Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvornår blev vi medlem af EU?
Et voksende fællesskab – de første nye medlemmer
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer.
Hvornår kom EU til?
300 mio. år siden ved kollision i Uraliderne blev forenet til et stort kontinent, Eurasien. Læs mere om Europas geologi.
Hvordan og hvornår startede EU?
EU startede så småt med etableringen af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab tilbage i 1952, men det nuværende samarbejde blev grundlagt ved underskrivelsen af Rom-traktaten og dens ikrafttrædelse i 1958.
Hvornår kom det til at hedde EU?
Traktaten om Den Europæiske Union (også kaldet Maastricht-traktaten) fra 1993 udbyggede og styrkede samarbejdet yderligere. Traktaten betød også at EF skiftede navn til EU.
Dit Demokrati | EU’s historie
Hvad hed EU før 1993?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993.
Hvad skete der i 1973 i Europa?
den 1. januar 1973 trådte Danmark ind i EF. Den forholdsvise store tilslutning til medlemskab ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 betød dog på ingen måde, at Danmark fik et let liv i Det Europæiske Fællesskab.
Hvem var de første lande i EU?
De seks lande er Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg. Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft i 1952.
Hvad hed EU i starten?
I april 1951 bliver traktaten om Kul- og Stålunionen/Det europæiske kul- og stålfællesskab (EKSF/ECSC) underskrevet, og året senere, den 25. juli 1952 træder den i kraft.
Hvad skete der i 1992 i EU?
Folkeafstemningen om Maastricht-traktaten var en dansk folkeafstemning om Danmarks ratifikation af Maastricht-traktaten, der blev afholdt 2. juni 1992. Afgørelsen var tæt; 50,7 % stemte nej, mens 49,3 % stemte ja.
Hvad er meningen med EU?
Formålet med det europæiske samarbejde er at sikre økonomisk velstand, stabilitet og sikkerhed i hele Europa. En af de væsentligste styrker i EU-samarbejdet er samarbejdets evne til at hjælpe medlemsstaterne med at kunne håndtere udfordringer i en omskiftelig verden.
Hvem bestemmer i EU?
Europa-Kommissionen er EU's politisk uafhængige udøvende organ. Den er alene ansvarlig for at udarbejde forslag til ny EU-lovgivning og for at gennemføre de beslutninger, der træffes af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union.
Hvad står u for i EU?
EU. EU står for Den Europæiske Union.
Hvornår stemte Danmark nej til EU?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvor lang tid har Danmark været en del af EU?
Efter en folkeafstemning i 1972 blev Danmark medlem af EF fra 1973, men Danmarks deltagelse i europæisk samarbejde havde været drøftet allerede siden begyndelsen af 1950'erne. I 1993 trådte Danmark ind i EU.
Hvornår stemte Danmark nej til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Er Polen en del af EU?
Polen har siden 2004 været en del af EU - Den Europæiske Union.
Er Island en del af EU?
Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde gennem EØS-aftalen. Island er medlem af NATO.
Hvad skete der i EU i 1989?
Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande.
Hvem fandt på EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Er Grønland en del af EU?
Grønland havde i den forudgående budgetperiode (2014-2020) mulighed for opnåelse af budgetstøtte på ca. 1,6 mia. kroner. Grønland valgte at træde ud af det europæiske samarbejde i 1985, men har siden være tilknyttet EU som såkaldt ”oversøisk land og territorie” (OLT).
Hvad er det 2 største land i Europa?
Godt nok findes store dele af det russiske rige i Asien, men ikke desto mindre sætter man normalt grænsen ved Ural-bjergene, hvorfor Rusland med 3,836,652 km² klart er størst i Europa uanset hvad. Det næststørste land i Europa er Ukraine med 603,628 km².
Hvad skete der i 1948 i Danmark?
Påskekrisen var en krise, der opstod i Danmark i ugerne op til påsken i 1948, da danske regering modtog en række efterretninger, der kunne tyde på en umiddelbart forestående sovjetisk aktion mod et af de nordiske lande, formentlig Danmark.
Hvad skete der i 1969 i Danmark?
1969 var året med Apollo 11 og den første mand på månen, året med billed-pornoens frigivelse i Danmark og alle demonstrationerne imod dens væsen, med Woodstock-festivalen, Jumbojetten, Vietnam-krigen, Stonewall-optøjerne, hippierne, Pippi Langstrømpe, optøjerne i Belfast, hashen, Concorden, Zodiac-seriemorderen, Nixon, ...
Kan man smide et land ud af EU?
Der eksisterer ingen formelle regler for at smide et land ud, men et lands frivillige udtræden af EU er defineret i artikel 50 i EU-Traktaten. At et land skulle kunne smides ud af EU har været diskuteret som en mulighed overfor lande der i markant grad afviger fra spillereglerne for EU-samarbejde.