Konfirmation er en kirkelig handling, hvor unge ved overgangen til voksenalderen bekræftes i deres dåb; i Danmark indført i 1736. Oprindelig var konfirmationen en del af dåbshandlingen, nemlig den åndsmeddelelse gennem håndspålæggelse, der fulgte efter dåben (jf. Ap. G.
Hvornår begyndte man at konfirmere i Danmark?
I Danmark blev konfirmationen indført af Christian 6. i 1736.
Er konfirmation en dansk tradition?
Konfirmationen er nemlig Guds bekræftelse af den konfirmerede som Guds barn – et løfte fra Gud om fortsat velsignelse i den kristne tro. Konfirmationen har været en dansk tradition i mange år.
Hvordan opstod konfirmation?
Konfirmationen har rødder i den katolske kirke og har ændret sig markant de seneste 500 år fra at være en udelukkende religiøs handling til at blive en fest med stadigt større fokus på dyrt tøj, penge og gaver. De seneste årtier har konfirmationen fået konkurrence af overgangsritualer, som ikke knytter sig til kirken.
Hvornår blev man konfirmeret i 1800?
Konfirmationsalderen lå mellem 14 og 19 år. I 1759 slog en forordning fast, at konfirmation før det fyldte 14 år, kun kunne finde sted, hvis der var helt særlige forhold. Var en person ikke konfirmeret inden da, kunne vedkommende sættes i fængsel, indtil han eller hun havde lært nok til at blive konfirmeret.
5 typer til konfirmation
Hvem indførte konfirmationen i Danmark?
januar 1736, blev udstedt af Christian 6. (født 1699, regent 1730-1746). Loven gjorde konfirmation obligatorisk for alle børn i kongerigerne Danmark og Norge. Et vigtigt element i loven var, at konfirmanderne skulle gennemgå et undervisningsforløb i kristendommens rette lære, inden de kunne indstilles til konfirmation.
Hvor kommer konfirmationen fra?
2. Konfirmationen er 'kun' en bekræftelse. I Danmark har konfirmation eksisteret siden 1736, hvor den blev indført af kong Christian VI. Egentlig var der tale om genindførelse af en tidligere skik og ceremoni, nemlig firmelsen, som fandtes i den katolske tid frem til Reformationen i 1536.
Kan man være kristen uden at være konfirmeret?
Kan man godt være kristen, selvom man ikke er konfirmeret? Konfirmationen blev indført i Danmark i 1736. Den er en kirkelig praksis, som skal understrege betydningen af at være døbt ind i den kristne tro, men opretter ikke selv nogen ny status.
Hvad kalder man en pige der bliver konfirmeret?
Konfirmandinde Konfirmand-inde, en. kvindelig konfirmand.
Hvorfor blev konfirmationen indført i den kristne kirke?
Konfirmationen er det ritual i kirken, som markerer overgangen mellem barndom og ungdom. Konfirmation betyder, at Gud bekræfter det løfte om at være med dig, som han gav dig, da du blev døbt. Som døbt får du lov til selv at tage stilling til din dåb, når du er på vejen mod at blive voksen.
Hvad betød konfirmationen i gamle dage?
Konfirmationen bliver adgangen til at gifte sig, vidne i retten, at tage en gård i fæste og mange andre "voksne" opgaver. En del af konfirmationen var overhøringen (eksamen) i det, konfirmanden havde lært om kristendommen. Bestod man ikke denne prøve, fik man simpelthen ikke del i de "voksne" rettigheder.
Er der konfirmation i Sverige?
I Danmark har konfirmationsprocenten i flere år ligget stabilt på omkring 70 procent af en årgang. I Sverige er tallet 20-25 procent, mens det i Tyskland og England er endnu lavere. Antallet af konfirmander er i sig selv bemærkelsesværdigt, eksempelvis fordi antallet af dåb falder.
Hvorfor blev man konfirmeret i gamle dage?
Konfirmation i 1800-tallet
Det var en nødvendighed for at kunne komme ud og arbejde (tjene), blive gift og være en del af samfundet. Faktisk var det helt op til grundlovens indførelse i 1849 en forudsætning, at man blev konfirmeret, hvis man skulle have borgerlige rettigheder.
