Hvornår skal man bruge kolon?

Kolon er et sætningstegn, der peger fremad. Kolon bruges på dansk foran ordret gengivelse, fx Hun sagde: "Nu går jeg" og foran forklaringer, hvor det ofte svarer til ordet nemlig, fx Desserten var is med frugt: pærer, fersken, melon og mango.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvornår bruges semikolon og kolon?

Tegnet bruges til at markere en lille pause inde i en sætning – her har du den største forskel, i forhold til kolon. Du kan bruge semikolon, hvis du vil vise, at her er to helsætninger, som betydningsmæssigt hører tættere sammen, end hvis du havde brugt et punktum mellem dem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogkontoret.dk

Hvornår skal man bruge udråbstegn?

Udråbstegn er tegnet !, der anvendes til angivelse af bl. a. udråb, forundring, ordrer, ønsker, opfordringer og kraftudtryk. På dansk (og de fleste andre sprog) kan udråbstegn i lighed med punktum og spørgsmålstegn markere afslutningen af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvornår skal man bruge tankestreg?

Tankestreg kan bruges mellem helsætninger for at betegne et indholdsmæssigt skift: Svigerfar var i dårligt humør. Det var derfor jeg helst ikke ville diskutere politik. – I næste uge rejser vi så på ferie, og det glæder vi os meget til.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvornår skal der være stort efter kolon?

Stort bogstav efter kolon hvis der kommer en helsætning efter. Hvis der kommer en helsætning efter et kolon, skal første ord i sætningen skrives med stort. Det hænger sådan her sammen: Lejlighederne er ikke færdige endnu, og derfor kan vi ikke flytte ind.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Kolon og semikolon



Hvordan sætter man kolon?

  1. Altid kolon. Altid kolon foran direkte tale og citater. Altid kolon foran forklaringer og uddybninger.
  2. Aldrig kolon. Aldrig kolon foran indskud. Aldrig kolon efter overskrifter.
  3. Stort eller lille begyndelsesbogstav efter kolon. Lille begyndelsesbogstav efter kolon. Stort begyndelsesbogstav efter kolon.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Hvornår skal der være stort i?

I skrives altid med stort når det bruges som tiltaleord. Og det gør De, Deres og Dem i høflig tiltale også: Så må I godt finde jeres madpakker frem (men jeres skal med lille j).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Er tankestreg og bindestreg det samme?

Hvad er forskellen? Bindestregen binder ord eller orddele sammen til længere ord. Tankestregen viser, at der er en kort pause i en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstfokus.dk

Hvorfor bruger man tankestreger?

Tankestregen er længere end bindestregen og skrives med mellemrum før og efter. Den bruges bl. a. mellem helsætninger, til at skabe et ophold og ved indskud og tilføjelser som i disse eksempler: Jeg købte ikke computeren – den havde ikke RAM nok.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faberfischer.dk

Hvornår må man sætte bindestreg?

Bindestregen indgår i sammensatte ord med forkortelser, fx EU-regler og VM-håndbold. Bindestregen bruges i sammensætninger med tal og med symboler, fx ved 2-tiden. Bindestregen bruges i andre sammensætninger, fx ad hoc-udvalg og hjerte-kar-sygdomme. Bindestregen bruges i orddelinger ved linjeskift.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogkontoret.dk

Hvornår bruger man Udeladelsesprikker?

Udeladelsesprikker signalerer, at noget er udeladt, og tøveprikker antyder noget uafsluttet eller tøvende. Prikkerne kan anvendes på flere forskellige måder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på blog.dansksprogrevision.dk

Hvornår skal man bruge parentes?

Parentes omkring ord, orddele eller sætninger kan bruges til at betegne tilføjelse, nærmere forklaring, specifikation eller alternativ mulighed: Arresø (i Nordsjælland) er Danmarks største sø. Træet er angrebet af blåsplint (en svampeart). I pausen kan der købes drikkevarer (øl, vand, kaffe).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad betyder de tre prikker?

Udeladelsesprikker (engelsk: ellipsis) er to eller normalt tre punktummer, .. eller …, som bruges i tegnsætning til at indikere noget bevidst udeladt, eksempelvis som del af citater.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad betyder semi kolon?

Semikolon ( ; ) er et symbol brugt i grammatisk tegnsætning. De seneste retskrivningsregler har nedtonet betydningen af tegnet meget. Det blev brugt som et lille punktum, hvor nærtbeslægtede sætninger ikke skulle adskilles af et helt punktum.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad hedder punktum komma?

Adskillelsestegn omfatter punktum, semikolon, kolon, komma, blanktegn, tankestreg, parentes, anførselstegn og apostrof. Tankestreg og parentes bruges som alternativ til komma.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad hedder de forskellige tegn?

Man skelner mellem store og små tegn. De 4 store tegn er punktum, spørgsmålstegn, udråbstegn og kolon. Efter de store tegn begynder man så godt som altid med et stort begyndelsesbogstav (dog ikke altid ved kolon). De 6 små tegn er komma, semikolon, tankestreg, bindestreg, parentes og anførselstegn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår bruger man bindestreg i stedet for komma?

Tankestreger og bindestreger
  1. Tankestreg –
  2. Bindestreg -
  3. En tankestreg kan sættes omkring en indskydelse eller foran en tilføjelse. Tankestregen kan derfor erstatte både komma, parentes, semikolon og punktum:
  4. En bindestreg bruges til at binde to eller flere ord sammen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kommunikationogsprog.dk

Hvad bruges tankestreg til?

Mens bindestreger bruges til at binde ord sammen, sættes tankestreger omkring en indskydelse (parentetisk sætning) eller foran en tilføjelse. Tankestregens grundlæggende funktion er – med andre ord – at markere et ophold i teksten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på btech.medarbejdere.au.dk

Hvornår skal der være bindestreg mellem to ord?

Bindestregens hovedformål er at binde to eller flere ord sammen. Men man bruger også bindestreg ved deling af ord ved linjeskift. søn- og helligdage (søndage og helligdage) haveborde og -stole (haveborde og havestole).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvordan ser en tankestreg ud?

M-tankestregen ( — ) har en længde svarende til et m i den aktuelle skrifttype. Figurtankestregen ( ‒ ) ligner en almindelig bindestreg, men bruges i andre situationer. Citationstankestregen ( ― ) ligner m-tankestregen og bruges til citater. En svungen tankestreg ( ~ ) bruges i ordbogsdefinitioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvordan laver man en tankestreg?

Når du taster tekst+mellemrum+bindestreg+mellemrum+tekst, bliver bindestregen ændret til tankestreg ved førstkommende mellemrum, punktum eller komma (m. fl.) efter første efterfølgende ord efter bindestregen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på answers.microsoft.com

Hvordan bruger man skråstreg?

Skråstreg ( / ) bruges i grammatisk tegnsætning til at angive alternative ord. Det bruges desuden i stor stil i matematisk notation. Skråstregen benævnes ofte retvendt skråstreg for at tydeliggøre, at der ikke er tale om en omvendt skråstreg. På engelsk kaldes skråstregen for slash eller forward slash.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Er frøken med stort?

Et proprium (egennavn) er det individuelle navn, der betegner noget, oftest et sted- eller personnavn. Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Er statsministeren med stort?

Vi skriver almindelige titler, grader og stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav, f. eks. statsminister Thorvald Stauning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Hvilke ord skal starte med stort?

I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk