Hvornår har lægen tavshedspligt?

Følgende oplysninger er omfattet af tavshedspligten, når du har erfaret dem i dit virke som læge: Helbredsoplysninger, dvs. oplysninger om patientens tidligere, nuværende og fremtidige fysiske og psykiske tilstand, herunder om en patientens kontakt med sundhedsvæsenet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laeger.dk

Hvornår må en læge bryde tavshedspligten?

Hvornår må jeg bryde min tavshedspligt for at afværge fare for andre? I konkrete situationer kan der dog blive tale om, at du som læge må bryde din tavshedspligt, hvis det er nødvendigt for at afværge umiddelbar, betydelig fare for andre personers liv eller for at sikre meget væsentlige samfundsinteresser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laeger.dk

Hvad må en læge ikke?

En sundhedsperson må således ikke videregive oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger uden patientens samtykke. Tavshedspligten omfatter for eksempel oplysninger om diagnoser, undersøgelser, indlæggelser, behandling, psykiske eller sociale problemer. Alle oplysninger er fortrolige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad siger sundhedsloven om tavshedspligt?

Sundhedspersoner har tavshedspligt, og man har som patient krav på fortrolighed. Som udgangspunkt kan man selv bestemme, om oplysninger om ens helbred og andre fortrolige oplysninger må videregives.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sum.dk

Hvornår har man ikke tavshedspligt?

Tavshedspligten omfatter ikke tilfælde, hvor den ansatte er forpligtet til at videregive en fortrolig oplysning, eller hvor videregivelsen sker til berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller eget eller andres tarv. Det følger af straffelovens § 152 e.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ombudsmanden.dk

Lægers tavshedspligt



Hvad er ikke omfattet af tavshedspligt?

2. I almindelighed gælder det, at personer, der er undergivet tavshedspligt, ikke har tavshedspligt med hensyn til enhver oplysning, som den pågældende får kendskab til i forbindelse med sit arbejde. Normalt omfatter tavshedspligten alene oplysninger af en vis følsom karakter, de såkaldte fortrolige oplysninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Kan tavshedspligten fraviges?

Tavshedspligten kan fraviges

Hvis loven bestemmer det, og hvis patienten har givet samtykke. Hvis du handler i berettiget varetagelse af almen interesse eller for at varetage eget eller andres tarv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laeger.dk

Hvor lang tid har man tavshedspligt?

Ifølge markedsføringsloven har du som medarbejder tavshedspligt over for din arbejdsplads. Denne tavshedspligt gælder både under ansættelsen men også tre år efter, du er fratrådt. Tavshedspligten omfatter såkaldte erhvervshemmeligheder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Hvor langt går tavshedspligt?

Din tavshedspligt gælder som udgangspunkt over for alle andre end den patient, der har betroet dig oplysningerne, f. eks. pårørende og andre sundhedspersoner, der ikke deltager i behandlingen af patienten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laeger.dk

Hvordan fungerer tavshedspligten mellem sundhedspersoner?

Tavshedspligten betyder, at sundhedspersoner ikke må videregive fortrolige oplysninger til uvedkommende. Patientens ægtefælle, samlever og andre pårørende er i juridisk forstand som udgangspunkt »uvedkommende«, når der er tale om sygdom, selvom de ud fra en sædvanlig betragtning ikke betragtes som uvedkommende.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvad er en årskontrol hos lægen?

En årskontrol består normalt af 2 konsultationer tæt efter hinanden: første konsultation er hos sygeplejersken med blodprøver, EKG og blodtryk, eventuel lungefunktionsundersøgelse eller andet afhængig af hvilken sygdom du har. Til de fleste årskontroller hører også en urinprøve, som du skal huske at medbringe.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på xn--ardenlgehus-f9a.dk

Kan man klage over en læge?