Er der konfirmation i England?
Du kan blive konfirmeret helt på samme måde som i Danmark. Dog er undervisningen tilrettelagt anderledes, fordi konfirmanderne kommer fra hele London-området. Man skal være medlem af kirken for at blive konfirmeret.
Hvorfor er det blå mandag?
Hvorfor hedder det blå mandag? Blå mandag har rødder i den katolske kirke, hvor man på fastelavnsmandagen dækkede alteret til med et blåt klæde for at markere starten på fasten. Blå mandag skal symbolisere, at man går en helt ny tid i møde – nemlig voksenlivet, som ifølge traditionen starter ved konfirmationen.
Hvorfor skal man konfirmeres?
Konfirmation som et skridt ind i voksenlivet
Konfirmationen fejres typisk med en fest, hvor familie og venner samles for at fejre den unge og ønske ham eller hende tillykke. Det er en tid, hvor den unge får bekræftet sin identitet og begynder at tage beslutninger om sin tro og fremtid.
Hvilke farver må man ikke have på til konfirmation?
Det er generelt bedst at undgå at bære hvidt, da dette traditionelt er brudens eller konfirmandens farve. Sort kan også undgås, da det er en farve, der normalt associeres med begravelsesceremonier og sorg. Ellers kan man tage udgangspunkt i invitationen og undgå farver, som er i modstrid med temaet for arrangementet.
Hvorfor har man hvidt tøj på til konfirmation?
Den hvide dragt er altså renhedens og festens farve. Derfor brugte man i den ældste kristendom at forære nydøbte en hvid kjortel, når de kom op af dåbsvandet. Dermed fik den hvide dragt sin kirkelige symbolik. Dens bærer fremstår renset og festklædt.
Kan man blive konfirmeret som katolik?
Konfirmationen betyder, at du bliver en del af den lutherske kirke. De ortodokse og katolske præster anbefaler ikke, at du bliver konfirmeret, hvis du tilhører deres kirke. Du kan dog stadigvæk følge undervisningen med dine skolekammerater i konfirmationsforberedelsen, selvom du er katolsk eller ortodoks.
Kan man blive gudmor hvis man ikke er konfirmeret?
Rent juridisk kan man blive fadder, så længe man er døbt, selvom man har meldt sig ud af folkekirken eller er døbt i en anden kristen kirke. For at blive fadder skal man være konfirmeret eller være nået konfirmationsalderen, jf.
Hvad er forskellen på fadder og gudmor?
Hvad er forskellen på en gudmor og fadder? Gudmor (eller gudfar, hvis det er en mand) bærer og holder barnet under dåben, mens fadderne er vidner til dåben og forpligter sig til at lære barnet om kristendom.
Kan man blive konfirmeret som 12 årig?
De fleste steder har man dog holdt fast i at forberede konfirmanderne til konfirmation på 7. klassetrin. Det vil sige, at børnene skal være 13-14 år, når de går til forberedelse, og de fleste er nok fyldt 14, når de konfirmeres.
Hvor mange penge er det normalt at få i konfirmation?
Godt og vel halvdelen af gaverne gives ifølge undersøgelsen som pengegaver. Det betyder i runde tal, at en gennemsnitligt konfirmand får pengegaver for 17.000 kroner. Det er så stort et beløb, at man som forældre bør tage en snak med sit barn om, hvad der skal ske med pengene, lyder anbefalingen fra Ida Moesby.
Hvor meget koster en konfirmation?
Fakta om udgifter til konfirmationer i Danmark
Vi bruger i gennemsnit 3.040 kr. på gaver til børnebørn, 820 kr.
Kan man blive konfirmeret uden at gå til præst?
"At gå til præst” er et udtryk, mange bruger om at gå til konfirmationsforberedelse. Det er frivilligt at blive konfirmeret, men hvis du vælger det, skal du først gå til præst. Her lærer du om kristendom, og taler med præsten og dine kammerater om livets store spørgsmål.