller det andet aspekt.
Kan man sige bedte om?
Ja, ifølge Retskrivningsordbogen hedder det 'bad'. Men mange, især unge mennesker, siger 'bedte', og det er et udtryk for en naturlig forandring i sproget.
Kan man sige det er fordi at?
En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.
Kan man godt sige hvad tid?
Ja, det kan man i en del tilfælde, og hvad tid har mange år på bagen. Hvad tid og hvornår kan bruges i mange af de samme sammenhænge. Hvad angår syntaks, kan både hvad tid og hvornår bruges i spørgsmål der er helsætninger, og i afhængige spørgesætninger.
Hvad er forskellen på idag og i dag?
En typisk udfordring for mange (danskere) er, at de skriver 'i dag' i ét ord, da det i udtale godt kan lyde, som om de to ord hænger sammen: 'idag'. Men i'et udgør en præpositionsforbindelse og skal derfor stå for sig selv. Så: 'i dag' skrives altid i to ord.
Hvor meget er nogle stykker?
'nogen overhovedet', 'nogen som helst'… 'nogle' betyder 2, 3, 4 eller flere; altså mere end 1, dvs. 'et par stykker', 'visse'… Man skal være opmærksom på at man også bruger 'nogen' sammen med ord i pluralis.
Hvornår må man bruge tankestreg?
Tankestreg kan bruges mellem helsætninger for at betegne et indholdsmæssigt skift: Svigerfar var i dårligt humør. Det var derfor jeg helst ikke ville diskutere politik. – I næste uge rejser vi så på ferie, og det glæder vi os meget til.
Er tankestreg og bindestreg det samme?
Hvad er forskellen? Bindestregen binder ord eller orddele sammen til længere ord. Tankestregen viser, at der er en kort pause i en sætning.
Hvordan deler man et ord?
Når ord deles, skal der være mindst én vokal på hver linje. Man kan derfor ikke dele enstavelsesord som fx blomst, hingst, hugst, mindst, springsk, strengt, og af samme grund er orddelinger som fx »gedeha-ms«, »gevin-st« og »st-række« ikke korrekte.
Hvad betyder input på dansk?
Input (eller inddata hvis det er inden for edb) er det, som tilføjes til en proces. Resultatet kaldes output (eller uddata). Det kan være en vilkårlig proces, men det bruges ofte inden for edb. Et hverdagseksempel er madlavning, hvor råvarerne er input til madlavningen og den færdige ret er output.
Hvad betyder array på dansk?
Et array (dansk tabel) er inden for programmering en betegnelse for en variabel der indeholder en række af værdier, associeret med en nøgle. Nøglen er typisk et heltal, men nogle programmeringssprog tillader brugen af strenge og andre datatyper til identificering og sortering.