Prøveboringerne startede i midten af 1960'erne, og i 1969 gav de pote. Juleaften 1969 finder man for første gang et brugbart oliefelt. Fundet af feltet, som får navnet Ekofisk, sparker det norske olieeventyr i gang.
Hvornår fandt man olie i Norge?
Små fund af olie i den danske del af Nordsøen, Anne i 1966 samt Roar og Tyra i 1968, fik dog olieselskaberne til også at interessere sig for den centrale del af Nordsøen, og her fandt man i december 1969 et kæmpemæssigt oliefelt, det norske Ekofisk.
Hvornår fandt man olie i Nordsøen?
Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
Hvornår begyndte man at bore efter olie i Nordsøen?
I 1965 begyndte et nyt selskab, Dansk Undergrunds Consortium (DUC), at bore efter olie i Danmark.
Hvornår begyndte man at bruge olie?
Historisk anvendelse af olie
Olieprodukter er blevet udnyttet af mennesket i årtusinder. Et af de tidligste eksempler daterer sig tilbage til 5.000-4.000 år før vores tidsregning, hvor man i Mellemøsten benyttede asfaltholdigt sand til bl. a. at tætne både og kurve samt til medicinske formål.
Hvad skete der med Storbritanniens olierigdom? Norges modsætning
Hvad brugte man olie til i 1800-tallet?
Fra omkring 1600 og frem til midten af 1800-tallet udgjorde hvalolie en af verdens mest eftertragtede varer. Olien blev især brugt til belysning og som smøremiddel.
Hvornår er Tyra feltet klar til at levere gas igen?
Efter den omfattende renovering er Danmarks største naturgasfelt klar til produktion igen i starten af næste år. Og allerede i 2. kvartal ventes produktionen at være på fuldt niveau, oplyser det norske energiselskab BlueNord, der er partner i Dansk Undergrunds Consortium.
Hvor mange penge har Norge tjent på olie?
I første halvår af 2023 er den norske oliefond kommet ud med et overskud på ikke mindre end 1.501 milliarder norske kroner (975,2 milliarder danske kroner). Det skriver Ritzau. Oliefonden investerer den norske stats overskud fra landets olie- og gasproduktion og er verdens største aktieinvestor.
Er Danmark selvforsynende med olie?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Hvem ejer Nordsøen?
Nordsøfonden ejes af den danske stat, og erhvervsministeren er eneejer af virksomheden. Nordsøfonden administreres af Nordsøenheden. Det er vedtaget ved lov, at Nordsøfonden skal varetage den statslige deltagelse i licenser til efterforskning og indvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Hvorfor har Norge så meget olie?
Det varme olieland mod nord
»Se her, nord var engang syd, og det er derfor vi finder olie her,« siger Robin Watson. Annonce: »At fortids-Norge befandt sig i et mere tropisk miljø gav god grobund for oliedannelse, og olie er så blevet fragtet med kontinentalpladerne nordover.
Hvor meget olie er der i Nordsøen?
I hele Nordsøen er der mellem 700 og 800 olie- og/eller gasfelter med omkring 20.000 brønde tilknyttet. I den danske del af Nordsøen er der 21 aktive olie- og gasfelter, omkring 400 brønde fordelt på 55 platforme.
Hvornår får vi igen gas fra Nordsøen?
TotalEnergies har den 3. august meddelt, at genopbygningen af Tyra forsinkes fra juni 2023 til vinteren 23/24. Danmark har fortsat mulighed for at importere gas fra Tyskland og får med idriftsættelsen af Baltic Pipe også mulighed for at importere gas fra Norge.
Hvem fandt olie først?
Olieindustriens fødselsdag sættes ofte til 27.8.1859, da Edwin Drake fandt olie i en dybde af 20 m ved en olieboring i Titusville i Pennsylvania, USA, men allerede i 1856 var den første industrielle olieproduktion begyndt i nærheden af Ploeşti i Rumænien.
Hvorfor hedder det Norge?
Norge er et kongerige. På norsk hedder landet Kongeriket Norge. Norge kommer af de oldnordiske ord for 'nord' og 'vej' og betyder egentlig 'landet som ligger mod nord'. Der bor 5,3 millioner mennesker i Norge, altså ca.
Hvad tjener Norge flest penge på?
Økonomi i Norge
Den største inntektskilden for Norge er utvinning og eksport av olje og naturgass fra havbunnen. Men også fiskeri, metallindustri, skipsfart og turisme er viktig for landets økonomi.
Hvor mange penge tjener Danmark på olie?
Boringer efter olie og gas i den danske del af Nordsøen har været vigtig for dansk økonomi siden 1972.
Hvor rig er den norske oliefond?
Oliefonden er en statsejet fond, som forvalter de penge som Norge tjener på olie og gas. Pengene investeres gennem fonden i obligationer og aktier, så den norske opsparing kan vokse sig større. Oliefondens nuværende værdi ligger på over 16.200 mia.
Hvem ejer Tyra feltet i Nordsøen?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Kan Tyra Feltet gøre Danmark selvforsynende?
Når Tyra II er tilbage på fuld kapacitet, kan Danmark igen blive selvforsynende og nettoeksportør af naturgas. Indtil første gas, se her nedenfor den nye Tyra-film, der forklarer om projektet og den fremtidige gasstrøm fra Tyra-hubben til forbrugerne.
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra feltet?
De gamle Tyra platforme er nu historie – hele 98,5% genbrugt
december 2022 – Danmarkshistoriens største genanvendelsesprojekt af offshore installationer er med succes afsluttet. Efter 2,5 års arbejde med at skille de gamle platforme fra Tyra-feltet ad, er 98,5% af materialet anvendt.
Hvilket land er verdens største olieproducent?
Den Saudi Arabiske oliegigant Aramco har i 2. kvartal forsøget overskuddet på bundlinjen med 288% til 142 mia.kr. På trods af den seneste uges dyk har olieprisen i år været støt stigende i takt med, at verdenssamfundet så småt er begyndt at åbne op.
Hvor meget olie er der tilbage i verden?
Hele verdenens oliereserve er cirka på 1688 milliarder tønder olie. I fremtiden vil den amerikanske skiferudvikling dog komme til at spille en kæmpe rolle, da den vil øge og forlænge vores oliereserver. Men på et tidspunkt vil de fossile brændstoffer slippe op, og vi må søge efter andre energikilder.