Du kan klage over den sundhedsfaglige behandling, du har fået. Du kan klage over en konkret sundhedsperson eller over behandlingsstedet. En klagesag kan resultere i kritik til behandlingsstedet eller en sundhedsperson, men du får ikke automatisk erstatning, hvis du får medhold i din klage.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Kan man nægte at blive behandlet?

En patient kan på hvilket som helst tidspunkt standse en behandling eller nægte yderligere behandling, herunder afvise transfusion af blod eller blodprodukter. Behandling mod patientens vilje kan kun finde sted i tilfælde, hvor der findes særlige regler om tvangsmæssig behandling, jf.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pri.rn.dk

Hvad er straffen for brud på tavshedspligt?

» § 152. Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågæl dende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde, hæfte eller fængsel indtil 6 måneder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvad er tavshedspligt og oplysningspligt?

Oplysningspligt betyder pligten til at videregive oplysninger, der normalt er omfattet af reglerne om tavsheds-pligt, til offentlige myndigheder. Denne myndighed vil typisk være politiet. Generelt har alle borgere (og dermed også frivillige) oplysningspligt til politiet i to tilfælde ifølge straffeloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fcmf.dk

Hvilken lov står tavshedspligt under?

I Sundhedslovens kapitel 9 er der regler om: Videregivelse af oplysninger om patientens helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger i forbindelse med og efter behandling af patienter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvad sker der hvis man ikke holder sin tavshedspligt?

Straffelovens § 152: Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder…

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skole-foraeldre.dk

Hvad er mine rettigheder som patient?

Sundhedsloven beskytter din retssikkerhed, når du bliver behandlet, undersøgt eller plejet i det danske sundhedsvæsen. Dine rettigheder som patient dækker blandt andet informeret samtykke, tavshedspligt, aktindsigt i din journal og retten til at fravælge behandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvem har dokumentationspligt?

Hvem har dokumentationspligt? Dokumentationskravene gælder for alle selskabspligtige enheder, der har transaktioner med en tilknyttet virksomhed, fx mellem virksomheder i samme koncern.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på azets.dk

Hvor finder du reglerne om tavshedspligt?

Reglerne om tavshedspligt på det offentlige område fremgår af forvaltningslovens § 27 og straffelovens § 152 og §§ 152c - 152f.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvad er selvpålagt tavshedspligt?

Tavshedspligt: Straffeloven underbygger den selvpålagte tavshedspligt, idet den foreskriver, at man som privatperson ikke uberettiget må videregive fortrolige oplysninger om eller billeder af andres private forhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på intra.redbarnetungdom.dk

Er din løn fortrolig?

Er din løn fortrolig? Det sker stadig, at en arbejdsgiver meddeler, at lønnen er fortrolig. Har du en sådan klausul i din kontrakt, er du ikke bundet af den. Ifølge § 2 a i ligelønsloven har du som lønmodtager ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold, og du kan videregive oplysningerne til hvem som helst.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på services.djoef.dk

Hvornår er en oplysning fortrolig?

Fortrolige oplysninger kan være indtægts- og formueforhold, arbejds-, uddannelses- og ansættelsesmæssige forhold. Det samme gælder oplysninger om interne familieforhold, selvmordsforsøg og ulykkestilfælde. CPR-nummeret er også en fortrolig oplysning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gdpr.dk

Hvornår kan en sundhedsperson uden patientens samtykke videregive oplysninger?

Videregivelse uden patientens samtykke kan foregå, når: det følger af lov. når videregivelse er nødvendig ud fra væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre eller til berettiget varetagelse af en åbenbar almeninteresse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pri.rn.dk

Hvad betyder det at du har tavshedspligt som fagperson?

I Sundhedsloven står der, at sundhedspersoner som udgangspunkt ikke må videregive det, de får at vide om dig. Det betyder at: du har krav på fortrolighed fra sundhedspersoners side. du selv - med få undtagelser - bestemmer om oplysninger om dit helbred, personlige eller økonomiske forhold, må gives videre til andre.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk