Af Rigsarkivet/Rigsarkivet. Grundlovsdag den 5. juni er årsdagen for ikrafttrædelsen af den første danske grundlov, Junigrundloven af 1849, og for de senere grundlove fra 1915 og 1953. Grundlovsdag er en national mærkedag og markeres blandt andet med politiske møder rundt om i landet.
Hvem indførte grundlovsdag?
Den 5. juni 1849 underskrev Frederik 7. Danmarks første grundlov. Grundloven afløste Kongeloven af 1665 og markerede overgangen fra enevælde til indskrænket monarki (konstitutionelt monarki) og en mere demokratisk styreform.
Hvornår blev grundlovsdag til en hel fridag?
Halv fridag
Danmark har ingen egentlig nationaldag, grundlovsdag er det nærmeste man kommer. Den var således lovbestemt halv fridag fra 1891 til 1975.
Hvorfor fik vi en grundlov?
Inden han døde i 1848, fik han sin søn, Frederik den 7., til at love at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en grundlov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene.
Er grundlovsdag en fridag for alle?
Grundlovsdag den 5. juni er ikke en helligdag, men en helt almindelig arbejdsdag. Du skal derfor møde på arbejde som normalt denne dag, medmindre du har en aftale med din arbejdsgiver om at holde fri, med eller uden løn.
Grundloven | Hvornår kom grundloven til Danmark?
Hvor længe har grundlovsdag været en helligdag?
Helligdag eller ej? Fra 1891 til 1975 var det lovbestemt, at Grundlovsdag var en halv fridag. Men i dag har du ikke længere krav på at holde fri fra klokken 12. Grundlovsdag er altså ikke en helligdag, og om du har fri, afhænger af, hvilken overenskomst, du hører under.
Hvornår blev 1 maj en hel fridag?
maj-møder i København. I løbet af foråret 1890 lykkedes det Jens Jensen at få tilslutning til “at gøre den 1. Maj 1890 til en almindelig Fridag og benytte den til en Demonstration for 8 Timers Arbejdsdag”. Denne beslutning fik officiel tilslutning fra fagforeninger i flere danske byer.
Hvad var den første grundlov?
Den 5. oktober 1848 blev Den Grundlovgivende Rigsforsamling valgt. Den bestod af 152 medlemmer, der skrev og vedtog Danmarks første grundlov – junigrundloven. Junigrundloven havde 100 paragraffer.
Hvor gammel er den danske grundlov?
Grundloven er Danmarks forfatning. Den første grundlov er fra 1849, men den er siden ændret i 1866, 1915, 1920 og 1953. I dag bliver den regnet som en selvfølge, men sådan har det dog ikke altid været.
Hvor er den originale grundlov?
Også det eneste originaleksemplar af grundloven fra 1866 er blevet fjernet fra Folketingets synlige montre for fremover at blive opbevaret under lås og slå i Rigsarkivet.
Hvorfor er fars dag på grundlovsdag?
Fars Dag blev indført i Sverige i 1931, og et par år efter - i 1935 - kom dagen til Danmark. Svenskerne valgte at følge den amerikanske placering af dagen, og lagde den på 3. søndag i juni. I Danmark blev det Grundlovsdag, dog med et lille forsøg på flytning i 1947.
Hvorfor har alle ikke fri grundlovsdag?
Grundlovsdag er ikke en helligdag. Og dermed heller ikke en fridag for alle danskere. Om du har fri, afhænger i første omgang af, om du er dækket af en overenskomst, understreger Kim Jung Olsen, der er faglig chef i fagforeningen HK/Privat: - Grundlovsdag er en af de dage, hvor folk kan være i tvivl, om de har fri.
Er grundlovsdag en fridag BUPL?
Almindelige hverdage er alle dage undtagen lørdage, søndage og helligdage samt den 5. juni (Grundlovsdag) og den 24. december (juleaftensdag).
Hvorfor blev grundloven ændret i 1953?
