Hvornår hedder det jeg?

'mig'. Reglen er i og for sig ganske simpel: Man bruger 'jeg', når stedordet fungerer som subjekt/grundled i sætningen (dvs. personen, der gør noget), mens man bruger 'mig' i alle andre tilfælde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på btech.medarbejdere.au.dk

Hvornår bruger man jeg?

Reglen er egentlig ret enkel: Du skal bruge “jeg”, når det er grundled/subjekt i en sætning. Og “mig” i alle andre tilfælde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk

Hvad er forskellen på mig og jeg?

Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk

Kan man sige du og jeg?

Det vil sige, at de står i stedet for en person i en sætning, og de bøjes forskelligt, alt efter hvilket led ordet står som i sætningen. Hovedreglen er, at står det personlige stedord som grundled, skal man bruge du og jeg; i alle andre situationer bruger man dig og mig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordkraftkom.dk

Kan man sige dig og mig?

Ja, det er korrekt, hvis fx Jacob og jeg gerne vil se Jesper til middag. Men hvis Jesper laver middag, gør han det til Jacob og mig. Jacob og jeg ville være forkert i den sidste sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Hvad hedder du? Sang for børn



Kan man sige det er fordi at?

En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på publicimage.dk

Kan man godt sige hvad klok?

Ja, det kan man i en del tilfælde, og hvad tid har mange år på bagen. Hvad tid og hvornår kan bruges i mange af de samme sammenhænge. Hvad angår syntaks, kan både hvad tid og hvornår bruges i spørgsmål der er helsætninger, og i afhængige spørgesætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Kan man sige behøves?

Grammatisk set er det korrekte: ”Vi behøver ikke at sige så meget til hinanden” og ”Du behøver ikke at forklare det.” Som passivform er ”behøves” til gengæld grammatisk korrekt. ”En undskyldning behøves ikke.”

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Hvad kan man sige i stedet for jeg?

Man kan bruge "man" i stedet for jeg som en distancerende faktor - f. eks.: "Man tror, alle kigger på én" = "Jeg tror, alle kigger på mig". Man kan også bruge "man" i stedet for "du" - f. eks.: "Nå, hvordan har man det så i dag?" Igen som en distancerende faktor, hvis man skal tale om noget ubehageligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på amino.dk

Kan man sige god dag?

Hej kan bruges hele døgnet, goddag ligeledes, men mere specifikt kan der fra om morgenen til hen på formiddagen siges godmorgen og om aftenen og natten godaften.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvornår bruger man jo og ja?

Jo (det er billigt). Resultatet af et ja er altid et udsagn med positivt fortegn, men ja bruges kun som respons på udsagn med positivt fortegn, og altså ikke til at vende fortegn. Det gælder også jah og tja, som dog bruges til at udtrykke forbehold over for udsagnets sandhedsværdi, fx fordi den ikke gælder ubetinget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår bruger man sin og hans?

Brug sin når den der ejer noget, er subjekt (grundled) i sætningen:
  1. Drengen tog altid sin kasket omvendt på (hvis du skriver hans, er det en andens kasket).
  2. Søren gav sin hund et kødben (hvis du skriver hans, er det en andens hund).
  3. Hun hørte sin far spille guitar (hvis du skriver hendes, er det en andens far).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Kan man godt starte en sætning med men?

Ja, du må gerne starte en sætning med men. Mange tror, at det er en sprogfejl at starte sine sætninger med men, fordi ordet oftest optræder midt i en sætning og med lille begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på freelancetekstforfatter.dk

Hvad hedder Team i flertal?

Dansk Sprognævn valgte i 1996 at optage ordet 'team' i retskrivningsordbogen, men ikke med den ubestemte flertalsform 'teams', de anbefalede kun de to former 'flere team' og 'flere teamer'.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rucforsk.ruc.dk

Hvornår bruger man ny og nye?

Hovedreglen er at tillægsord der ender på en vokal, aldrig får endelsen -e: de rå børster, den tro tjener, de ædru gæster, den blå vogn osv. De eneste undtagelser er fri og ny, der har endelsen -e som en mulighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad kan man sige i stedet for hej?

Der er mange måder at hilse på. I Danmark findes for eksempel formerne goddag, davs, morn, hej eller hvordan går det. Traditionelt siges goddag og farvel. Siden 1930'erne har formen hej efter engelsk og svensk mønster vundet terræn i Danmark både som velkomst- og afskedshilsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er Djævleord?

Djævleord er ligegyldige nuanceringer og formuleringer, som ikke bidrager til fremdriften af en klar sætning. Fyldord og gradbøjninger udvander dine pointer. Og ofte vil din læser alligevel aldrig fange, hvad du præcist mener med disse nuancer. Djævleord er fx ord som 'mange', 'meget', 'virkelig' og 'hele'.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Hvordan skriver jeg bedre?

Først og fremmest får du 5 skrivetips, der gør din tekst lækker at læse:
  1. Skriv i et aktivt sprog.
  2. Skriv simpelt uden akadmiker-jargon.
  3. Husk variation i dine sætninger.
  4. Inddrag din læser direkte.
  5. Skær ned for forvægtskonstruktioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på komio.dk

Hvis man har sagt A må man også sige B?

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

har man sagt A, må man også sige B • talemåde er man først begyndt på noget, bør man også fuldføre det med stort A (B, C, ..) på en eftertrykkelig, tydelig og evt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad betyder behøve?

behoove; besl. m. Behov) 1) i aktiv: have brug for noget, som man daarligt kan undvære; have nødig; trænge til; nødvendigvis maatte have.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Er behøver et udsagnsord?

Dermed er "behøver" er udsagnsord, og bøjes som sådan.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studieportalen.dk

Kan man sige bakke tilbage?

Verbet bakke kan ikke have ordet frem efter sig, da at bakke udelukker noget, der bevæger sig fremad. Man siger også aflevere tilbage, og det er vrøvl at sige det modsatte, aflevere frem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Kan man godt sige slemmere?

Værst eller slemmest

Jeg har da altid lært, at det hedder: slem, værre, værst. Svar: "Ordbog over det danske Sprog" (1941) henviser til, at "værre" og "værst" er den almindelige bøjning af "slem", men at "slemmere" og "slemmest" også findes, især i dialekt og i dagligsprog.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Kan man sige at noget Knak?

Det gør Retskrivningsordbogen (2012) heller ikke. Den nævner kun én datidsform af knække, nemlig "knækkede". Den Danske Ordbog (2004) har begge former med, men kalder "knak" for uofficiel. Ordbog over det danske Sprog (1928) nævner begge, men betegner knak som "gammeldags, spøgende eller dialektalt".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk