Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.
Hvornår skal jeg sætte startkomma?
Startkomma adskiller sætninger, der hører sammen
"Hvis man ikke sætter startkomma, hænger en sætning bedre sammen rent meningsmæssigt. For eksempel sætningen: Kender du ham som går der. Et startkomma her vil bryde genstandsleddet op. Man hører det også når man siger sætningen højt.
Hvornår lærer man at sætte komma?
Sæt komma omkring selvstændige sætningsdele, forklarende og præciserende tilføjelser, appositioner (dvs. en bestemt type forklarende tilføjelser) og parentetiske ledsætninger (bisætninger). Forklarende og præciserende tilføjelser: Jeg elsker at være på ferie, især skiferie.
Hvornår laver man komma?
Vi bruger ofte komma ved opremsninger. Reglen er, at komma i opremsninger sættes mellem sideordnede led, som ikke er forbundet med en konjunktion (et bindeord). Det betyder altså, at komma sættes, hvor der kunne have stået et og, et men eller et eller.
Hvad er forskellen på startkomma og Slutkomma?
Startkomma sætter man der hvor ledsætningen starter, og slutkommaet sætter man der hvor ledsætningen slutter.
Hvordan sætter man startkomma?
Hvornår sætter man ikke startkomma?
(1) Hovedregel: fast slutkomma, valgfrit startkomma
Der skal normalt altid sættes slutkomma efter en ledsætning (se dog punkt 2. b og punkt 6 nedenfor), hvorimod det som hovedregel er valgfrit om man også vil sætte startkomma foran ledsætningen (se dog § 47.5 og punkt 3 nedenfor).
Hvordan ved man om der skal være startkomma?
Startkomma er det komma, man sætter foran ledsætninger. Når startkommaet har fået sit eget navn, skyldes det, at det blev valgfrit at sætte i 2004. Dansk Sprognævn, der står fadder til den nye regel om valgfrit startkomma, anbefaler, at man ikke sætter startkomma.
Hvad er de nye kommaregler?
Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.
Er startkomma Kryds og bolle?
Den har desuden et kryds og en bolle. Man kan vise læseren, hvad der er ledsætningen, ved at sætte komma før en ledsætning, efter en ledsætning eller begge dele. Komma efter en ledsætning kalder vi slutkomma, og komma før en ledsætning kalder vi startkomma.
Hvordan sætter man komma i en tekst?
Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"
Hvilke ord skal man sætte komma efter?
Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx). Når du tilføjer et forklarende led til din sætning, skal der altid være komma foran tilføjelsen. Det er ofte efter ord som "især", "fx", "ifølge". Vi overnatter ofte i telt på vores ferier, især om sommeren.
Kan man sætte komma før og?
Der skal komma foran og, hvis der kommer en sætning efter. Det vil sige, at hvis der efter OG kommer et verbum og subjekt, skal der komma. Fx: Oftest blev jeg fortvivlet, når bussen allerede var kørt, og JEG SATTE mig derfor ned og røg en smøg. Der skal derimod ikke komma, hvis der ikke kommer en sætning efter.
Hvornår skal der komma om et navn?
Der sættes komma ved tiltale da navnet på den der tiltales, ikke er en del af den sætning der skrives. Navnet står således selvstændigt, hvilket markeres med komma for at sætningen ikke skal få en (helt) anden betydning.
Hvad er mest normalt med eller uden startkomma?
Kun i kommatering med startkomma sætter man konsekvent alle startkommaer. I kommatering uden startkomma sætter man derimod kun startkomma foran selvstændige ledsætninger. Se eksempler i højre spalte, og læs også dér om tankestregsreglen. Der sættes altså startkommaer i ”komma uden startkomma”, blot færre af dem.
Hvor begynder ledsætningen?
Ledsætninger kan ofte genkendes på det ord de indledes med
Han fortalte at han skulle ud at rejse (at han skulle ud at rejse er ledsætning). Hun nåede at komme inden timen gik i gang (inden timen gik i gang er ledsætning). Ved du hvor kantinen ligger? (hvor kantinen ligger er ledsætning).
Hvornår skal der sættes punktum?
Punktum bruges til at adskille og afslutte selvstændige dele af en tekst, som oftest helsætninger, fx Situationen er uholdbar. Nu må der handles., men også dele af sætninger, fx Mandag igen. Ulideligt. Efter punktum skrives første ord med stort begyndelsesbogstav.
Hvad sætter man kryds under?
NB: Kryds sætter vi under grundled, og bolle sætter vi under udsagnsled.
Hvad er et Slutkomma?
Slutkomma er komma efter en ledsætning, fx "hvis du kommer med, bliver jeg glad", "når svalerne flyver lavt, bliver det regnvejr", "at han er fra Fyn, høres tydeligt". Der skal altid sættes slutkomma, mens det som hovedregel er valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej.
Hvordan sætter man komma med kryds og bolle?
Kryds og bolle
Bollen sætter du under udsagnsleddet (verbalet), krydset under grundleddet (subjektet): Forfatteren (X) leger (O) med ordene. Hun (X) besluttede (O), at hun (X) ville (O) skrive en stor samtidsroman. Hun (X) besluttede (O) at skrive en stor samtidsroman.
Er der komma før samt?
Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).
Er der komma før om?
Der skal være komma foran om, hvis ordet starter en ledsætning. Om er et af de ord, der typisk indleder en ledsætning, og når det er tilfældet, skal der derfor komma foran om.
Er der altid komma foran som?
Husk altid at placere et komma før "som" og "der", hvis de to kan skiftes ud med hinanden. Det er en lille huskeregel, som er en stor hjælp for dig, der ikke har det fjerneste begreb om, hvad en "ledsætning" er. En lige så nem lille huskeregel er, at du skal huske at sætte komma før HV-ord. Nemmere bliver det ikke.
Kan man sætte komma foran fordi?
Foran som om, fordi, som og end
Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig.
Er det før eller efter at man sætter komma?
Reglen er, at man altid skal sætte komma foran ordet 'at', medmindre der følger et udsagnsord efter ordet.
Er der komma efter hej?
Du skal derfor ikke indsætte komma - eller punktum, for den sags skyld - efter den indledende hilsen, uanset om du bruger 'hej', 'kære' eller ''allo 'allo'. Linjeskiftet efter den indledende hilsen gør det ud for et tegn. Start derfor det efterfølgende afsnit med stort begyndelsesbogstav.