En af hovedårsagerne til, at grundlovsændringen i 1953 gik igennem, var, at Frederik 9. (født 1899, regent 1947-1972) havde tre døtre, men ingen sønner. Med den daværende grundlov skulle Frederik 9. s bror, Knud, dermed være tronfølger.
Hvad skete der i 1953 i Danmark?
1953 blev et år med meget politisk aktivitet. Hele tre gange skulle de danske vælgere udøve deres demokratiske borgerpligt i forbindelse med to folketingsvalg og en ny grundlov, som skulle til folkeafstemning. For alle tre begivenheder blev den nye grundlov et centralt emne.
Hvor mange gange er grundloven lavet om?
Siden 1849 er Grundloven blevet ændret fem gange og blev forgæves søgt revideret i 1939. Den nuværende grundlov trådte i kraft i 1953. Grundloven er den vigtigste lov i Danmarks Rige. Grundlovsfortolkning udgør en central del af den juridiske disciplin forfatningsret.
Hvornår fik mænd stemmeret i Danmark?
Valgret i grundloven af 1849
Ifølge den første grundlov blev valgretten tildelt mænd, der var uberygtede, havde indfødsret og var fyldt 30 år. Dertil kom en række forhold, der begrænsede udbredelsen af den almindelige valgret: Vælgeren måtte ikke stå i privat tjenesteforhold uden at have egen husstand, dvs.
Hvor mange grundlove har vi i Danmark?
Siden grundloven blev vedtaget i 1849, er den blevet ændret i 1866, 1915, 1920 og 1953. Når grundloven kun er ændret få gange, skyldes det ifølge ”Derfor grundloven” (se kilder) bl.
Hvem fik ikke stemmeret med grundloven i 1849 og hvorfor?
· Som havde fast bopæl i valgkredsen et år før valget. Hermed gav Grundloven 1849 stemmeret til omkring 15% af den samlede befolkning. Kvinder, tjenestefolk, fattige og straffede var blandt de, som stadig ikke havde stemmeret.
Hvad havde vi før grundloven?
Den tidligere styreform kaldes enevælde. Her var al magt samlet hos kongen. I 1848 blev enevælden erstattet af konstitutionelt monarki. Den nye styreform blev bekræftet med Grundloven, og hvorefter blev magten delt mellem en lovgivende, en udøvende og en dømmende magt.
Hvad skete der i 1920 i grundloven?
Blandt de vigtigste ændringer i Grundloven fra 1920 var desuden en begrænsning af kongens eneret til beslutninger vedrørende landets udenrigs- og forsvarsforhold. Ifølge Grundlovens § 18 kom krigserklæringer, fredsslutninger samt afslutning og ophævelse af forbud og handelstraktater til at kræve Rigsdagens samtykke.
Hvornår fik vi demokrati i Danmark?
Danmark har haft demokrati siden den første grundlov blev vedtaget i 1849. Vedtagelsen af grundloven blev slutningen på enevælden, kongens magt blev indskrænket og borgerne fik stemmeret. Grundloven er som Danmarks forfatning et vigtigt symbol for demokratiet og dets udvikling.
Hvem opfandt 1. maj?
1. maj blev stiftet som arbejderbevægelsens internationale kampdag på Socialistisk Internationales kongres i 1889 – i 100-året for Den Franske Revolution. I Danmark fejres det stadig tidligt om morgenen i mange fagforeninger og i Socialdemokraternes, SF's og Enhedslistens partiforeninger.
Hvem har fri første maj?
Social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere, hjemmehjælpere, beskæftigelsesvejledere, plejehjemsassistenter, plejere 1. maj og Grundlovsdag fra kl. 12.00 – 24.00: Der er i størst muligt omfang ret til frihed uden at normaltjenesten omlægges.
Hvorfor er første maj en helligdag?
De fastslog i 1886, at 1. maj skulle være dagen, hvor alt arbejde skulle standses. På denne dag forlod 200.000 arbejdere deres arbejde og krævede otte-timers-arbejdsdag.