Almindeligvis vil man først blive undersøgt for osteoporose efter at have haft flere knoglebrud, medmindre man er i høj risiko. Dog undersøges også personer, der endnu ikke har oplevet brud, men derimod via en knoglescanning har fået konstateret et lavt knoglemineralindhold med en T-score under ≤ −2,5.
Hvornår skal man undersøges for knogleskørhed?
Hvornår undersøger man for knogleskørhed? De fleste får først diagnosen knogleskørhed efter at have haft et eller flere knoglebrud. I Danmark undersøger man ikke for knogleskørhed som en del af en almindelig helbredsundersøgelse. Man gennemfører heller ikke screening for knogleskørhed.
Hvornår anbefales DEXA scanning?
Ved knogleskørhed får man som regel foretaget en kontrolscanning efter 2-3 års behandling. Ellers bliver man som regel kun scannet, hvis man skifter behandling, eller hvis der fremkommer nye risikofaktorer.
Hvordan foregår en undersøgelse for knogleskørhed?
Undersøgelsen foregår ved, at DXA-scanneren passerer henover de dele af kroppen, der skal undersøges, mens den udsender svage røntgenstråler. Dosis af røntgenstråler er minimal, og undersøgelsen er helt smertefri.
Hvad er en normal T-score?
Den laveste af målingerne i ryg og hofteregionen lægges til grund for diagnose og behandlingsindikation. På baggrund af T-scoren tolkes resultatet af DXA-scanningen som: Normal: T-score > -1,0. Osteopeni: T-score mellem -1,0 og -2,5.
Knogleskørhed: Hvornår skal DU få en knoglescanning / DEXA?
Hvornår har man svær knogleskørhed?
”Knogleskørhed i svær grad er defineret som en kombination af en T-score, der er lig med eller har et større minus end minus 3 samt brud – også kaldet sammenfald – på rygsøjlen.
Hvad er tegn på knogleskørhed?
Symptomer på knogleskørhed (osteoporose)
Knogleskørhed viser sig som brud i skelettet. Det forudgående tab af knoglemængde kan man derimod ikke mærke. De hyppigste er håndledsbrud, hoftebrud og brud i ryggen (hvirvelsammenfald), men alle typer af brud kan optræde.
Hvornår starter knogleskørhed?
Hurtige fakta om osteoporose - knogleskørhed
Sygdommen rammer oftest fra 50 års alderen. Knoglevævet nedbrydes og knoglerne bliver porøse. Kvinder rammes over dobbelt så hyppigt som mænd. Diagnosen kan stilles på baggrund af DXA-scanning; røntgen, blod- og urinprøve kan indgå i undersøgelserne.
Hvem skal DEXA scannes?
Lægerne bruger DXA scanninger til at:
Vurdere om du har knogleskørhed og dermed øget risiko for knoglebrud. Vurdere risikoen for, at du udvikler knogleskørhed. Overvåge behandlingen af knogleskørhed.
Kan T-score forbedres?
Hvis patienten med osteomalaci kun havde let osteoporose (T-scores mellem -2.5 og -3) kan knoglemineralindholdet forbedres så meget i forbindelse med vitamin D behandling at DXA bør gentages efter 6-12 mdr med henblik på om patienten har behandlingskrævende osteoporose.
Hvor meget kalk og D-vitamin ved osteoporose?
Grundlæggende behandling til alle (kalk og D vitamin)
Dette kan give knogleskørhed. Det totale kalk tilskud bør være på 1000-1500 milligram (mg) per døgn (dette svarer til ca. 1/2 l mælk). Da flere madvarer indeholder kalk, er et tilskud på 1000 mg som regel tilstrækkeligt.
Hvad må man ikke med osteoporose?
Rygestop og begrænset alkoholindtag. Rygning og indtag af større mængder alkohol er forbundet med en øget risiko for at få en forværring af osteoporose eller få et knoglebrud. Derfor kan du selv gøre noget for at forbedre din knoglesundhed ved at begrænse eller stoppe rygning, og ved at begrænse dit alkoholindtag.
