Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle, som er ældre end 70 år, dagligt tager tilskud af kalk og D-vitamin. Yngre, som er i risiko for eller som har fået konstateret knogleskørhed, bør også tage tilskud. Som udgangspunkt bør du tage et dagligt tilskud med 800 milligram (mg) calcium og 20-40 mikrogram (μg) D-vitamin.
Hvad må man ikke med osteoporose?
Rygning og alkohol
Rygning kan bidrage til knogleskørhed, da rygningens skadelige stoffer får knoglevævet til at nedbrydes hurtigere. Hertil kan rygning forværre en allerede eksisterende osteoporose. Hvis du har brug for hjælp til at holde op med at ryge, kan din læge hjælpe dig.
Kan alendronat stoppe knogleskørhed?
Alendronat bruges til behandling af knogleskørhed (osteoporose) eller forebyggende for at modvirke afkalkning af knoglerne.
Hvornår har man svær knogleskørhed?
”Knogleskørhed i svær grad er defineret som en kombination af en T-score, der er lig med eller har et større minus end minus 3 samt brud – også kaldet sammenfald – på rygsøjlen.
Hvor meget må man bære når man har knogleskørhed?
Har du osteopeni eller osteoporose uden sammenfald, er der som udgangspunkt ingen begrænsninger for, hvor meget du må løfte – men husk den gode ergonomi og løfteteknik. Hvis du har haft sammenfald i ryggen indenfor de sidste 6-12 måneder, skal du være sikker på at bruddet er stabilt, før du løfter på tungere genstande.
New Drugs Improve Osteoporosis Treatment
Kan man leve med knogleskørhed?
Livet med knogleskørhed kan synes besværligt, men med den rigtige behandling, de rigtige hjælpemidler og enkelte livsstilsændringer kan man få en helt normal hverdag.
Hvor mange år kan man tage Alendronat?
Hvor længe bør man tage Alendronat? Det er vigtigt at fortsætte med behandlingen, så længe din læge ordinerer det. Alendronat kan kun behandle din knogleskørhed, så længe du fortsætter med behandlingen.
Hvad er den bedste medicin mod knogleskørhed?
De fleste tilfælde af knogleskørhed behandles med medicin af typen bisfosfonater: Alendronat er det mest anvendte: Du tager en ugentlig tablet om morgenen (fastende). Alendronat fås med og uden D3-vitamin tilsat. Ibandronsyre tages som tabletter en gang om måneden (fastende) eller som injektion hver 3.
Er der bivirkninger ved Alendronat?
Risici og bivirkninger
Alendronat kan give mavesmerter, diarré, forstoppelse og meget sjældent mavesår. Du kan også få smerter i muskler, led og hovedpine. Hvis du oplever bivirkninger, skal du tale med lægen og sygeplejersken om det.
Hvad kan man selv gøre mod osteoporose?
- Sund kost.
- Kosttilskud.
- Regelmæssig fysisk aktivitet.
- Forebyggelse af fald.
- Rygestop.
- Moderat forbrug af alkohol.
Kan man mærke osteoporose?
Osteoporose vil oftest være helt uden symptomer, indtil der opstår knoglebrud. Som regel vil der på sigt være tale om knoglesammenfald i ryghvirvlerne, som kan medføre stærke lændesmerter. De ganske små brud i ryghvirvlerne kan ikke altid ses på et røntgenbillede.
Hvem får oftest osteoporose?
Alder og køn
Alle får knogleskørhed, hvis de bliver gamle nok. Kvinder er mere udsatte end mænd. Dette skyldes, at mænd har kraftigere knoglebygning end kvinder, og de har derfor mere "reservekapacitet", når de bliver gamle. Desuden falder produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen efter overgangsalderen.
Er osteoporose og knogleskørhed det samme?
Hvad er knogleskørhed? Knogleskørhed (osteoporose) er en tilstand, hvor man har mindsket knoglemasse, og knoglevævets struktur ændres.
Hvad tid på dagen er det bedst at tage D-vitamin?
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, så du skal spise noget fedt samtidig for at sikre, at vitaminet bliver optaget fra tarmen ind i kroppen. Du kan derfor med fordel tage dit D-vitamintilskud sammen med dagens mest fedtholdige måltid. Det er ofte aftensmaden.
Er der smerter ved knogleskørhed?
Et nedsat kalkindhold i knoglerne giver ikke i sig selv smerter eller andre symptomer. Symptomerne kommer først, hvis du får knoglebrud. Knoglebrud i ryggen (sammenfald af ryghvirvler) kan give moderate til voldsomme smerter, men kan også forløbe uden smerter.
Hvis man lider af knogleskørhed mangler knoglerne kalk?
Mangel på kalk og D-vitamin hos voksne kvinder såvel som mænd fører til øget kalktab fra knoglerne og senere hen til øget risiko for knogleskørhed. Hos børn medfører det, at knoglerne ikke udvikles til samme styrke, som hvis kosten havde indeholdt tilstrækkelige mængder af kalk og D-vitamin gennem specielt puberteten.
Hvor meget kalk skal man have når man har knogleskørhed?
Har man knogleskørhed, skal man have 1000-1200 mg kalk (calcium) om dagen – samt 20-40 mikrogram D-vitamin, som blandt andet hjælper kroppen med at optage og indbygge kalken i knoglerne.
Er mælk godt for knogleskørhed?
Fra barnsben har vi ofte hørt, at mælk giver stærke knogler og dermed forebygger knogleskørhed, også kendt som osteoporose. Men inden for de senere år er mælken kommet under kritik – og ét af kritikpunkterne går på, at mælk faktisk forårsager knogleskørhed og slet ikke forebygger. Sådan hænger det dog ikke sammen.
Hvad kan erstatte alendronat?
Risedronat kan bruges på linje med Alendronat. Kun hvis andet ikke tåles, kan overvejes Raloxifen hos kvinder, og da primært ved osteoporose i columna.
Kan man holde pause med alendronat?
Du skal forsætte med tabletterne, så længe din læge ordinerer det. Hos nogle patienter kan det efter mere end 5 års behandling komme på tale at holde pause med behandlingen.
Hvor godt virker alendronat?
Alendronat virker ved at hæmme knoglenedbrydende celler. Dermed bliver knoglerne stærkere, og din risiko for at få sammenfald i ryggen og brud på lårben eller andre knogler bliver væsentligt mindre.
Hvad skal man spise når man har osteoporose?
Hos raske voksne anbefales 800 milligram calcium om dagen. Dette behov får man dækket ved at drikke en halv liter skummetmælk og spise 2-3 gode skiver mager ost. Hvis man fravælger mejeriprodukter, kan man i stedet tage et kalcium-tilskud på 500-1.000 milligram dagligt.
Hvad skal man spise for at få stærke knogler?
Dine knogler har brug for kalk for bibeholde styrken. Derfor skal du spise dig til 800 mg kalcium hver dag. Du finder kalcium i mælkeprodukter, fisk og fiskeprodukter, mandler, tørrede figner samt grønne grønsager såsom spinat og grønkål.
Hvilke sygdomme kan give knogleskørhed?
- Nedsat funktion i kønsorganer, f. eks. efter man har fået fjernet sine æggestokke.
- Hormonsygdomme, f. eks. forhøjet stofskifte.
- Sygdomme i knoglemarven.
- Kronisk svigt af nyrerne.
- Bindevævssygdomme.