Hvornår skal der være bindestreg i et ord?

sammensætninger (og afledninger) med symboler, tal, bogstaver, toner m.m. skrives med bindestreg: A-menneske, F-dur, 50-øre osv. sammensætninger (og afledninger) mellem ord der betydningsmæssigt er sidestillede, skrives med bindestreg: had-kærligheds-forhold, hjemme-pc-ordning osv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Hvornår bruger man bindestreg i et ord?

Bindestregens hovedformål er at binde to eller flere ord sammen. Men man bruger også bindestreg ved deling af ord ved linjeskift. søn- og helligdage (søndage og helligdage) haveborde og -stole (haveborde og havestole).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvordan bruger man bindestreg i sætninger?

Bindestregen bruges i sammensætninger med tal og med symboler, fx ved 2-tiden. Bindestregen bruges i andre sammensætninger, fx ad hoc-udvalg og hjerte-kar-sygdomme. Bindestregen bruges i orddelinger ved linjeskift. Bindestregen bruges i visse fremmedord, fx walkie-talkie.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogkontoret.dk

Hvornår bruger man bindestreg i stedet for komma?

Tankestreger og bindestreger
  1. Tankestreg –
  2. Bindestreg -
  3. En tankestreg kan sættes omkring en indskydelse eller foran en tilføjelse. Tankestregen kan derfor erstatte både komma, parentes, semikolon og punktum:
  4. En bindestreg bruges til at binde to eller flere ord sammen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kommunikationogsprog.dk

Hvornår skal man bruge tankestreg?

Tankestreg kan bruges mellem helsætninger for at betegne et indholdsmæssigt skift: Svigerfar var i dårligt humør. Det var derfor jeg helst ikke ville diskutere politik. – I næste uge rejser vi så på ferie, og det glæder vi os meget til.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

STREKKER | Engelsk time



Hvad betyder bindestreg i en tekst?

Bindestregen bruges mellem stavelser. Du kan bruge bindestreg, når du vil gøre det nemmere at læse et langt og svært ord. Du kan selvfølgelig også bruge en bindestreg, når teksten fortsætter på næste linje.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstfokus.dk

Hvad er forskellen på bindestreg og tankestreg?

Bindestregen binder ord eller orddele sammen til længere ord. Tankestregen viser, at der er en kort pause i en sætning. En tankestreg i Word er en lille smule længere end bindestregen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstfokus.dk

Hvorfor bruger man tankestreger?

Mens bindestreger bruges til at binde ord sammen, sættes tankestreger omkring en indskydelse (parentetisk sætning) eller foran en tilføjelse. Tankestregens grundlæggende funktion er – med andre ord – at markere et ophold i teksten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på btech.medarbejdere.au.dk

Hvilke ord skal man sætte komma efter?

Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx). Når du tilføjer et forklarende led til din sætning, skal der altid være komma foran tilføjelsen. Det er ofte efter ord som "især", "fx", "ifølge". Vi overnatter ofte i telt på vores ferier, især om sommeren.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvornår skal man ikke sætte komma?

Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår skal man bruge kolon?

Kolon er et sætningstegn, der peger fremad. Kolon bruges på dansk foran ordret gengivelse, fx Hun sagde: "Nu går jeg" og foran forklaringer, hvor det ofte svarer til ordet nemlig, fx Desserten var is med frugt: pærer, fersken, melon og mango.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvordan skriver man bindestreg?

Bindestregen ( - eller ‐ ) er et symbol brugt i grammatisk tegnsætning. Den bruges til at lave sammensatte ord eller adskille stavelser ved linjeskift. Den er ikke at forveksle med tankestregen, der blandt andet kan se ud som –, — eller ―. Bindestreger skrives uden afstand (mellemrum) til de omgivende orddele.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvilke ord kan man starte en sætning med?

Man kan starte sætninger med lige præcis det ord, man nu vil. Så længe sætningen giver mening og passer ind i konteksten. Skrive- og retskrivningsregler kan være gode.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Hvad er reglerne for bindestreg?

sammensætninger (og afledninger) mellem ord der betydningsmæssigt er sidestillede, skrives med bindestreg: had-kærligheds-forhold, hjemme-pc-ordning osv. sammensætninger der er indlånt med bindestreg, beholder undertiden bindestregen: drive-in, walkie-talkie, cha-cha-cha, tete-a-tete.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Er i morgen i et eller to ord?

Svaret er entydigt: i dag - i morgen - i går: altid i to ord. Idag, imorgen og igår er ikke godkendte skrivemåder på dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kathrinemedh.dk

Er udenfor i et eller to ord?

Det er fx valgfrit, om man skriver 'udenfor' eller 'uden for' i sætningen: ”Hun står udenfor/uden for huset”. I andre tilfælde afhænger stavemåden af betydningen. Der er således forskel på betydningen af 'lige så' og 'ligeså' i sætninger som 'At stave er lige så svært som at læse' og 'Vi yder vores.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opgavekorrektur.dk

Hvad er de nye kommaregler?

Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Er komma før eller efter at?

Reglen er, at man altid skal sætte komma foran ordet 'at', medmindre der følger et udsagnsord efter ordet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opgavekorrektur.dk

Er der komma før samt?

Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvornår skal man bruge semikolon?

Semikolon er et sætningstegn, der afgrænser ret selvstændige, men indholdsmæssigt tæt forbundne udsagn, fx chefen kom for sent; hans tog var forsinket. Efter semikolon skrives lille begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvornår skal man bruge parentes?

Parentes omkring ord, orddele eller sætninger kan bruges til at betegne tilføjelse, nærmere forklaring, specifikation eller alternativ mulighed: Arresø (i Nordsjælland) er Danmarks største sø. Træet er angrebet af blåsplint (en svampeart). I pausen kan der købes drikkevarer (øl, vand, kaffe).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvordan ser en tankestreg ud?

Typer af tankestreger

M-tankestregen ( — ) har en længde svarende til et m i den aktuelle skrifttype. Figurtankestregen ( ‒ ) ligner en almindelig bindestreg, men bruges i andre situationer. Citationstankestregen ( ― ) ligner m-tankestregen og bruges til citater. En svungen tankestreg ( ~ ) bruges i ordbogsdefinitioner ...

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er reglerne for sammensatte ord?

Sammensatte ord skal skrives i ét ord

Når der er mere tryk på det første led end på det andet led, skal det skrives i ét ord. Nogle gange giver det ganske enkelt en betydningsforskel om man skriver i ét eller flere ord, fx: en tysklærer en stormagt en rødspætte en tysk lærer en stor magt en rød spætte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår sætter man ord sammen?

Hvis ordene har ét stærkt tryk, når du siger dem højt, skal de staves i ét ord. Der er altså tale om et sammensat ord. Hvis ordene har to stærke tryk, når du siger dem højt, skal de staves i to ord. Der er altså ikke tale om et sammensat ord.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstr.dk

Hvornår skal ord sættes sammen?

På dansk bruger vi nemlig ikke mellemrum i sammensatte ord, sådan som man gør i fx engelsk. Når man skal skrive et ord, som skal forstås som én samlet genstand, så skal det altid være sammensat. Hvis der kommer mellemrum imellem, så bliver det grammatisk set til to forskellige ord.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk