Hvornår kan man blive lægdommer?

Du skal være fyldt 18 år. Du skal have skal have stemmeret. Du må ikke være tidligere straffet for en alvorlig forbrydelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laegdommer.dk

Hvad kræver det at blive lægdommer?

Du skal være opmærksom på at du kun kan komme på Grundlisten, hvis du opfylder nedenstående krav.
  1. Du må ikke fylde 80 år inden udgangen af 2027.
  2. Du må ikke være ude af stand til at varetage en lægdommers pligter på grund af åndelig eller legemlig svaghed.
  3. Du skal være dansk statsborger.
  4. Du skal kunne tale og forstå dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kk.dk

Hvornår bruges lægdommer?

Lægdommer er inden for dansk retspleje en person, som ikke er juridisk dommer, men medvirker ved pådømmelsen af straffesager enten som nævning eller som domsmand. I alle kommuner udarbejdes en liste, ud fra hvilken nævninge og domsmænd vælges ved lodtrækning i den enkelte retskreds, se grundliste.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvordan søger jeg om at blive lægdommer?

Du kan finde mere information om at blive lægdommer hos din egen kommune. Det er også i din egen kommune, at du skal ansøge om at blive lægdommer. Det er Grundlisteudvalget i den enkelte kommune, der har ansvaret for at indstille domsmænd til landsretterne, som herefter trækker lod blandt de indstillede.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvornår får man svar på om man er lægdommer?

Hvornår får jeg svar? Er du optaget på grundlisten, vil du senere på året (2023) høre fra Østre Landsret, hvis du er udtrukket til at være lægdommer. Hvis du ikke er udtrukket, får du ikke besked.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på frederiksberg.dk

Explainer - Hvad er en lægdommer?



Hvor meget tjener man som lægdommer?

Man får et vederlag på 1.100 kr. for hver dag, man fungerer som domsmand eller nævning, desuden får man sin transport betalt. Nævninger og domsmænd udtages for 4 år ad gangen – næste gang fra den 1. januar 2020 til den 31.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dommeridag.dk

Hvad er forskellen på en lægdommer og en domsmand?

Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fmk.dk

Kan jeg blive nævning?

Hvem kan blive nævning eller domsmand? For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hillerod.dk

Kan jurastuderende blive lægdommere?

Det må på den baggrund antages, at en person med en juridisk kandidateksamen undtagelsesvis kan anses at være egnet til at være lægdommer, hvis der ikke er betænkeligheder i forhold til disse kriterier.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jensfrederikhansen.dk

Hvorfor skal man være lægdommer?

Formålet med lægdommere er at embedsmænd ikke skal få for stor magt og at enhver borger med en almindelig juridisk sans skal kunne vurdere i straffesager samt for at lade den almindelige retsfølelse få indflydelse på retten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad skal jeg tage på i retten?

Mørke farver og gerne med et professionelt look er vejen frem. For mænd betyder det at et sort, gråt eller mørkeblåt jakkesæt, vil være den bedste løsning. For kvinder er en mørk nederdel eller kjole den bedste løsning, kombineret med en bluse i neutrale farver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netjurist.dk

Kan man fyre en dommer?

Normalt kan en arbejdsgiver fyre en ansat, men det gælder ikke for dommerembedet. Når en dommer bliver udnævnt, gælder udnævnelsen frem til dommeren enten går på pension, eller selv ønsker at gå af.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejle.dk

Hvilke sager er nævningesager?

Nævningesager er sager, hvor anklageren kræver fængselsstraf på fire år eller mere, eller hvor den tiltalte kan blive dømt til forvaring eller anden anbringelse. Det er typisk alvorlige straffesager, der afgøres som nævningesager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvem kan ikke blive domsmand?

Det gælder fx personer i stillinger, som er vanskelige at forene med arbejdet som domsmand. Det samme gælder, hvis du er fyldt 70 år, eller hvis du på grund af dit helbred, familie- eller erhvervsforhold ikke kan varetage opgaven som domsmand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvordan ansøger man om at blive domsmand?

Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Hvordan aflønnes domsmænd?

Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten. Dette vederlag skal godtgøre den løn, man ikke får, når man tager fri fra arbejde for i stedet at løse en opgave for samfundet. Vederlaget skal der betales skat af, og man får hverken feriepenge eller pension oveni.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Kan jurister være domsmænd?

En stor del af dommerne bliver udnævnt blandt retsassessorer og dommerfuldmægtige. Men en jurist kan også blive dommer på grundlag af sit virke som advokat, jurist i staten eller lærer ved et universitet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ug.dk

Kan man melde sig som domsmand?

Hvem kan være med

Danske statsborgere med fast bopæl i Danmark i alderen 18-76 år kan melde sig som lægdommere. Sammensætningen af gruppen af lægdommere skal være repræsentativ for befolkningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fagbladet3f.dk

Hvor mange dommere er der i Danmark?

Der er ca. 2.400 medarbejdere i Danmarks Domstole, heraf omkring 380 dommere. Retterne ledes altid af en præsident, mens antallet af dommere er forskelligt fra ret til ret alt efter, hvor stort et geografisk område retskredsen dækker, og hvor mange indbyggere der er. Det er ikke kun dommere, der arbejder i retten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad gør en lægdommer?

Hvad er en lægdommer? Lægdommere er helt almindelige mennesker som dig, der har lyst til at være en aktiv del af vores demokrati. Betegnelsen dækker over undergrupperne nævninge og domsmænd, og deres opgave er at sidde med i retssager og hjælpe dommeren med at vurdere, om en tiltalt er skyldig eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laegdommer.dk

Hvem kan være nævning?

Hvem kan blive nævninge og domsmænd?
  • er ustraffet.
  • har valgret til Folketinget.
  • er fyldt 18 år ved start af perioden, hvor grundlisten er gældende.
  • ikke fylder 80 år i den periode, hvor du er udtaget til grundlisten.
  • ikke af helbredsmæssige grunde er ude af stand til at varetage opgaven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aalborg.dk

Hvad er forskellen på domsmænd og nævninge?

Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Hvis du er nævning skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge. Der bruges kun nævninge i sager om meget alvorlig kriminalitet, hvor straffen er mere end 4 års fængsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på holstebro.dk

Hvad er lønnen for en dommer?

måned i 2023. En månedsløn på indgangsniveauet for Dommerarbejde varierer fra 30.210 kr. til 55.085 kr.. Efter 5 års erhvervserfaring vil deres indkomst være mellem 32.677 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lontjek.dk

Hvem udpeger domsmænd?

Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Hvad vil det sige at en dømt kan anke en dom?

Hvis du er utilfreds med dommen, kan du opnå en ny behandling af din sag ved at anke dommen til landsretten. Er du alene utilfreds med dommens afgørelse om sagsomkostninger, kan du kære denne afgørelse til landsretten. Både anke og kære betyder, at du beder om en ny behandling i landsretten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk