Allerede i 800-årene var dele af befolkningen kristnet. Da kong Harald proklamerede kristendommens indførelse i anden halvdel af 900-årene, havde asatro og kristendom længe levet side om side.
Hvornår startede asatroen i Danmark?
200-årig periode fra ca. 800. Man møder hyppigt den opfattelse, at nordisk religion var vikingernes religion, men vi kan ikke se nogen stor forandring i religionen ved vikingetidens begyndelse ca. 800, og den religion, vi møder i det skriftlige kildemateriale, må altså have ældre rødder.
Hvornår blev kristendommen indført i Danmark?
Overgangen til kristendommen markeres af kong Harald Blåtands runesten i Jelling fra omkring år 965. Her står skrevet, at han gjorde danerne kristne.
Hvornår startede den nordiske mytologi?
De lange sammenhængende historier om de nordiske guder har vi især fra de såkaldte Edda-digte. Vi ved, at de blev skrevet ned på Island, men det er svært at datere dem præcist. Man regner dog med, at de er fra 1200-1300-tallet. Scenarier i historierne kan dog genkendes i aftegninger helt tilbage fra 750.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Forskelle mellem norske, svenske og danske vikinger
Hvad var Danmark før vikingetiden?
Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvilket sprog talte man i vikingetiden?
Ifølge artiklen “Hvilket sprog talte vikingerne?” i Illustreret Videnskab Historie (se kilder) talte vikingerne et sprog kaldet oldnordisk. Omkring år 1000 var oldnordisk det mest udbredte europæiske sprog og kunne høres fra Vinland i Amerika til Volga i Rusland.
Hvor kommer asatro fra?
Asatro eller asetro eller asa- og vanetro er en nyere religion, der trækker på inspiration fra den gamle nordiske religion, som blev praktiseret i de nordiske regioner i oldtiden.
Hvad hedder Odins hest i nordisk mytologi?
Navnet ”Sleipner” hører til i den nordiske mytologi og det er Odins sorte hingst. Sleipner har 8 ben og den kan løbe stærkt som vinden og bevæge sig lige godt i luften som på jorden.
Hvad hedder de kvindelige nordiske guder?
- KVINDER I DEN NORDISKE MYTOLOGI. ...
- FREJA: Den mest fremtrædende gudinde af dem alle. ...
- Vår: Hvis navn betyder forår. ...
- Sif: En betagende smuk kvinde med det karakteristiske lange guldhår. ...
- Ydun: Gudinden for evig ungdom. ...
- Frigg: Betyder "Den der elsker" eller "Den der er elsket". ...
- Lofn: Ulykkelig kærlighed.
Hvad er asatro i dag?
Asatro: Folk, der tror på de oldnordiske guder som for eksempel Thor, Odin og Loke, kaldes for asatroende. Den form for asatro, man finder i dag, ligger ikke i direkte forlængelse af vikingernes tro. Der er derimod tale om en religiøs genoplivning og genfortolkning.
Hvad troede danskerne på før kristendommen?
Før kristendommen kom til Danmark, tilbad folk de nordiske guder. Der var mange guder, og de bestemte over hver sit område. Hvis man fx gerne ville sikre sig en god høst, kunne man henvende sig til Freja, som var en frugtbarhedsgudinde. I den nordiske religion var det ikke så vigtigt, hvad folk troede på.
Hvornår fik Danmark en folkekirke?
Den danske folkekirke blev etableret med Grundloven i 1849. Stat og kirke blev adskilt, og danskerne fik samme rettigheder og pligter som borgere uanset deres religiøse tilhørsforhold. Der blev indført religionsfrihed, og staten blev juridisk set religionsløs.
Er asatro dansk?
Moderne asatro
Asatro er en af flere betegnelser på en dyrkelse af de gamle nordiske guder i nutiden. I Danmark er de asatroende ofte organiserede i blotlav, der afholder de religiøse fester, blot, som udgør kernen i det fælles religiøse liv.
Hvad er forskellen på asatro og kristendom?
Hvor kristendommen er troen på en almægtig, frelsende Gud, så handler den nordiske asatro om kontakt til naturens verden og troen på ens egen delagtighed i den guddommelige kraft og styrke.
Hvor kommer man hen når man dør i asatroen?
Hvor kommer man hen når man dør i nordisk mytologi? Hel var stedet, man kom hen, hvis man døde af sygdom eller alderdom. I Hel var der ikke noget krav om, at man skulle foretage sig noget bestemt med sin tid, som der fx var i Odins Valhalla.
Er hel Odins datter?
Hel er barn af Loke og Angerbode og søster til to andre dæmoner, Fenrisulven og Midgårdsormen. Ifølge Snorres Edda blev Hel kastet i Niflheim af Odin og givet ni verdener, der skulle fungere som opholdssteder for dem, der dør af sygdom eller alderdom.
Hvad er forskellen på asatro og nordisk mytologi?
Asatro er dyrkelsen af de gamle nordiske guder. Troen handler dog ikke kun om guder, men også om dyrkelsen af jætter og forfædre. Asatro er en nyere betegnelse, der vandt frem i det 19. århundrede.
Hvorfor hedder det onsdag?
Onsdag er Odins dag – Óðinsdagr
Merkur bliver sammenlignet med Odin, så det blev til onsdag. Odin er i nordisk mytologi Frigg's ægtemand og han er en af de mest fremtrædende guder i den traditionelle nordiske mytologi.
Hvad er forskellen på Valhalla og Asgård?
Valhal er Odins bolig i Asgård i den nordiske mytologi. Mange tror fejlagtigt at stedet hedder Valhalla, hvilket er den anglesaksiske, ikke den danske, version og navnet på den populære tegnefilm om Tjalfe og Røskva. I Odins bolig Valhal bor ligeledes Einherjerne, som er faldne krigere og helte i krig.
Hvem opfandt ordet viking?
Ordet vikinger kommer af oldnordisk víkingar, pluralis af víkingr, sandsynligvis oprindelig om indbyggere fra landskabet Vík, se Viken. Begrebet viking forsvandt fra det danske sprog, men kom igen i 1800-tallet og blev da også benyttet til at betegne en hel periode, vikingetiden.
Hvor mange tror på nordisk mytologi i dag?
Flere dyrker asatroen
Men de seneste par år er interessen for at dyrke den nordiske mytologi blomstret op. Ifølge trossamfundet for asatroende, Forn siðr, dyrker omkring 4.000 personer i dag asatroen i omkring 50 blótlaug. 22-årige Martin Møller Nielsen er inden for de senere år begyndt at dyrke asatroen.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Hvor høje var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.