Bogstavet kaldes også bolle-å. Det blev indført i Danmark ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skrivemåden aa. I mange personnavne og nogle stednavne bruges aa stadig som stavemåde.
Hvornår gik man fra dobbelt å til å?
Århus gik allerede i oktober 1948 over til skrivemåden med å, mens der andre steder var større modstand. Utilfredsheden tog til igennem årene, og i 1984 blev det derfor muligt for kommunale myndigheder at bruge dobbelt-a i lokale stednavne i stedet for bolle-å.
Hvornår begyndte man at bruge å?
Tegnet for å er sandsynligvis opstået efter 1948. I 1948 blev bogstavet nemlig indført i det danske alfabet (før skrev man aa i stedet for å).
Hvornår afskaffede man dobbelt å?
I 1956 kom alle landets stednavne så med på vognen og gik fra dobbelt-a til bolle-å.
Hvornår blev Aalborg med dobbelt å?
Skrivemåde Å/Aa
Skrivemåden med Å blev indført efter retskrivningsreformen i 1948. Undervisningsminister Bertel Haarder og kulturminister Mimi Jacobsen bestemte i 1984, at kommunerne selv kunne vælge stavemåde, hvilket gik imod stednavneudvalgets og Dansk Sprognævns råd.
Jeg nørder i Clevers abonnementer - Første langtur i min Tesla Model Y (Reklame for Clever)
Hvornår blev Århus med dobbelt-a?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn.
Er Aalborg med å eller aa?
Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup. Om muligheden for at bruge aa i afledninger til og sammensætninger med sådanne navne, se § 3.1.
Er Århus med å eller aa?
I dag skal alle ansatte i kommuner, som staves med hhv. dobbelt-a eller bolle-å, stave kommunens navn, som det officielt er blevet besluttet. Men det er stadig retskrivningsmæssigt korrekt for alle os andre at skrive både Århus og Aarhus og Åbenrå og Aabenraa – dog skal man (som altid) være konsekvent.
Hvor gammelt er å?
Å blev officielt indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet. Men bogstavet har været brugt i dansk helt tilbage i 1800-tallet. Man kan godt finde eksempler på at å blev brugt i dansk før bogstavet blev indført i den officielle retskrivning i 1948.
Hvorfor skiftede Århus til Aarhus?
Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side; der var dog valgfrihed i ordbøgerne. En række kommuner ønskede at beholde den gamle retskrivning af deres stednavne. Århus byråd godkendte derimod allerede samme år den nye stavemåde. Derved kunne byen markere sig som progressiv.
Hvad er æ på engelsk?
Å bliver oftest AA (af og til A), Æ bliver AE (af og til A), og Ø bliver OE (af og til O).
Hvornår begyndte man at skrive Ø?
Ord med et langt ø som røst og høre skrives med ø i alle udgaverne frem til den 15. udgave i 1964. Med retskrivningsreformen i 1948 var det slut med at skelne mellem ø og ö i danske ord, og fra den 15. udgave af Højskolesangbogen i 1964 anvendes det gennemstregede ø konsekvent og overalt.
Er der æ i norsk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.
Hvilke lande bruger æ ø og å?
I Danmark har man brugt bogstaverne æ, ø og å lige så længe, som man har skrevet dansk med latinske bogstaver. Æ bliver brugt som et selvstændigt bogstav på dansk, norsk, islandsk og færøsk. På engelsk og fransk bruges æ meget sjældent.
Hvem bruger æ ø å?
En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å. Udover bogstaverne fra det latinske alfabet benyttes bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet kaldes det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk). Det svenske alfabet anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø.
Hvad hedder æ ø å?
Hvis du skal have de danske bogstaver Æ, Ø og Å med, så hedder de: Æ - Ægir. Ø - Ødis. Å - Åse.
Hvor dyb er en å?
Vandløbet er fra 10-12 m bredt og de fleste steder ret dyb, normalt ca. 2 m.
Hvorfor hedder vores alfabet?
Ordet alfabet kommer af græsk alfa og beta, de to første bogstaver i det græske alfabet.
Hvor gammelt er æ?
I latinske tekstudgaver blev æ i slutningen af 1700-tallet i udlandet erstattet med ae, mens det i danske udgaver af latinske tekster blev bevaret langt ind i 1900-tallet. Bogstavet er i nutiden bevaret i latinske eller latiniserede ord som Cæsar, Æneas, æstetik og Thermopylæ.
Hvad hed Århus før?
Aarhus er Danmarks næststørste by og en af landets ældste. Under navnet Aros, som betyder å-munding, optræder den i skriftlige kilder fra 900-tallet, men arkæologiske fund fører dens historie tilbage til 700-tallet.
Er der å på svensk?
Å, å er det 29. og det sidste bogstav i det danske alfabet. Bogstavet bruges også i andre alfabeter, fx det svenske, norske og finske.
Hvorfor hedder det Århus?
Århus' oprindelige betydning var altså i virkeligheden 'åens udmunding'. Sjovt nok er det med udgangspunkt i den ældste skrivemåde for Århus at byens nye kunstmuseum har taget sit navn: ARoS. Så på sin vis har den oprindelige form af Århus fået nyt liv. For- og bagside af mønt fra mellem 1042 og 1047.
Hvilken by er dobbelt A?
Rapperen Niarn (Niels Ross) bruger AA (Dobbelt A) til at beskrive Aalborg med. AA er slangnavnet for århusforstaden Åbyhøj, idet både Rapperen Johnson, Malone, Bulldogg, og Mirakl Crew benytter sig af dette i deres tekster.
Hvordan staves Aabenraa?
Dansk Sprognævn har altid anbefalet, at byen staves med bolle-å, men den danske regering åbnede i 1984 for, at kommunerne selv kunne vælge stavemåder. I Aabenraa har man altid været for at stave byens navn med dobbelt-A, da byen så ville figurere først i alfabetisk orden.
Er Aalborg en by?
Siden 1970 har Aalborg og Nørresundbys været ét administrativt byområde, og indbyggertallet blev i 2004 opgjort til 121.549, hvilket gør Limfjordsbyen til Danmarks fjerdestørste by. Materialet er udarbejdet af Den Digitale Byport, en del af Dansk Center for Byhistorie.