Kan knogleskørhed gå ud over tænderne?
For dig med knogleskørhed betyder det, at du bør holde særligt øje med tænderne. En ny undersøgelse viser, at knogleskørhed kan øge risikoen for den alvorlige tandsygdom parodontitis (en følge til ubehandlet tandkødsbetændelse), så tænderne i værste fald bliver løse og falder ud.
Kan man stoppe knogleskørhed?
Patienter med alle grader af knogleskørhed kan få medicin, som hæmmer knoglenedbrydningen. Patienter med svær knogleskørhed, kan få medicin, som øger dannelsen af nyt knoglevæv.
Er der smerter ved osteoporose?
Osteoporose vil oftest være helt uden symptomer, indtil der opstår knoglebrud. Som regel vil der på sigt være tale om knoglesammenfald i ryghvirvlerne, som kan medføre stærke lændesmerter.
Hvad koster en DEXA-scanning?
DXA-scanning pris
Er man i lægelig udredning for osteoporose, så vil man med en henvisning få tilbud en scanning på et offentligt sygehus. Ønsker man at blive scannet i privat regi, så ligger prisen på en helkrops-DXA-scanning på mellem 2000 – 2500 kr.
Kan man se metastaser på en DEXA-scanning?
Hverken fraktur eller metastaser kan dog diagnosticeres tilfredsstillende ved almindelig DXA, hvorfor undersøgelsen i disse tilfælde må suppleres med konventionel røntgen, scintigrafi eller MR-skanning. DXA anvendes typisk på lænd og hofte samt eventuelt som helkropsundersøgelse.
Hvor lang tid tager en DEXA-scanning?
Med DXA-skanningen røntgenfotograferer man hoften og lænderygsøjlen. Du skal ligge i ro under undersøgelsen, som kan tage op til 20 minutter. Ved hjælp af røntgenstrålerne kan man beregne tætheden af knoglemineral i knoglerne.
Hvordan føles det at have ondt i knoglerne?
Smerter i knoglerne kan komme til udtryk ved: At det er svært at sove. At det er vanskeligt at bevæge sig. At man har en øm hævelse af knoglen.
Hvordan føles et sammenfald i ryggen?
En sammenfaldet ryghvirvel gør oftest ondt i ryggen, men smerterne kan også stråle ud til andre steder i kroppen, fx brystkassen eller det ene ben. Smerterne kommer oftest, når du bevæger dig, fx når du står ud af sengen. Det kan også gøre ondt, når du sidder, fordi hvirvler- ne belastes mere, end når du står og går.
Hvordan opdager man sammenfald i ryggen?
Lægen vil kunne konstatere, at ryggen er blevet "rundere". Der kan være ømhed, når lægen trykker mod det sted på rygsøjlen, hvor bruddet sidder. Røntgen bekræfter diagnosen. Det er dog ikke altid nødvendigt med røntgenundersøgelse, hvis sygehistorien er så oplagt, og du eventuelt har haft lignende brud før.
Kan man få indsprøjtning for knogleskørhed?
Denosumab. Denosumab gives som indsprøjtning hvert halve år, typisk til de personer der ikke tåler bisfosfonater. Hvor ophør af bisfosfonater ikke vil give fald i knoglemasse før flere år efter, vil dette ske straks, man ophører med Denosumab, hvorfor behandlingen ikke må afbrydes.
Hvem får knogleskørhed?
Alder og køn. Sygdommen rammer primært kvinder over 50 år, men forekomsten blandt mænd er stigende, og det gælder også den samlede forekomst på verdensplan. Mænd har af natur kraftigere knogler end kvinder og har dermed mere knoglemasse at tære af.
Hvad virker bedst mod knogleskørhed?
Man anbefaler et dagligt indtag på 1000-1200 mg kalcium og 20-40 mikrogram D-vitamin. Kalcium er sammen med fosfat hovedbyggestenene for knoglevævet. D-vitamin sikrer, at det kalcium, der indtages, optages i kroppen. Du får størst udbytte af det indtagne kalcium ved at fordele indtagelsen over hele døgnet.