Hvornår skal der ikke komma foran og?

Der skal komma foran og, hvis der kommer en sætning efter. Det vil sige, at hvis der efter OG kommer et verbum og subjekt, skal der komma. Fx: Oftest blev jeg fortvivlet, når bussen allerede var kørt, og JEG SATTE mig derfor ned og røg en smøg. Der skal derimod ikke komma, hvis der ikke kommer en sætning efter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på a1kommunikation.dk

Hvornår skal der ikke være komma foran og?

To eksempler med og uden komma foran og:

”Jens og Ole (grundled) gik (udsagnsled) en tur, og Ole (grundled) blev (udsagnsled) temmelig træt.” Derfor skal der ikke være komma foran det første og. Men til gengæld skal der være komma foran det andet og, fordi det netop indleder en ny sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstfokus.dk

Kan man sætte komma efter og?

BEMÆRK: Hvis to helsætninger bindes sammen af en sideordningskonjunktion, fx og eller men, sættes kommaet altid foran og aldrig efter denne: Tordenen buldrede og, regnen styrtede ned. (Korrekt: Tordenen buldrede, og regnen styrtede ned).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvilke kommaregler er der?

Komma — det korte overblik
  1. Der sættes komma i opremsninger. ...
  2. Der sættes komma ved selvstændige sætningsdele (forklarende og præciserende tilføjelser) ...
  3. Der sættes komma mellem helsætninger og mellem sideordnede ledsætninger. ...
  4. Der kan sættes komma foran ledsætninger. ...
  5. Der sættes komma efter ledsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvilke ord sætter man ofte komma foran?

Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx).
  1. Sæt altid komma foran "at", medmindre der følger et udsagnsord efter. ...
  2. Sæt altid komma foran "men". ...
  3. Sæt komma foran "som" og "der", når de kan erstatte hinanden, medmindre "som" eller "der" står efter et hv-ord. ...
  4. Sæt komma i en opremsning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Sådan sætter du komma - 3 vigtige regler



Hvornår må man ikke sætte komma?

Strengt taget er det valgfrit at sætte komma foran 'men', når 'men' indleder en sætningsdel med en vis selvstændighed, fx de første to eksempler herover. Kommaet foran 'men' i den sidste sætning er dog ikke valgfrit. Her gælder reglen om komma mellem helsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opgavekorrektur.dk

Kan man godt starte en sætning med og?

Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Hvad er de nye kommaregler?

Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvordan sætter man komma i en tekst?

Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstfokus.dk

Hvordan sætter man komma med kryds og bolle?

Kryds og bolle

Kryds (x) sættes ved substantiver (grundled), og bolle (o) sættes ved finitte verber (udsagnsord som du kan sætte 'jeg' foran, for eksempel løber). To par af kryds og bolle (eller flere) skal opdeles med komma: Jeg (x) gik (o) en tur, fordi jeg (x) havde (o) lyst.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studenterbroed.dk

Er der komma før samt?

Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Er kommaet sat rigtigt?

Nyt komma blev afskaffet i 2004. Siden da har vi kun brugt grammatisk komma, dog er det nu valgfrit, om man vil sætte komma foran ledsætninger, dvs. startkomma. Helsætning, ledsætning, opremsning, komma før men, startkomma ...

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gotutor.dk

Er der altid komma før men?

"Hvis et men indleder en helsætning, skal der altid sættes komma foran, fx: Du kommer for sent, men det gør ikke noget." Du ser godt ud(,) men er ikke særlig kvik!

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Hvorfor skal der komma foran og?

Der skal komma foran og, hvis der kommer en sætning efter. Det vil sige, at hvis der efter OG kommer et verbum og subjekt, skal der komma. Fx: Oftest blev jeg fortvivlet, når bussen allerede var kørt, og JEG SATTE mig derfor ned og røg en smøg. Der skal derimod ikke komma, hvis der ikke kommer en sætning efter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på a1kommunikation.dk

Er der komma foran end?

Vi sætter altid komma foran end, når det indleder en ledsætning, f. eks. Vi har større tillid til bankernes vilje, end regeringen åbenbart har.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Hvornår sætter man kryds og bolle?

Man sætter kryds under grundleddet i sin sætning. Grundleddet er den eller det, der handler/gør noget i sætningen. Man sætter bolle under udsagnsleddet i sin sætning. Udsagnsleddet er det, der bliver gjort i sætningen, fx "liste", "hoppe", "synge" og "løfte."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aroskurser.dk

Er der komma før at?

Vi sætter altid komma foran for at, når for at indleder en ledsætning, f. eks. Man skal have stemmeret, for at man kan blive valgt til Folketinget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Hvornår skal man sætte startkomma?

Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Er der altid komma foran som?

Husk altid at placere et komma før "som" og "der", hvis de to kan skiftes ud med hinanden. Det er en lille huskeregel, som er en stor hjælp for dig, der ikke har det fjerneste begreb om, hvad en "ledsætning" er. En lige så nem lille huskeregel er, at du skal huske at sætte komma før HV-ord. Nemmere bliver det ikke.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aroskurser.dk

Kan man sige mig og?

Ja, det er korrekt, hvis fx Jacob og jeg gerne vil se Jesper til middag. Men hvis Jesper laver middag, gør han det til Jacob og mig. Jacob og jeg ville være forkert i den sidste sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Kan man godt sætte punktum før og?

Punktum før og

Det er ikke en fejl at skrive “og” eller “men” efter punktum, men i udgangspunktet bør du ikke begynde en sætning med “og” eller “men”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan man sige og at?

Og eller at? Det kan være rigtig svært at høre, hvornår man skal bruge ”og” eller ”at”. Som en huskeregel kan man i stedet udskifte og/at med de engelske and/to. Hvis sætningen på engelsk lyder rigtig med to, skal man bruge at, og lyder den rigtig med and, skal man bruge og.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Er der komma foran fordi?

Foran som om, fordi, som og end

Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvad er et Slutkomma?

Slutkomma er komma efter en ledsætning, fx "hvis du kommer med, bliver jeg glad", "når svalerne flyver lavt, bliver det regnvejr", "at han er fra Fyn, høres tydeligt". Der skal altid sættes slutkomma, mens det som hovedregel er valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Kan man sætte komma efter punktum?

Både komma, punktum og udråbstegn kan bruges. Man kan evt. sætte et valgfrit komma mellem sluthilsen og afsendernavn, men ikke, hvis man har brugt en forkortelse med punktum, fx. Mvh., Vh.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kommaer.dk