Danmark anerkendte Estlands selvstændighed den 4. februar 1921. Den danske konsul meddelte dette til den estiske udenrigsminister den 5. februar 1921, hvorefter anerkendelsen trådte i kraft.
Hvor længe var Estland dansk?
Estland var en dansk besiddelse gennem middelalderen og tidlig moderne tid. Mellem 1206 og 1645 herskede Danmark over forskellige dele af det nuværende Estland.
Hvornår blev Estland erobret af Danmark?
I 1218 bekendtgjorde Valdemar 2. Sejr (født 1170, regent 1202-1241), at han ville drage på korstog til Estland og omvende folkeslagene her til kristendommen. I juni 1219 ankom den danske flåde til den estiske kyst og landsatte en invasionsstyrke, som den 15. juni blev angrebet af esterne ved Lyndanise (i dag Tallinn).
Hvornår blev Estland frit?
Landet erklærede selvstændighed fra Sovjetrusland den 24. februar 1918, og igen den 20. august 1991 fra Sovjetunionen, som anerkendte dette den 6. september 1991.
Hvad betyder Tallinn på dansk?
Baggrund for navnet "Tallinn(a)" kommer med sikkerhed fra estisk sprog. Ordets oprindelige betydning er omdiskuteret. Den mest brugte forklaring er, at ordet stammer fra Taani-linn(a), som på estisk betyder "Danskerbyen" eller "Danskerborgen".
Estland forklaret!
Hvad hed Tallinn før?
I 1219 vandt Valdemar Sejr så et slag mod esterne, hvor Dannebrog efter sigende også dalede ned fra himlen, og samtidig grundlagde byen Reval, som senere skiftede navn til Tallinn og blev Estlands hovedstad.
Hvad kalder man folk fra Estland?
et land i det nordøstlige Europa med grænse til Østersøen i vest og nord samt grænse til Letland i syd og Rusland i øst. Indbyggerne i Estland kaldes for estere og de taler estisk.
Hvad for et sprog taler man i Estland?
Estland - sprog, Estisk og russisk er de dominerende sprog i Estland. I selvstændighedstiden 1918-40 var estisk landets officielle sprog og blev talt af ca. 92% af befolkningen, mens de russisktalende blot udgjorde ca. 4,4%.
Hvad er nationalretten i Estland?
Madkunst i Estland
Nationalretten Raim består af velkrydret østersøsild, serveret med cremefraiche. Husk også at prøve brødsuppen, der er en lokal suppe fremstillet af æbler og brød med cremefraiche ovenpå.
Hvad er Estland mest kendt for?
Estland er et land med en smuk natur og en mangfoldig kultur. Et besøg i Estland vil give dig mulighed for at opleve den unikke livsstil med traditionelle estiske skikke, arkitektur, mad og musik. Landet er fuld af betagende landskaber og naturreservater, der er perfekte til at udforske.
Hvorfor hedder det Dannebrog?
Dannebrog betyder "dansk tøj" eller "vel forarbejdet stof". Dannebrog er rødt med et hvidt kors. Korsdesignet optrådte først på det danske flag og blev siden overtaget af de andre nordiske lande.
Hvor kommer det danske flag fra?
Dannebrog betyder "Danernes fane" og er verdens ældste nationalflag. Siden 1500-tallet har sagnet om Dannebrog været sat i forbindelse med slaget ved Lyndanise i Estland den 15. juni 1219 (Valdemarsdag), hvor danskerne vandt herredømmet over det nordlige Estland.
Hvornår var Letland dansk?
Byen Valmiera i det nordlige Letland er således opkaldt efter Kong Valdemar, da danskerne vandt et stort slag i denne by i 1219. Sejren var vigtig for den danske erobring af Estland og Livland, dvs. også dele af Letland.
Hvornår blev Estland kristent?
Kristendom introduceres til Estland fra 1000-tallet gennem mission fra kristne munke og handelsforbindelser. Men det er først i 1200-tallet, at Estland gøres officielt kristent, da Den Tyske Orden får kontrol over området. Den oprindelige religion forblev dog udbredt helt frem til 1700-tallet.
Hvornår blev Letland selvstændig?
Uafhængighedsdagen den 18. november (1918) er datoen, hvorpå Letland etablerede sit statsskab og uafhængighed af Sovjetrusland. Den 4. maj 1990 var den dato, hvor Letland erklærede genoprettelsen af det lettiske statsskab og uafhængighed af Sovjetunionen.
Hvad skete der i 1219?
Slaget ved Lyndanisse, også kaldet Volmerslaget, var et slag under de nordiske korstog, hvor Dannebrog ifølge legenden faldt fra himlen. Slaget fandt sted lørdag den 15. juni 1219 ved Lyndanisse (i dag Tallinn) i Estland.
Er der danske soldater i Estland?
Mens de var i Estland, øvede og trænede soldaterne med britiske og estiske enheder samt med soldater fra andre NATO-lande. Også i 2018 og i 2020 var omkring 200 danske soldater udsendt til Estland som en del af NATO's multinationale styrke på omkring 4000 soldater i Polen og de baltiske lande.
Hvor mange snakker russisk i Estland?
Fra gammel tid boede der russere i Estland, men særligt i besættelsesårene flyttede mange russiske familier til Estland, hvilket betyder, at der i dag bor omkring 320.000 russisktalende i landet.
Hvem erobrede Estland?
Som udslag af 1. Verdenskrig blev Estland i februar 1918 besat af tyske tropper. Den 24.2.1918 erklærede nationalt sindede kræfter landet for selvstændigt, og den dato har siden været Estlands nationaldag. De tyske tropper trak sig dog først tilbage efter nederlaget i Frankrig og våbenstilstanden i november samme år.
Hvor mange russere bor der i Estland?
I Letland er cirka 27 procent af befolkningen russere, i Estland 24 procent, mens det i Litauen kun er omkring 5 procent. Andelen af russisktalende er dog højere.
Hvad betyder estiske?
som angår Estland og esterne (s.d. S). Fra estiske Borgeres Side er der sket Henvendelse til Skandinavien om militær Hjælp.
Hvilket baltisk land er størst?
De tre baltiske lande synes måske ikke af så meget, men alle tre er større end Danmark med Litauen som det største, der er ca. 1,5 gange Danmarks størrelse.
Hvorfor hedder det Baltikum?
Betegnelsen kommer af latin Mare Balticum, 'det baltiske hav' (Østersøen), nævnt i Adam af Bremens værk om de hamburgske ærkebisper fra ca. 1075. Baltikum var i vikingetiden befolket af en række forskellige folk (estere, livere, kurere, letter, litauere mfl.).